26 Μαρ 2020

Κορονοϊός: Υβριδικός ή Βιολογικός πόλεμος


Μάσκα Στρατιωτική
Μάσκα Στρατιωτική

Άρθρο του Μιχάλη Σοφικίτη, Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.
Μεταξύ των δύο πολέμων δεν προκύπτουν ομοιότητες, αφού ο υβριδικός έχει πολλαπλά χαρακτηριστικά, ενώ ο βιολογικός συγκεκριμένα. Ο κορονοϊός φέρει τα χαρακτηριστικά του βιολογικού, όμως, οι επιπτώσεις του πλησιάζουν αυτά του υβριδικού πολέμου. Καθώς δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα στην παγκόσμια αλυσίδα, έτσι και οι πόλεμοι γίνονται κάθε φορά για την επικυριαρχία των παγκόσμιων ελίτ. Η βαρβαρότητα και η βουλιμία της κερδοφορίας των εκμεταλλευτών των λαών δε σταματούν, αλλά μεγαλώνουν.

Υβριδικός πόλεμος

Ο Υβριδικός πόλεμος αναφέρεται στον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη και το μόνο που αλλάζει στο χρόνο είναι η ταχύτητα και η έντασή του. Λόγω της πολυπλοκότητας του ορισμού, απλοποιημένα είναι τα εξής: η σύζευξη πολλών και διαφορετικών δρώντων μεθόδων και μέσων στο πεδίο της μάχης, η οποία έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: α) συνδυασμό λειτουργιών, β) ταυτόχρονη δράση, γ) συγχώνευση, δ) εγκληματικότητα και ε) άλλα χαρακτηριστικά (όχι σημαντικά). Μερικά ιστορικά παραδείγματα πολέμων, όπου εμπλέκονται πολλαπλές δυνάμεις, σύνθετες δράσεις και λειτουργίες: α) Ισραήλ και Λιβάνου το 2006, β) Κριμαίας το 2014, γ) Συρίας 2011 που ακόμη μαίνεται κ.λπ.

Βιολογικός πόλεμος

Ο Βιολογικός πόλεμος είναι πιο συγκεκριμένος. Χρησιμοποιεί ζώντες παθογόνους μικροοργανισμούς ή παράγωγα αυτών, όπως έντομα, μικρόβια, φονικούς ιούς, βακτήρια κ.λπ. για να προκαλέσει με νέες ασθένειες το θάνατο ανυπεράσπιστων αμάχων. Διακρίνεται σε τρία επίπεδα: α) χρησιμοποίηση παθογόνων οργανισμών με σκοπό το θάνατο και την εξασθένηση των γραμμών των αντιπάλων, β) χρησιμοποίηση των παραπάνω οργανισμών για προσβολή μεγαλύτερου θεάτρου επιχειρήσεων π.χ. Άγγλοι αποικιστές στην Αμερική έδιναν κουβέρτες με ευλογιά στους Ινδιάνους, γ) εξαπολύονται μεταλλαγμένοι και απλοποιημένοι ιοί με συμβατικά όπλα, π.χ. διηπειρωτικοί πύραυλοι, βόμβες κ.α. Ανεξέλεγκτοι βιολογικοί παράγοντες έπλητταν πάντα τον άνθρωπο, ωστόσο, η μυστική ιστορία τους έχει ρίζες βαθιά στο χρόνο.
Από τον 20ο αιώνα, όμως, συνειδητά οι άνθρωποι καλλιεργούν και επεξεργάζονται τους βιολογικούς παράγοντες με σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν ως πολεμικά όπλα. Η ανάπτυξη αυτών των όπλων ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και μετά στα πεδία των μαχών. Χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιάπωνες, Γερμανούς, Άγγλους, Ρώσους, Αμερικάνους κ.α. Παρά, όμως, την απαγόρευσή τους με τη συνθήκη του 1972, τα βιολογικά όπλα εξακολουθούν να παραμένουν μια αόρατη απειλή πάνω από τον παγκόσμιο ορίζοντα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 χώρες στον κόσμο έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να αναπτύξουν βιολογικά όπλα. Αυτά θεωρούνται πιο φθηνά και εύκολα στην παρασκευή σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού και η ύφεση

Μόλις ο κορονοϊός εκδηλώθηκε στην Κίνα, σε πολλές χώρες ξεκίνησαν διάφορες θεωρίες και φήμες για την πατρότητα του νέου ιού ανάμεσα σε Αμερική και Κίνα. Στη διαπάλη αυτή είναι νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ποιος έχει δίκιο. Το μόνο σίγουρο είναι η κατάρρευση του αφηγήματος για την επιστροφή της καπιταλιστικής  οικονομίας στην «κανονικότητα». Η ταξική κατεύθυνσή της είναι γνωστή και είναι υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η αντιμετώπιση των κρίσεων με φιλολαϊκή προσέγγιση και η κάλυψη στοιχειωδών ανθρωπίνων αναγκών, τους αφήνει αδιάφορους.
Το πέρασμα της πανδημίας αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη ύφεση στην αναιμική οικονομία των καπιταλιστικών κρατών και αυτά θα μεταφέρουν στις πλάτες των λαών τους το κόστος της δικής τους κρίσης. Πολλοί εκτιμούν ότι θα οδηγηθούμε σε μια νέα κατάσταση, κατά την οποία η παλιά παγκόσμια τάξη θα καταρρεύσει, ανοίγοντας δρόμους για νέα αναδιάταξη, με νέους μεγάλους ανταγωνισμούς, με νέους πολέμους και αιματοχυσίες. Οι συνεχείς κρίσεις δείχνουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα νοσεί, τα συστήματα υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς, υπάρχει αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή με έλλειψη βασικών αγαθών κ.τ.λ. Εκατομμύρια άνθρωποι το επόμενο διάστημα θα χάσουν τη δουλειά τους και γνωρίζουν καλά ότι αυτοί θα σηκώσουν το βάρος της νέας κρίσης με τα ελάχιστα έως και μηδενικά έσοδά τους.

Θα βγούμε πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί, πιο αποφασιστικοί

Συνάδελφοι να μη μας κυριέψει ο φόβος, η απογοήτευση, η απελπισία, να διεκδικήσουμε όσα μας παίρνουν, να μην αφήσουμε να κατεδαφίσουν τα λαϊκά και ατομικά μας δικαιώματα, με αφορμή την πανδημία. Από τη μάχη αυτή θα βγούμε πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί, πιο αποφασιστικοί.
Δείχνουμε αλληλεγγύη, προσέχουμε, φοράμε τις μάσκες, αλλά δε σιωπούμε.
Καλή δύναμη σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ