23 Μαρ 2020

Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες» (εικ)



 

Μια επιδημία είναι αρκετή για να μετατρέψει την ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού σε …κομμουνιστικό όργανο!

Μέχρι πριν λίγο καιρό, κάθε φορά που ο «πυλώνας» της ενημέρωσης για κάθε νεοφιλελέ που σέβεται τον εαυτό του, αναφερόταν σε κομμουνισμό και στην Κούβα έκανε λόγο για «δικτατορίες» και «ανελεύθερα καθεστώτα», όπου ο «πεινασμένος λαός καταπιέζεται από έναν δικτάτορα» και ότι δεν έχει ούτε καν ηλεκτρισμό…

Κούβα - Ελπιδοφόρες οι αλλαγές στο προσχέδιο του Συντάγματος
Αυτά όμως…παλιά!

Σήμερα – στην εποχή του κορωνοϊού – τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν…

Μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις περί «ενίσχυσης» του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους»,  από τα στελέχη της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, που μπορεί να είναι εντελώς υποκριτικές αλλά αυτό δεν παύει να σοκάρει τους ακραιφνείς ψηφοφόρους τους, χτες η «Καθημερινή» κυριολεκτικά μοίρασε vertigo στους ανυποψίαστους αναγνώστες της.

Ποιος αλήθεια περίμενε πως ένα άρθρο του Reuters το οποίο που εξυμνεί τα κατορθώματα της Κούβας θα αναδημοσιευόταν από την «Καθημερινή»;
Όμως όπως είπε κι ένας φιλόσοφος:

«Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται».[1]

Εκεί διαβάζουμε, λοιπόν:




Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες»

«Στο αεροδρόμιο Μαλπένσα της Ιταλίας έφτασε το βράδυ της Κυριακής ο «στρατός με τις λευκές ρόμπες», μια ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών που έχει αναλάβει την αποστολή να συνδράμει τις ιταλικές αρχές στη μάχη κατά του κορωνοϊού, έπειτα από αίτημα της επαρχίας της Λομβαρδίας.

Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο που «προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας στην Ιταλία», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.

Το νησί της Καραϊβικής έχει στείλει πολλές φορές αντίστοιχες ομάδες σε φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές από το 1959 οπότε έγινε η κουβανική επανάσταση που οδήγησε στην άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία, έως και σήμερα.

Οι γιατροί βρίσκονταν μάλιστα στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της χολέρας στην Αϊτή και κατά του έμπολα στη Δυτική Αφρική.




Κουβανοί γιατροί κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας τελετής που έγινε το Σάββατο στην Αβάνα λίγο πριν αναχωρήσουν για Ιταλία…

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γιατροί και νοσηλευτές αποστέλλονται στην Ιταλία, μια από τις πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως.


«Όλοι μας φοβόμαστε αλλά έχουμε ένα καθήκον να εκπληρώσουμε, συνεπώς βάζουμε τον φόβο μας στην άκρη»,

δήλωσε ο 68χρονος Λεονάρντο Φερνάντες, που έχει εξειδικευτεί σε θέματα εντατικής θεραπείας.

Και πρόσθεσε:

«Αυτός που λέει ότι δεν φοβάται είναι υπερήρωας, εμείς όμως δεν είμαστε υπερήρωες αλλά επαναστατικοί γιατροί».
Η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών, η οποία απέφερε το 2018 έσοδα άνω των 6,3 δισ. δολαρίων (περίπου 5,8 δισ. ευρώ), επιπλέον του τουρισμού, αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κουβανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Κούβα δημιούργησε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που πολλοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο ζήλευαν, με οικονομική βοήθεια από την πρώην σύμμαχο Σοβιετική Ένωση, αν και κάποιες από αυτές τις προόδους έχουν χαθεί από την κατάρρευση[2] του κομμουνιστικού μπλοκ.

Πολλά νοσοκομεία της Κούβας έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.[3]


Ωστόσο, η Κούβα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία γιατρών ανά κάτοικο, ακόμη κι όταν δεν προσμετρώνται οι γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό».


Επίλογος

1. Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα…Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 59.138 ενώ οι νεκροί σχεδόν στις 5.500.
 
Επί 15 ημέρες ο ιταλικός λαός βιώνει μια φρικτή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι ζει σε μία χώρα του είναι η 4η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης…

Τι μας δείχνει αυτό; Βγάζουμε κάποιο συμπέρασμα; 

2. Η Ιταλία ανήκει τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, δύο δολοφονικούς οργανισμούς (ο ένας στο οικονομικό επίπεδο κι ο άλλος στο στρατιωτικό), οργανώσεις από τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση έκανε έκκληση για βοήθεια…
Οι ευρωπαίοι «σύμμαχοι» συμπαραστάθηκαν αλλά με τα λόγια και το…νού! Οι ΗΠΑ «σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά πήγε και «ξάφρισε» και πολύτιμο ιατρικό υλικό!

Είδατε τι συμβαίνει αν έχεις καλούς και χρήσιμους «συμμάχους»;

Ένα βήμα πιο κοντά στην «κόλαση» του καπιταλισμού η Κούβα 
3. Τελικά βοήθεια στην Ιταλία πήγε… Την έστειλε η αποκλεισμένη Σοσιαλιστική Κούβα και η καπιταλιστική Κίνα, που όμως ακόμα διαθέτει κάποια ψύγματα κεντρικού σχεδιασμού, τελευταία απομεινάρια από το πρόσφατο σοσιαλιστικό της παρελθόν….

Αυτά λοιπόν πρέπει να τα βλέπουν οι υποστηριχτές (όψιμοι και μή) της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και του σύγχρονου «There is no Alternative» (Νατοϊκή «αριστερά»), τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα…

Κι όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός: «Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται!»

 

Σημείωση:

[1]. «Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται»: Φράση που αποδίδεται στον Πιττακό από Μυτιλήνη (650 – 560 π.χ.)που σημαίνει «Μπροστά στην ανάγκη και οι θεοί πείθονται», εννοώντας ότι η ανάγκη κυριαρχεί ακόμα επί των θεών.

[2].Για μια στιγμή πιστέψαμε ότι το «Reuters» αναδημοσίευε άρθρο από τον «Ρίζο», αλλά η λέξη «κατάρρευση» αντί για «ανατροπή» μας επανέφερε στην πραγματικότητα.


[3]. Ώπα! Ξύπνησε ο φιλελές μέσα του… Ο μεταφραστής του άρθρου του Reuters σε ρόλο «λογοκριτή».

Στο αρχικό άρθρο σαφώς αναφέρεται ότι τις συνέπειες αυτές τις προκάλεσε το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο νησί της επανάστασης εδώ και 60 χρόνια. Όμως αυτή την λεπτομέρεια φαίνεται πως …ξέχασε να μεταφράσει η Καθημερινή.

Εμείς πάντως όταν επισκεφτήκαμε την Κούβα, πριν από μερικά χρόνια, διαπιστώσαμε ότι σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο – τόσο στην Αβάνα όσο και στις άλλες πόλεις – υπήρχε και μία κλινική…

Όπως δηλαδή έχουμε στην Ελλάδα τα …κομμωτήρια!


Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες» (εικ)

Και η «Καθημερινή» υποκλίνεται στην Κούβα: Η Ιταλία κι o «Στρατός με τις λευκές ρόμπες»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ