23 Μαρ 2020

“Δεν αρκεί η καραντίνα για να σταματήσει ο ιός” προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


Μπορεί ολοένα και περισσότερες χώρες να υιοθετούν αυστηρά μέτρα καραντίνας ενάντια στην πανδημία, ωστόσο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση είναι ατελής αν δε συνδυαστεί με ευρεία ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών τους, ώστε να σπάσει έγκαιρα και στοχευμένα η αλυσίδα της μετάδοσης. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μάκ Ράιν τόνισε πως “Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να βρούμε ποιοι είναι άρρωστοι, αυτούς που έχουν τον ιό και να τους απομονώσουμε, να βρούμε τις επαφές τους και να τις απομονώσουμε”, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον να γίνει χωρίς εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό. Ο αξιωματούχος επισήμανε τον κίνδυνο πως χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων δημόσιας υγείας, η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και της καραντίνας θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση του ιού.
Ως παράδειγμα προς μίμηση ο Ράιαν έφερε την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, που συνδύασαν τους περιορισμούς των κοινωνικών επαφών με μαζικά τεστ όσων κρίνονταν ύποπτοι ως φορείς, προσθέτοντας πως πια η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει την Ασία ως επίκεντρο της πανδημίας. “Μόλις σταματήσουμε τη μετάδοση, πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό. Πρέπει να αρχίσουμε τον πόλεμο στον ιό”, υπογράμμισε ο Ράιαν.
Αναφορικά με το εμβόλιο, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε πως πολλά βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μόνο ένα βρίσκεται σε κλινική μελέτη στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως για λόγους ασφαλείας θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο. “Τα εμβόλια θα έρθουν, αλλά πρέπει να βγούμε και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται τώρα”, πρόσθεσε.
Η επισήμανση του ΠΟΥ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας όπου ναι μεν τα μέτρα περιορισμού των επαφών ελήφθησαν συγκριτικά νωρίτερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο η διεξαγωγή των τεστ, αντί να ενισχύεται μοιάζει ολοένα περισσότερο να περιορίζεται αποκλειστικά στα βαρύτερα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ