21 Ιαν 2020

Τον έδειραν και απλά πέθανε – Με την κατηγορία – χάδι της θανατηφόρου σωματικής βλάβης παραπέμπονται οι δράστες στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου


Τα σημάδια πως η ποινική μεταχείριση των δραστών του φονικού ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου θα κινούνταν σε κατεύθυνση ιδιαίτερης επιείκειας, για να το θέσουμε όσο πιο κομψά γίνεται, ήταν εξαρχής φανερά. Από αυτή την άποψη δεν προκαλεί έκπληξη ότι το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση, που αφορά τον κοσμηματοπώλη, το μεσίτη και τους 4 αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, αποδίδει μόνο την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας, κάτι που σαφέστατα σηματοδοτεί ότι ακόμα και η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή, που κανείς δεν εγγυάται ότι θα επιβληθεί σε αυτή την περίπτωση, θα είναι σαφώς ελαφρύτερη από εκείνη που θα επιβαλλόταν σε περίπτωση ανθρωποκτονίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλο αυτό το διάστημα, ο ένας εκ των δυο κατηγορουμένων, όχι μόνο προσβάλλει συστηματικά τη μνήμη του θύματος μέσω του λογαριασμού του σε ΜΚΔ, αλλά και πρόσφατα επιτέθηκε σε δημοσιογράφο επειδή τόλμησε να αφαιρέσει αυτοκόλλητα σπίλωσης του Ζακ από το χώρο της δολοφονίας του.  Όλα αυτά, τη στιγμή που το περιστατικό καταγράφηκε σε μεγάλο του μέρος από κάμερες, κάτι που είναι πιθανότατα, μαζί με το γεγονός ότι το θύμα είχε ευρύ κύκλο και σημαντική κοινωνική παρουσία ως ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ο μόνος λόγος που η υπόθεση δεν πέρασε εξαρχής στα ψιλά, ως απόπειρα ληστείας εξαρτημένου ατόμου με συνακόλουθη αυτοάμυνα του ιδιοκτήτη. Το αίτημα απονομής δικαιοσύνης για το Ζακ παραμένει ολοζώντανο και επιτακτικό, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας εξέδωσαν ανακοίνωση, στηλιτεύοντας το παραπεμπτικό βούλευμα και καλώντας τον αρμόδιο εισαγγελέα να παρέμβει με τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει ώστε να αποδοθούν οι ορθές κατηγορίες στους δράστες:
Η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Ζαχαρία Κωστόπουλου σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος. Η τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και η κλασική νομική αξιολόγηση των κρίσιμων περιστατικών έρχονται σε σαφή αντίθεση με τις κρίσεις και τις παραδοχές του βουλεύματος αλλά και την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.
Η ελπίδα για δίκαιη και ορθή δικαστική κρίση περιορίζεται από το στενό πλαίσιο διάγνωσης που τίθεται από τα αποδοθέντα αδικήματα.
Καλούμε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου. Για να μη γίνει ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας.
Οι πληρεξούσιες δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου
Αννυ Παπαρρούσου
Χρύσα Πετσιμέρη
Κλειώ Παπαπαντολέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ