● Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει με τη δράση ακροδεξιών ομάδων στα σύνορα, την οποία δεν βλέπει η κυβέρνηση ● Η προκλητική παρουσία του Λαγού και των εισαγόμενων Ευρωπαίων ομοϊδεατών του.
Κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε για τη δράση ένοπλων ομάδων και ταγμάτων εφόδου στα σύνορα που κυνηγούν πρόσφυγες.
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την ερώτηση «αρκετά προωθημένη», είπε ότι δεν βλέπει «κανέναν τέτοιο κίνδυνο» και αυτό που βλέπει μόνο «στα σύνορά μας, είτε είναι στον Εβρο είτε είναι στα νησιά», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, είναι «εθνοφύλακες» που «έχουν συγκεκριμένες οδηγίες» και «συμμετέχουν στον σχεδιασμό, όπως αυτός αναπτύσσεται».
Αλλά τι στ’ αλήθεια συμβαίνει με αυτές τις ένοπλες ομάδες, των οποίων τη βίαιη δράση η κυβέρνηση καλύπτει, βαφτίζοντας τους «εθνοφύλακες» και τοποθετώντας τους έτσι στο κάδρο της εθνοφυλακής, η οποία αποτελεί τμήμα των ενόπλων δυνάμεων ως η σύγχρονη μετεξέλιξη των διαβόητων ΤΕΑ;
Δεν πρόλαβε να περάσει μία μέρα από τις δηλώσεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι καταγγελίες και οι κραυγές αγωνίας για τη δράση αυτών των ομάδων άρχισαν να πληθαίνουν. Μια τέτοια κραυγή αγωνίας εξέφρασε ο ίδιος ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στη Λέσβο Παύλος Βογιατζής, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει «τέλος στα τάγματα εφόδου στη Λέσβο. Πρέπει να υπάρχει η παρουσία του κράτους που να εξασφαλίζει έννομη τάξη. Καλή, πάρα πολύ η φύλαξη των νησιών στη θάλασσα, αλλά δεν τιμά κανέναν αυτό που συμβαίνει με τα τάγματα εφόδου» (stonisi.gr).

Κραυγή αγωνίας

Η δεύτερη κραυγή αγωνίας αφορούσε τον Εβρο και ήρθε από τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη» Γιάννη Λασκαράκη. Ο κ. Λασκαράκης κατήγγειλε «ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι» που «σαρώνει τον τόπο μας», περιγράφοντας ότι «ορισμένοι κυκλοφορούν με όπλα παριστάνοντας την πολιτοφυλακή εναντίον της “εισβολής” των μεταναστών και των προσφύγων» και καταγγέλλοντας τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου του CNN γιατί προσπάθησε να υπερασπιστεί μετανάστες που οι ένοπλες ομάδες κακομεταχειρίζονταν.
Αλλά από τη δράση ένοπλων ομάδων δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει -ποιος άλλος;- ο γνωστός ταγματάρχης εφόδου και υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, ο οποίος μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο βρήκε την ευκαιρία να πάει στον Εβρο και να ποζάρει με επιδεικτικό και προκλητικό τρόπο σε νυχτερινές φωτογραφίες πλάι σε άτομα με στρατιωτικά ρούχα, ακόμα και σε αστυνομικούς. Ο ίδιος ο υπόδικος ναζιστής ομολογεί στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσής του ότι «βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ήδη συμμετέχει ενεργά στις περιπολίες που διεξάγουν οι κάτοικοι της περιοχής».
Παλιά του τέχνη κόσκινο του Λαγού, που διαθέτει ασφαλώς όλη την ανατριχιαστική «τεχνογνωσία» της Χρυσής Αυγής, η οποία πραγματοποιούσε «περιπολίες» στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, προκειμένου να τελέσει εγκλήματα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων και όσων θεωρούσε πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτή την «τεχνογνωσία» του τώρα πάει να μεταφέρει στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Λαγός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο πρόκλησης μιας προβοκάτσιας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
lagos sunora
Ο υπόδικος ναζιστής Λαγός «περιπολεί» κατά δήλωσή του με αστυνομικούς στον Εβρο

Τα… κομάντα

Και βέβαια δεν είναι μόνο ο γνωστός ναζιστής, αφού τα ελληνοτουρκικά σύνορα αυτές τις μέρες αποτελούν πόλο έλξης για τη βίαιη δράση των ακροδεξιών ομάδων ανά την Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση-ομολογία της 3ης Μαρτίου από πατενταρισμένο ακροδεξιό, ο οποίος δήλωνε δημόσια: «Πέμπτη αναχωρούμε για Εβρο με δικά μας μέσον και έξοδα. […] Οσα κομάντος ενδιαφέρονται για την εθελοντική μάχη!!! Γιατί για μάχη φεύγουμε όχι για εκδρομή. Το τονίζω αυτό, Μάχη θα δώσουμε με τους μουτζαχεντίν… να στείλουν μήνυμα μόνο άτομα που έχουν όρεξη για κυνήγι και ξύλο!!!!».
Αλλά στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατέφτασαν ακόμα και εισαγόμενες ακροδεξιές ομάδες. Είναι τα ίδια τα μέλη της ρατσιστικής ακροδεξιάς ομάδας της Αυστρίας «Identitäre Bewegung» που διαφημίζουν επιδεικτικά την παρουσία τους στον Εβρο (το θέμα ανέδειξε πρώτος ο ιστότοπος guernica.eu).
Μέσω τουίτερ οι Αυστριακοί ακροδεξιοί δημοσίευσαν φωτογραφίες στις οποίες κρατούν ελληνικές σημαίες και πανό κατά της έλευσης προσφύγων στην Ευρώπη. Μάλιστα ο αρχηγός τους Μάρτιν Ζέλνερ εικονίζεται να κάνει τη χειρονομία-σύμβολο της Λευκής Υπεροχής που έκανε μετά τη σύλληψή του και ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ. Αλλωστε είναι γνωστή η διασύνδεση του Ζέλνερ με τον ναζιστή τρομοκράτη που σκόρπισε τον θάνατο σε δύο τζαμιά της πόλης Κράισττσερτς τον Μάρτιο του 2019.
Ο Τάραντ δεν ήταν μόνο χρηματοδότης της οργάνωσης του Ζέλνερ, κάνοντας δωρεά 1.500 ευρώ. Η διασύνδεσή τους προδίδεται και από τα αλλεπάλληλα μέιλ που είχαν ανταλλάξει. Αλλά κοινή μεταξύ των Ζέλνερ και Τάραντ είναι βέβαια και η ιδεολογική τους κατεύθυνση. Ρητά η ομάδα του Ζέλνερ δηλώνει οπαδός της συνωμοτικής θεωρίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης», κατά την οποία κάποιες σκοτεινές δυνάμεις μετακινούν σκόπιμα μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, προκειμένου να αλλοιωθεί ο «λευκός» χαρακτήρας του πληθυσμού της.

Ο «Τουρκοφάγος»

Οπαδός της ίδιας θεωρίας ήταν βέβαια και ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκλήματά του ακολουθώντας ένα μανιφέστο με τον ίδιο ακριβώς τίτλο: «The Great Replacement».
Αλλά κοινό μεταξύ Ζέλνερ και Τάραντ είναι και το στραμμένο τους βλέμμα προς την Ελλάδα, με τον μακελάρη να έχει χαράξει σε ένα από τα όπλα του με λατινικά στοιχεία την ελληνική λέξη «Τουρκοφάγος» (Turkofagos), ενώ περιγράφει την επίσκεψή του σε ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αναφέρει την Ελλάδα, αλλά είναι σαφής η επιρροή του από τη Χρυσή Αυγή (βλ. Δημήτρης Ψαρράς, 16.3.2019, Ο «τουρκοφάγος» ναζιστής). Οσο για την οργάνωση του Ζέλνερ που βρέθηκε τώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πραγματοποιήθηκε έρευνα με το ενδεχόμενο της απαγόρευσής της, το οποίο και παραμένει ανοιχτό.
Να λοιπόν ποιους η κυβέρνηση βλέπει ως «εθνοφύλακες», προσφέροντας κάλυψη στη δράση τους.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών / Γιάννης Μπασκάκης