8 Οκτ 2020

ΝΑΤΟική «πυξίδα»


Οι κοινές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ - Μητσοτάκη επιβάλλουν να ανέβει η επαγρύπνηση του λαού για τις εξελίξεις που «τρέχουν» στην περιοχή, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό», ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε το γεγονός ότι «η Ελλάδα ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα» και ότι προχωράει «στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, καθώς αυτό θα ενδυναμώσει το ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχει πιο κυνική ομολογία ότι η αγορά των «Rafale» από τη Γαλλία και ο εκσυγχρονισμός των αμερικανικών «F-16» έχουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού «αποτυπώματος» στην περιοχή, και όχι βέβαια την υπεράσπιση της άμυνας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνεται ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν κρίκο στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, και το ίδιο ισχύει συνολικά με τη διάρθρωση και τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα, επειδή συνεχίζει να δίνει 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απορρίπτει το δίκαιο αίτημα μαθητών και υγειονομικών για προσλήψεις σε Υγεία και σχολεία εν μέσω πανδημίας, επειδή «κοστίζουν»!

Πώς συμβάλλει όμως η αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας στην «ενδυνάμωση» του ΝΑΤΟ; Την απάντηση δίνει ξανά ο Στόλτενμπεργκ: «Με τη συμμετοχή σας στις αποστολές του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσοβο, τα μαχητικά σας βοηθούν στην ασφάλεια των ουρανών του Μαυροβουνίου και το Πολεμικό σας Ναυτικό αποτελεί σημαντικό τμήμα της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ».

Πλοία και αεροπλάνα, που χρυσοπληρώνει ο λαός, αλλά και το έμψυχο υλικό, όλα διατίθενται για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, «για να διατηρείται η Ελλάδα δυνατή» όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, εννοώντας βέβαια την αστική της τάξη και όχι τους εργαζόμενους και το λαό. Τα δικά της συμφέροντα εξυπηρετεί ο ρόλος «μεντεσέ» στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ενώ η χώρα και ο λαός μετατρέπονται σε στόχο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ήταν σαφής και για τις «προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή: «Συζητήσαμε τους προβληματισμούς για την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς αυτή έχει επιπτώσεις στο θέμα της ασφάλειάς μας. Γι' αυτό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί».

Αυτό το «μαζί» ανέλαβε να «μεταφράσει» ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την Τουρκία «απειλούν την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μία ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ, για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο».

Με άλλα λόγια, η αυξανόμενη επιρροή δυνάμεων όπως η Ρωσία κάνει πιο επιτακτικό το «μαζί» για την ιμπεριαλιστική συμμαχία, δηλαδή τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα μοιράζονται τις ίδιες «αγωνίες» και έχουν την ίδια «πυξίδα», ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τα επόμενα βήματα στο παζάρι που εξελίσσεται με «χορηγούς» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ:

Χαιρέτισε τον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, υπογράμμισε την ετοιμότητα της λυκοσυμμαχίας να τον αναπτύξει ακόμη περισσότερο και να τον εξελίξει σε «πλατφόρμα», που θα μπορεί «να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες», με στόχο οι «διαφορές μεταξύ συμμάχων» να διευθετηθούν «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης»!

Με απλά λόγια, η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει από τη μια σε ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που επαναχαράζουν σύνορα και επεμβαίνουν σε τρίτες χώρες, ενώ την ίδια στιγμή στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής ετοιμάζεται να παζαρέψει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα ψέματα τελείωσαν. Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, πολέμων και ανασφάλειας για όλους τους λαούς και αυτό επιβεβαιώνεται με κάθε αφορμή, ειδικά τώρα που οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν. Αλλος χρόνος για να ξοδεύει ο λαός την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, που εναποθέτουν την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ