11 Αυγ 2020

Ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες κατά διαδηλωτών κινητοποιούν οι πραξικοπηματίες στη Βολιβία


Βλέποντας την έτσι κι αλλιώς ισχνή λαϊκή της αποδοχή να φθίνει μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών στη Βενεζουέλα προσφεύγει σε παραστρατιωτικές ομάδες ακροδεξιών για να καταπνίξει την οργή των πολιτών, που εδώ και μέρες βρίσκονται σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες η κυβέρνηση αναβάλλει διαρκώς επικαλούμενη την πανδημία.
H Νάντια Κρους, συνήγορος του πολίτη στη Βολιβία, κατήγγειλε στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και την επικεφαλής του τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ, πως η αστυνομία της χώρας έχει στραφεί σε πολιτοφυλακές “παρα-αστυνομικού και παραστρατιωτικού χαρακτήρα” για τη διάλυση των μπλόκων που έχουν στήσει εργαζόμενοι σε κεντρικές οδικές αρτηρίες ως μέσο διαμαρτυρίας στο πραξικόπημα.
Το Σάββατο, μια τέτοια ομάδα βρέθηκε στην πρωτεύουσα Λα Πας, έξω από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, όπου νέοι έκαναν απεργία πείνας και ολονυκτία. Η ομάδα επιτέθηκε στους απεργούς πείνας υπό τα βλέμματα της αστυνομίας που έμεινε άπραγη. Επιπλέον, δημοσιογράφος του καναλιού Cadena A έπεσε θύμα επίθεσης την ώρα που κατέγραφε τις απειλές και τους εκφοβισμούς των ακροδεξιών σε βάρος διαδηλωτών.
Σε άλλη περιοχή της χώρας, συνελήφθησαν το Σάββατο το απόγευμα 61 εργάτες γης, μετά από επίθεση παραστρατιωτικών ομάδων της “Επιτροπής Πολιτών Σαμαϊπάτα”, σε κοινή επιχείρηση με την αστυνομία. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες κατήγγειλαν κακομεταχείριση ή και βασανισμούς, αλλά και “φύτεμα” εκρηκτικών από την αστυνομία σε προσωπικά τους αντικείμενα, ώστε να κατηγορηθούν για την κατοχή τους.
Μια άλλη ακροδεξιά ομάδα με τον τίτλο “Νεανική Αντίσταση της Κοτσάλα”, “πολιόρκησε” τα μπλόκα στη λεωφόρο Μπλάνκο Γκαλίντο στην Κοτσαμπάμπα, γυρνώντας με μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ κρατούσαν και βαρύ οπλισμό τύπου μπαζούκας.
Ο προεδρικός υποψήφιος του MAS, δηλαδή του κόμματος του εξόριστου νόμιμου προέδρου Έβο Μοράλες, δήλωσε πως όσα συνέβησαν στην Κοτσαμπάμπα “δείχνουν το μίσος και τη βία των “ομάδων σοκ” που κινητοποιεί η ντεφάκτο κυβέρνηση που ζητά να παραλύσει η Βολιβία”.
Η σιωπηρή, αλλά σαφής σύμπραξη της κυβέρνησης με τις παραστρατιωτικές ομάδες φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο, που απειλεί τα κοινωνικά κινήματα με τελεσίγραφα και προαναγγελίες πως “θα βάλει τέρμα στα μπλόκα τις επόμενες ώρες”.
Την ίδια ώρα, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος του Νοέμβρη και προεδρικός υποψήφιος της ακροδεξιάς, ο Φερνάντο Καμάτσο, απηύθυνε επιστολή στην “μεταβατική” πρόεδρο Ζανίνε Ανιές, απειλώντας με κινητοποίηση των ίδιων ένοπλων ομάδων που ετοίμασαν το έδαφος για την έξωση Τσάβες, αν η κυβέρνηση δεν τσακίσει τους διαδηλωτές. Σε παρόμοιο μήκος κύματος, μια σειρά ακροδεξιών και ρατσιστικών ομάδα στα ΜΚΔ, εκτοξεύουν παρόμοιες απειλές, με επίκεντρο τα μπλόκα των ιθαγενών και των συνδικάτων.
Με πληροφορίες από telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ