Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
H κριτική του καθηγητή Γηριατρικής Yngve Gustafsson είναι σκληρή με αφορμή την περίπτωση ασθενή 81 χρονών που επέζησε του Covid-19 μετά από επιμονή της οικογένειάς του.
Ο γιατρός του Γηροκομείου που αρρώστησε ο ηλικιωμένος συνέστησε παρηγορητική αγωγή, για να μην υποφέρει μέχρι τον θάνατό του, χωρίς καν να εξετάσει τον ασθενή. 
-Η εξέταση ασθενή από το τηλέφωνο και η αγωγή που πρότεινε είναι καθοριστική για την ζωή του ασθενούς. Δεν του έδωσε ούτε μια ευκαιρία να ζήσει. Είναι έξω από κάθε κριτική και έξω από την αισθητική θεράποντος ιατρού, δηλώνει ο καθηγητής Gustavsson.
Ούτε ο ίδιος ο ασθενής ούτε οι συγγενείς τους γνώριζαν την απόφαση του γιατρού. Η αγωγή αποφασίστηκε από το τηλέφωνο σε συνεννόηση με την νοσοκόμα, γράφει η εφημερίδα Dagens Nyheter. 
O γιός του ηλικιωμένου το έμαθε από το Γηροκομείο όταν πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει να βάλουν ορό με θρεπτικά στοιχεία στον πατέρα του. Του εξήγησαν ότι είναι ετοιμοθάνατος και να προετοιμαστεί να τον αποχαιρετήσει για πάντα.
-Του είχαν δώσει μορφίνη και ήταν ναρκωμένος. 
Αντί να του δώσουν βασική θεραπεία για ηλικιωμένους που έχουν Covid-19 τού έδωσαν μορφίνη. Φυσικά τότε πεθαίνεις, δηλώνει ο γιός του.
-Είναι ένα είδος ευθανασίας. Αν δεν είχαμε παρέμβει θα τον είχαν σκοτώσει. 
Μόλις απευθύνθηκα στους υπεύθυνους και στις εφημερίδες τότε του έδωσαν τα κανονικά του φάρμακα για την αραίωση του αίματος που παίρνει.  Σχεδόν αμέσως συνήλθε και σήμερα είναι υγιής, συνεχίζει ο γιός του Thomas Johansson. 
Ο καθηγητής Γηριατρικής του Πανεπιστημίου Umeå Yngve Gustafsson δηλώνει στην εφημερίδα Aftonbladet. 
“Γίνονται διακρίσεις στους άρρωστους ηλικιωμένους στα Γηροκομεία. Δέχομαι τηλέφωνα από πολλούς αναστατωμένους συγγενείς  που διηγούνται πως οι δικοί τους άνθρωποι δεν παίρνουν θεραπεία. 
Αν δούμε τους αριθμούς από όσους πήραν θεραπεία για Covid-19 σε γηριατρικές κλινικές το 70-80% έχει επιστρέψει στο σπίτι τους ή στο Γηροκομείο. 
Σε όσους παραμένουν στα Γηροκομεία στην ουσία δίνουν παρηγορητική αγωγή, τους χορηγούν μορφίνη και midazolam och haldol για να αποτρέψουν τους εμετούς που προκαλεί η μορφίνη. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί κατά 100% στον θάνατο επειδή εμποδίζει την αναπνοή και την εισπνοή οξυγόνου.
inbound6767156175050926714
Το χαρακτηριστικό μιας ίωσης στους ηλικιωμένους είναι ότι τα έχουν χαμένα.
Όταν παρουσιάσουν αυτή την εικόνα αμέσως χαρακτηρίζονται σαν ετοιμοθάνατοι από τους γιατρούς και αυτό είναι παρανοϊκό.
Αντί να τους δώσουν αντιβίωση για να προστατεύσουν τους πνεύμονες, τους καταδικάζουν. 
Η “εξέταση” και ο καθορισμός αγωγής από το τηλέφωνο είναι απαράδεκτος τρόπος να αντιμετωπίζεις αδύναμους ανθρώπους χωρίς κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.
Δεν είναι βοήθεια ευθανασίας είναι δολοφονία. Είναι σαν να βάζεις τους ανθρώπους στην ηλεκτρική καρέκλα. Είναι κατά 100% ένας αποτελεσματικός τρόπος να τους σκοτώσεις”.
Κατά την Σουηδική πρακτική μετά τις καταγγελίες θα συγκροτηθεί επιτροπή για να ελέγξει την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων σε μια χώρα που ξεπέρασε τους 4000 νεκρούς και το 70% από αυτούς είναι πάνω από 70 χρονών και πεθαίνουν στο κρεβάτι του Γηροκομείου.
Η Σουηδία είναι πρώτη χώρα στον κόσμο σε πυκνότητα θανάτων ανά 100.000 κατοίκους επιμένοντας σε μία στρατηγική που δεν έχει αποδώσει την αναμενόμενη ανοσία. Μόνο το 7,3% των κατοίκων της Στοκχόλμης έχει αποκτήσει αντισώματα, και το 4,5% της υπόλοιπης χώρας. 
Συνεχίζεται έτσι η εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού και ιδιαίτερα των παλαίμαχων της δουλειάς που αντιμετωπίζονται σαν βάρος που πρέπει να το ξεφορτωθούν.