4 Ιαν 2020

Δοκιμαστική εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ιορδανία

        

04-01-2020


Ανήμερα υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας στην Αθήνα για τον σχεδιαζόμενο αγωγό «East Med» ξεκίνησαν οι τρίμηνες δοκιμαστικές εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου από το υποθαλάσσιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς την Ιορδανία, κατ’ εφαρμογή συμφωνίας αξίας 10 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε το 2016 ανάμεσα στην τεξανή εταιρεία Ενέργειας, NOBLΕ, που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο κοίτασμα, και την ιορδανική εταιρεία ηλεκτρισμού, NEPCO.
Βάσει της συμφωνίας του 2016, η αμερικανοϊσραηλινή κοινοπραξία θα προμηθεύει αέριο στην Ιορδανία από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στη Μεσόγειο για 15 χρόνια. Ωστόσο, η συμφωνία προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις στην Ιορδανία, όπου πολλοί θεωρούν το Ισραήλ εχθρική χώρα κυρίως εξαιτίας της εντεινόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.
Αναλυτές προβλέπουν πως θα φτάσει σε τουλάχιστον 60 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2035 η ποσότητα αερίου που εξορύσσεται από το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν». Το παρακείμενο υποθαλάσσιο κοίτασμα «Ταμάρ», στην ισραηλινή ΑΟΖ, αναμένεται να δώσει άλλα 25,3 δισεκατομμύρια κ.μ., εκτιμώμενης αξίας κοντά στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων καταγράφονται τις τελευταίες μέρες και στη γειτονική Αίγυπτο, όπου η κυβέρνηση ανέθεσε στις 30 Δεκέμβρη στο αμερικανικό μονοπώλιο Ενέργειας, «ExxonMobil», τις έρευνες σε μία θαλάσσια έκταση 1,7 δισ. τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή Βόρεια Μαράκια, οκτώ χλμ. βορείως των ακτών της Αιγύπτου, που είναι γνωστή ως «Λεκάνη του Ηροδότου». Το αμερικανικό μονοπώλιο θα αναλάβει έρευνες και σε άλλη μία έκταση 543.000 εκταρίων που βρίσκεται ανοικτά της περιοχής Αμρίγια της βορειοανατολικής Αιγύπτου.
FacebookTwitter
You must be logged in to post a comment Login


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ