17 Ιουν 2021

Τι ψηφίσατε ρε… Συριζαίοι; – Τι προβλέπουν τα άρθρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε στα λόγια ως “μητέρα των μαχών” το αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Τελικά υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα και καταψήφισε λιγότερα από τα μισά.

Η επόμενη γραμμή άμυνας, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ήταν πως ψήφισε τα άρθρα που αφορούσαν την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ, ενάντια στη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς. Εδώ κωδικοποιημένη και η υπερασπιστική γραμμή, που επιχειρεί ρελάνς εναντίον όσων δεν ψήφισαν αυτά τα άρθρα -δηλαδή του ΚΚΕ.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο στην ουσία υιοθετεί πλήρως την προπαγάνδα του Χατζηδάκη, που διαφήμιζε τα “ευεργετήματα” του νομοσχεδίου. Λες και μέχρι τώρα, το νομικό πλαίσιο άφηνε ατιμώρητη τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία και επέτρεπε να… “αλωνίζουν οι συνδικαλιστές”. Γιατί αυτό ακριβώς εννοεί ο Χατζηδάκης και όποιος υιοθετεί το σκεπτικό του, μάλλον δεν το κάνει λόγω αφέλειας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ένα πολύ ενδιαφέρον νήμα από το Τουίτερ, που μας κατατοπίζει σχετικά με τα άρθρα που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο φιλεργατικές είναι οι διατάξεις που περιέχουν.

Αντιγράφουμε από το νήμα.

Πολύ πρόχειρα και ενδεικτικά τι άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Άρθρο 60: Ο εργοδότης μπορεί πλέον να σου δώσει τις άδειες που σου χρωστάει και εντός του επόμενου έτους.
Τι ίσχυε; Ήταν υποχρεωμένος να σου τη δώσει εντός του ίδιου έτους, αλλιώς την πληρωνόσουν διπλάσιο ημερομίσθιο. Προφανώς και η άδεια είναι βιοτική ανάγκη και δεν μπορεί να την παραπέμπεις στις καλένδες, όποτε θέλει μονομερώς ο εργοδότης σου.

(Δικό μας σχόλιο: Προφανώς εκτός από τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, πήγε πακέτο και η… “διευθέτηση” του χρόνου της άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης).

Άρθρο 64: Ο εργοδότης, αφού σου κάνει προ τριμήνου προειδοποίηση απόλυσης, ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται την εργασία σου. Κοινώς με το εξώδικο της προμήνυσης για την απόλυσή σου, μπορεί να σε στείλει σπίτι σου και να μη σε ανέχεται, να μην έχεις καμία επαφή με τους συναδέλφους σου για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ως την απόλυση.

Άρθρα 71 έως 74: Διατάξεις για την ψηφιακή κάρτα για τον έλεγχο του ωραρίου. ΑΥΤΟΥ του ωραρίου, του ευέλικτου, του ωραρίου-λάστιχο, του 10ωρου με ρεπό, του ωραρίου των Κυριακών. Ασφαλώς και βοηθάει τα αφεντικά να σπάνε το χρόνο σε ενεργό και μη. Και να μη συνυπολογίζουν διαλειμμα στο ωράριο. Κοινώς πας για κατούρημα ή βγαίνεις από την εταιρεία με την κάρτα για να πάρεις ένα καφέ, δεν εργάζεσαι. Για να μη μιλήσουμε για εταιρείες με χρονοχρέωση..

Και το νήμα καταλήγει, με το οργισμένο σχόλιο.

Πείτε μας κάτι για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις άδειες, ξεφτιλισμένοι.

Για να αποφευχθούν παρερμηνείες-ασυνεννοησίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως μπούσουλα στα άρθρα του νόμου αυτή τη συνοπτική παρουσίαση.

Εν κατακλείδι. Κανείς δεν κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψηφίζει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, πιστός στη στρατηγικής της ΕΕ. Από πού προκύπτει όμως ότι αυτές είναι “βέλτιστες πρακτικές” και ωφελούν τον εργαζόμενο; Πάντως όχι από την πραγματικότητα και από μια προσεκτική ανάγνωση των άρθρων που υπερψηφίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ