4 Ιαν 2020

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί




Στο «κόκκινο» βρίσκεται το θερμόμετρο της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του. Το γεγονός πως ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» θα αυξήσει την «αποφασιστικότητα» του Ιράν να «αντισταθεί στον επεκτατισμό της Αμερικής και να υπερασπιστεί τις ισλαμικές αξίες μας», προστίθεται στο κείμενο.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Σουλεϊμανί, Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τούς περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η διπλωματία του Ιράν κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών Ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979, για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία. Στον Ελβετό διπλωμάτη τονίστηκε ότι «η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί» αποτελεί «κατάφωρο» δείγμα «της τρομοκρατίας του αμερικανικού κράτους» και ότι «το αμερικανικό καθεστώς θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες» της επιδρομής αυτής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί.

Αντιδράσεις στο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι καταδίκασε σήμερα τη «δολοφονία» του διοικητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς και του ιρακινού διοικητή της πολιτοφυλακής «Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις». Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία «θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε.

Η αμερικανική επίθεση παραβίασε επίσης τους όρους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με νομοθεσία που να διαφυλάσσει την ασφάλεια και την κυριαρχία του Ιράκ, προσθέτει. «Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών εναντίον ηγετικών προσωπικοτήτων του Ιράκ ή μιας φίλης χώρας στο ιρακινό έδαφος (...) αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων που διέπουν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων», αναφέρεται στη δήλωση του Μάχντι, ο οποίος κάλεσε το κοινοβούλιο να συνεδριάσει εκτάκτως.

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του «Στρατού του Μαχντί» να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και είχε σκοτώσει τους περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες, από την έναρξη της κατοχής της χώρας. «Δίνω εντολή σε όλους τους Μουτζαχεντίν, ιδιαίτερα στον "Στρατό του Μαχντί", την "Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας, και όλες τις πατριωτικές και πειθαρχημένες οργανώσεις να είναι έτοιμες για να προστατεύσουν το Ιράκ», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ. Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες διά χερσαίας οδού».
[...]

«Δίκαιη τιμωρία» υπόσχεται η «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου

Ο επικεφαλής του λιβανικού σιιτικού κινήματος «Χεζμπολλάχ», μεγάλου συμμάχου του Ιράν, υποσχέθηκε σήμερα «τη δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων» που ευθύνονται για τον θάνατο του ιρανού στρατηγού. «Η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (...) θα είναι η ευθύνη και το καθήκον όλων των μαχητών της Αντίστασης σε όλον τον κόσμο», υπόσχεται σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα.

Ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νάνσι Πελόζι, καταδίκασε τον φόνο του επικεφαλής της ιρανικής «Δύναμης Κουντς» και τον χαρακτήρισε μια «προκλητική και δυσανάλογη ενέργεια», φέρνοντας στο φως για ακόμη μια φορά τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, για τον χειρισμό του Ιράν και της αυξανόμενης επιρροής του.

«Ο αποψινός αεροπορικός βομβαρδισμός κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας. Η Αμερική -και ο κόσμος- δεν έχουν περιθώριο για κλιμακούμενες εντάσεις στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πελόζι.

Η ίδια είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο πριν διατάξει την επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί και απαίτησε να «ενημερωθούν άμεσα» οι βουλευτές για την κατάσταση.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αναχωρήσει εσπευσμένα από την Αθήνα, ανακοίνωσε στην Ιερουσαλήμ ένας αξιωματούχος από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων «Reuters» και AFP.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό φοβούμενες αντίποινα από το Ιράν ή από φιλικές προς αυτό δυνάμεις μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορειο ειδήσεων «Sputnik». «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. «Αναγνωρίζαμε ανέκαθεν την επιθετική απειλή που συνιστούσε η ιρανική Δύναμη Κουντς υπό τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Μετά τον θάνατό του καλούμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση. Η περαιτέρω σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον μας», ανακοίνωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, κληθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ για αύξηση της ετοιμότητας στις στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή, απάντησε ότι «η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και επαναξετάζουμε διαρκώς τα μέτρα προστασίας των Δυνάμεών μας. Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας». Η Βρετανία διαθέτει στο Ιράκ στρατιωτικό προσωπικό περίπου 400 ανδρών που βοηθούν στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών. Οι περισσότεροι εδρεύουν στη βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον φόνο στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ του Ιρανού στρατηγού. Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές -και κυρίως τις ΗΠΑ- να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα τη «δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα», μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Η πηγή είπε ότι η επίθεση συνιστά μια «σοβαρή κλιμάκωση» και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.

Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. «Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται», δήλωσε η Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής». Η υφυπουργός είπε ότι ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ