27 Μαΐ 2020

Με παλιά υλικά




«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού διαμηνύει την απόφασή της να «τρέξει» από κει που άφησε το νήμα των αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, κλιμακώνοντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.
Το «Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΝΕΣΥ», το οποίο εξαγγέλλει, θα είναι φτιαγμένο με παλιά υλικά, πάνω στην ίδια χρεοκοπημένη πολιτική που δοκίμασε ο λαός πριν και στη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το σημερινό άθλιο σύστημα Υγείας, τους εξουθενωμένους, κακοπληρωμένους και ελάχιστους εργαζόμενους, με το 20% εξ αυτών να μετράει μέρες ή μήνες πριν την απόλυση. Και με το λαό να βρίσκεται για μήνες στο «περίμενε» για τα αυτονόητα: Ενα ιατρικό ραντεβού, εξετάσεις, διάγνωση, θεραπεία, φάρμακα.
Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τα «νοσοκομεία της μίας αρρώστιας» στην κορύφωση της πανδημίας, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη χρονίως πάσχοντες, στερώντας την αναγκαία φροντίδα ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά, π.χ. καρδιοπάθειες, καρκίνους κ.ά.
Ετσι, πριν ακόμα κοπάσουν τα υποκριτικά χειροκροτήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας και όσους πράγματι το κρατούν ζωντανό, η κυβέρνηση επαναφέρει το σύνολο της προεκλογικής της ατζέντας, κάνοντας σαφές ότι η δική της δουλειά και όλων των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) όχι μόνο δεν θα μείνει στη μέση, αλλά θα επιταχυνθεί.
«Σχεδιάζουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημόσιο, το οποίο θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας διεύρυνση των ΣΔΙΤ, στο έδαφος των σημερινών συνεργασιών και συμπράξεων με τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.
Ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έπαψε να μιλά για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο 75% των υγειονομικών, για ξοφλημένα «πρότυπα» συστήματα Υγείας και άλλα παρόμοια, προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα τώρα εξαγγέλλει.
Στόχος της είναι να βελτιωθεί η επίδοση της κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής, με «δείκτες» τη λειτουργία των δημόσιων δομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το «κόστος» που συνεπάγονται η ασφάλιση και η υγεία των εργαζομένων και του λαού.
«Ανοίγονται νέες ευκαιρίες», είπε ο πρωθυπουργός για την «επόμενη μέρα», κλείνοντας το μάτι στις επιχειρήσεις για νέες κερδοφόρες επενδύσεις στον τομέα της Υγείας. Εξάλλου η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα έχουν ήδη δώσει διαπιστευτήρια στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας, όταν τους διπλασίαζαν τις αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, όταν προτίμησαν να κλείσουν τον κόσμο σπίτι του χωρίς γιατρό, παρά να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, όταν τους άφηναν ανεξέλεγκτους να ξεζουμίζουν το προσωπικό, στερώντας του ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όταν ακόμα και τώρα τους κάνουν πλάτες για να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά τεστ.
Και όλα αυτά πλασάρονται ως ...φάρμακο για τις σημερινές «παθογένειες» του δημόσιου συστήματος, όπως ονομάζει η κυβέρνηση τις συνέπειες της πολιτικής που διαχρονικά συνθλίβει την ανάγκη του λαού για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
Την ίδια πολιτική υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα έχει το θράσος να επινοεί «διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις με τη ΝΔ» στα ζητήματα της Υγείας, όταν έχει δώσει δείγματα γραφής ως κυβέρνηση στην υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση, στην αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς, στην παραπέρα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.
Από τις ίδιες τις εξελίξεις αναδεικνύεται η ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το «ως εδώ»! Ως εδώ με τα ψέματα και την κοροϊδία απέναντι σε όσους με τη δουλειά και την αυτοθυσία τους κρατούν όρθια τα νοσοκομεία. Ως εδώ με τα χαράτσια και τις πληρωμές ασθενών και ασφαλισμένων. Με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις. Να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ