5 Σεπ 2020

BASKET LEAGUE Τα επιχειρηματικά τερτίπια, οι συνέπειες και το θολό τοπίο



Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την οριστική διακοπή της σεζόν 2019 - 2020 λόγω πανδημίας και ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της νέας, 2020 - 2021, το πρωτάθλημα της Basket League πλέει σε αχαρτογράφητα νερά... Από τη στιγμή της απόφασης για οριστική διακοπή από τον ΕΣΑΚΕ και τις ΚΑΕ, κάπου στα μέσα Μάη, μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν εξελίξεις που ουσιαστικά τίναξαν στον αέρα τα όποια μεγαλεπήβολα σχέδια της Λίγκας για αναβάθμιση, τα οποία υπήρχαν στα συρτάρια και σχεδιαζόταν να εφαρμοστούν από τη σεζόν που πρόκειται να αρχίσει. Παρότι δε το τελευταίο διάστημα στον ΕΣΑΚΕ επισημοποίησαν τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν, προχώρησαν σε καινοτομίες (διοργάνωση Σούπερ Καπ) και προσπάθησαν να δείξουν ότι «κάτι κινείται», τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν και είναι ουκ ολίγα.

Το «απήλθον» των επιχειρηματιών και η «επόμενη μέρα»
Αυτό που κυριαρχεί στις τάξεις των ΚΑΕ είναι ο προβληματισμός για το πώς θα «σωθεί το προϊόν» και θα ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι συνέπειες στην κερδοφορία τους, και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα μια σειρά από γεγονότα που αναδεικνύουν τις λογικές βάσει των οποίων λειτουργεί το προαναφερθέν «προϊόν». Επανεμφανίστηκαν τα γνωστά - και στο χώρο του μπάσκετ - επιχειρηματικά παιχνίδια, οδηγώντας σε φαινόμενα όπως αποχώρηση ομάδων από το πρωτάθλημα ή υποβιβασμός τους ακόμα και σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγινε το γνωστό αλισβερίσι με αγοραπωλησίες ΑΦΜ. Αλλά και για ορισμένες ΚΑΕ που δήλωσαν συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές έβαλαν τέλος στην παρουσία του Ηφαιστου Λήμνου στη μεγάλη κατηγορία
Eurokinissi
Οι επιχειρηματικές πρακτικές έβαλαν τέλος στην παρουσία του Ηφαιστου Λήμνου στη μεγάλη κατηγορία
Ολα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα για άλλη μια φορά της εμπορευματοποίησης του αθλήματος, που στρώνει το έδαφος σε επιχειρηματίες να εφαρμόζουν πότε το «ήλθον» - συχνά με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης - και πότε το «απήλθον», πάντα όμως με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και το κυνήγι των κερδών. Αποδεικνύεται δε ξανά ότι όταν έρχεται η «επόμενη μέρα», οι πραγματικοί χαμένοι απ' αυτές τις λογικές δεν είναι οι επιχειρηματίες αλλά οι φίλαθλοι, οι παίκτες και οι εργαζόμενοι στις ομάδες.
Οι 14 που έγιναν 16 και έμειναν ...13
Λίγο μετά την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της σεζόν 2019 - 2020, ο ΕΣΑΚΕ, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες σε πρακτικό και ηθικό επίπεδο, ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβιβαστεί στην Α2 καμία ομάδα. Ο σχεδιασμός της Λίγκας ήταν να διεξαχθεί το πρωτάθλημα της νέας σεζόν με τις 14 ομάδες της προηγούμενης και προσθήκες τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Διαγόρα Δρυοπιδέων, οι οποίοι κέρδισαν την άνοδό τους από την Α2.
Σύντομα όμως το πρωτάθλημα των 16 ομάδων «πήγε περίπατο», καθώς άρχισαν να σκάνε τα κανόνια... Πρώτα το Ρέθυμνο, σταθερά στη μεγάλη κατηγορία εδώ και χρόνια, και στη συνέχεια ο Ηφαιστος Λήμνου, που ερχόταν από μια εντυπωσιακή τριετία, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το πρωτάθλημα. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό συνέβη λόγω φυγής των επιχειρηματιών - ιδιοκτητών των ΚΑΕ.

Πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ΠΑΟΚ και Αρη και ενόψει της νέας σεζόν
MotionTeam
Πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ΠΑΟΚ και Αρη και ενόψει της νέας σεζόν
Την ίδια στιγμή ο Ιωνικός Νίκαιας, αν και στα παρκέ κέρδισε την παραμονή του, αποβλήθηκε από την κατηγορία κατόπιν απόφασης της ΕΕΑ, λόγω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. «Σώθηκε» όμως από το ...παράθυρο, καθώς ο Διαγόρας Δρυοπιδέων, που αντιμετώπιζε εξίσου σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, επέλεξε να μην αγωνιστεί στην Basket League και αντ' αυτού να συγχωνευτεί με το Αιγάλεω, το δε ΑΦΜ του να το πουλήσει στον Ιωνικό. Για να τη βγάλει «καθαρή» η ομάδα της Νίκαιας, βέβαια, χρειάστηκε να εφαρμοστεί η γνωστή πρακτική της αλλαγής ονόματος (Ιωνικός 1965 πλέον) και του διαφορετικού αριθμού φορολογικού μητρώου.
Ας σημειωθεί ότι παρόμοιο πρόβλημα με τον Ιωνικό είχε και η Λάρισα, ωστόσο δικαιώθηκε στην έφεση που υπέβαλε και θα πάρει μέρος κανονικά στο νέο πρωτάθλημα.
Στη σκιά της πανδημίας και των προβλημάτων
Με τις 13 εναπομείνασες ομάδες, λοιπόν, θα διεξαχθεί η νέα σεζόν της Basket League, η δε κλήρωση του ΕΣΑΚΕ έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτέμβρη. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν στις τρεις ομάδες που μας άφησαν χρόνους... Πιο χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των δύο ιστορικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, του ΠΑΟΚ και του Αρη, ενώ κι άλλες ομάδες «αγκομαχούν» οικονομικά.
Με βάση τη γενικότερη κατάσταση, μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση του ΕΣΑΚΕ να πάει για του χρόνου το μέτρο της αύξησης της εγγυητικής επιστολής στα 200.000 ευρώ για κάθε ΚΑΕ, όπως είχε ορίσει στις αρχές του καλοκαιριού. Με δεδομένες και τις συνέπειες στα έσοδα για κάθε ΚΑΕ λόγω των μέτρων για την πανδημία (διεξαγωγή των αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες, μη έκδοση - ή περιορισμένη - εισιτηρίων διαρκείας), τα πράγματα για το νέο πρωτάθλημα μοιάζουν ιδιαίτερα ρευστά.
Ζητείται ...σωσίβιο για τα τηλεοπτικά

Με στόχο να «σωθεί το προϊόν», ΠΑΟ και ΑΕΚ ηγήθηκαν της προσπάθειας για εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
Eurokinissi Sports
Με στόχο να «σωθεί το προϊόν», ΠΑΟ και ΑΕΚ ηγήθηκαν της προσπάθειας για εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
Μ' αυτά και μ' αυτά, οι υπεύθυνοι της Λίγκας τον τελευταίο καιρό έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης όσον αφορά το σημαντικό ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος. Με τον Ολυμπιακό απόντα από τη μεγάλη κατηγορία για τους δικούς του λόγους και με την οικονομική κατάσταση των ΠΑΟΚ και Αρη να έχει συνέπειες και στην αντίστοιχη αγωνιστική, οι υπεύθυνοι της διοργανώτριας αρχής δείχνουν να έχουν αρκετά θέματα όσον αφορά την πώληση του «προϊόντος», τουλάχιστον με προσοδοφόρα αποτελέσματα...
Η σύμπραξη των δύο άλλων ισχυρών του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, που σε μια προσπάθεια να «σωθεί το προϊόν» αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κεντρική διαχείριση σπάζοντας τα δικά τους συμβόλαια με την Cosmote Sport, έδειξε να προσφέρει το κρυφό «χαρτί» στους διοικούντες τη Λίγκα. Φυσικά, «πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι», παρά την κίνηση υποστήριξης των υπολοίπων, είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν αρκετά διαφορετικό μερίδιο όταν και όποτε έρθει η όποια συμφωνία για την κεντρική διαχείριση.
Μέχρι τώρα, όμως, λύση στο θέμα δεν έχει δοθεί. Η φημολογία θέλει για μια ακόμα φορά την ΕΡΤ να προσφέρει το ...σωσίβιο στις ΚΑΕ της Basket League, κάνοντας λόγο για ένα αρκετά σεβαστό ποσό και μακροχρόνια δέσμευση από πλευράς κρατικού καναλιού για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος. Οι επόμενες μέρες μάλιστα θεωρούνται κομβικές για την έκβαση της υπόθεσης, με τον ΕΣΑΚΕ να επιθυμεί λύση πριν από τη διεξαγωγή της κλήρωσης του πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ