20 Φεβ 2020

Για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία για την υπεράσπιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή


Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», ΕΜΔΥΔΑΣ (Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωμ. Ανωτ. Σχολών), Ένωση Γονέων 7ης Δημ. Κοινότητας Δήμου Αθηναίων, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Ιλισός”, Επιμένουμε Πεδίο Άρεως, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού, Λαϊκή συνέλευση κατοίκων Ακαδ. Πλάτωνος – Κολωνού – Σεπολίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Υμηττός”, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή & την κλιματική αλλαγή, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου, Ρεματτική, Σύλλογος Κρητών Αμπελοκήπων – Ψυχικού «οι Ρίζες».
Πραγματοποιήθηκε χτες με ευρεία συμμετοχή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία στο Μετρό Πανόρμου και στη συνέχεια πορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που καλέσαμε και στηρίξαμε οι ανωτέρω φορείς και συλλογικότητες, για την υπεράσπιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κάτοικοι και συλλογικότητες από τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου – Χολαργού και άλλων περιοχών, αιρετοί, αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις πόλης από τους όμορους με το Πάρκο δήμους, σύμβουλοι και εκπρόσωποι σχημάτων από την Περιφέρεια Αττικής.
Εκ μέρους των διοργανωτών, η ομιλήτρια ενημέρωσε αναλυτικά τη συγκέντρωση πως η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες τις οποίες επιτάσσει αλλά, με διάφορες ενέργειές τους, συνεχώς το υπονομεύουν.
Δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του Π.Δ 187/Δ/2011 οι οποίες προβλέπουν: Σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου (αν και τούτο είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του Πάρκου και απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων
Δεν ολοκληρώθηκε, ακόμη, η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από τον Ν.732/77. Καθυστερεί αδικαιολόγητα, πάνω από πέντε χρόνια, η ολοκλήρωση, δημοσίευση και κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.
Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενέργεια για την εφαρμογή της απόφασης (1970/2012) της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απομάκρυνση του Badminton και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, γίνεται προσπάθεια ανανέωσης της σύμβασης για την παραμονή των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του ΜΠΓ ενώ, έχει ήδη αποφασιστεί η μετεγκατάσταση της ΓΓΕΤ στο κτίριο Ιππασίας εντός του Πυρήνα του Πάρκου κατά παράβαση του Π.Δ. 187/Δ/2011.
Λίγο μετά την άφιξη της πορείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ),μια πενταμελής επιτροπή μας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ κ. Κ. Αραβώση και τους συνεργάτες του, προκειμένου να τους ενημερώσουμε και να μας ενημερώσουν για τις θέσεις και τις προθέσεις του Υπουργού, σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.
Ο κ. Αραβώσης δήλωσε ότι δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα και δεν ήταν ενήμερος για τα ζητήματα που αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το νέο διάταγμα Υμηττού, η ενημέρωση ήταν: ότι οι διαδικασίες για την εκπόνηση και δημοσίευση του σχεδίου του νέου Π.Δ. για τον Υμηττό θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2020.
Η επιτροπή μας επισήμανε: 1) την επί σειρά ετών μη υλοποίηση και τις συστηματικές παραβιάσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου τόσο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, όσο και για την προστασία του Υμηττού και 2) ότι η τρίτη (και τελευταία) αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών λήγει αρχές Οκτώβρη 2020.
Ο κ. Αραβώσης δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης με Επιτροπή μας, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις του με τον Υπουργό και τους αρμόδιους συνεργάτες του.
Αθήνα, 13/02/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ