3 Δεκ 2011

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» Ζεστό χρήμα 300 δισ. ευρώ στην πλουτοκρατία!


Διακρατικά και κρατικά λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, εγγυήσεις κρουνοί τζάμπα χρηματοδότησης στη διάθεση των μονοπωλίων

Τζάμπα κεφάλαια κοντά στα 200 δισ. ευρώ έχουν δοθεί απευθείας στις τράπεζες προκειμένου να διοχετευθούν στη συνέχεια και προς τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας
Ιλιγγιώδη ποσά, πολύ πάνω και από ένα ολόκληρο ΑΕΠ, διοχετεύουν σε κράτος και μερίδες της πλουτοκρατίας οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, στοχεύοντας τόσο στην εξυπηρέτηση των μεγαλοπιστωτών, όσο και στην ενίσχυση με φρέσκα κεφάλαια των τραπεζών και των άλλων μονοπωλίων. Τζάμπα κεφάλαια κοντά στα 200 δισ. ευρώ έχουν δοθεί απευθείας στις τράπεζες προκειμένου να διοχετευθούν στη συνέχεια και προς τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Τα ακόμη 100 δισ. ευρώ, δάνεια των «μηχανισμών στήριξης» (ΕΕ - ΔΝΤ) προς το κράτος έχουν σκληρούς τοκογλυφικούς όρους και επίσης φορτώνονται στις πλάτες του λαού.
Η επιχείρηση διάσωσης του εκμεταλλευτικού συστήματος, η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα σηματοδοτήσουν συνθήκες εξόδου από την κρίση, είναι ο βατήρας για τις σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές, για τα βάρβαρα μέτρα που ήδη ξετυλίγονται. Οι κρουνοί χρηματοδότησης από ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φορτώνονται στο λαό με το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων, που είναι και το μεγάλο ενέχυρο που τους αφήνει παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μόλις πρόσφατα και σε συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζουν για την ενίσχυση των μονοπωλίων ανακοίνωσαν και ένα ακόμη «εθνικό πακέτο» με ακόμη 25 δισ. ευρώ που θα δοθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες.
Δάνεια με τοκογλυφικούς όρους
Σε ό,τι αφορά στο «λογιστικό» μέρος χρηματοδότησης των αναγκών της πλουτοκρατίας οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) αποφάσισαν να συνεχίσουν τα δάνεια προς το κράτος με απόλυτα τοκογλυφικούς όρους, γνωρίζοντας ότι και αυτοί θα φορτωθούν στον προϋπολογισμό, θα χρυσοπληρωθούν δηλαδή και πάλι από το λαό. Τη δουλειά της διοχέτευσης φτηνής, σχεδόν τζάμπα, ρευστότητας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει κατά κύριο λόγο αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι και το αρμόδιο όργανο της ΕΕ για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Τα πακέτα στήριξης της πλουτοκρατίας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικά πακέτα) και μόνο για άμεση ρευστότητα, με ζεστό χρήμα, που τρέχουν αυτό το διάστημα, διαμορφώνονται πάνω από τα 300 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 200 δισ. ευρώ αφορούν στην απευθείας ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα:
  • ΕΕ - ΔΝΤ: Διοχετεύουν 110 δισ. ευρώ, από τα οποία κομμάτι 10 δισ. ευρώ θα πάει στις τράπεζες για το λεγόμενο «ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Με βάση το τερατούργημα των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ακόμη και το χρήμα που θα πέσει για το ταμείο των τραπεζών έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου! Είναι δηλαδή ολοφάνερο το πού σκοπεύουν να φορτώσουν τυχόν κανόνια και άλλες αθετήσεις! Γι' αυτή τη φάρα είναι που βάζουν το λαό να πληρώσει τα τοκογλυφικά επιτόκια και από πάνω τις εξωφρενικές - ακόμη και με όρους τοκογλυφίας - προμήθειες που φτάνουν στο 0,50% των δανείων και οι οποίες θα αφαιρεθούν κατευθείαν από τα αρχικά ποσά! Τα ποσά που θα δοθούν και μόνο για τις προμήθειες ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ, όσο και το ποσό που θα «εξοικονομήσουν» από την κατακρεούργηση μισθών και συντάξεων για το 2010 που προβλέπουν στο μνημόνιό τους. Τα 100 δισ. ευρώ εκταμιεύονται σε δόσεις και θα αποδίδονται στη συνέχεια στους μεγαλοπιστωτές. Θεματοφύλακας των δόσεων αποπληρωμής του παλαιότερου χρέους είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή το εδώ παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για τη συνέχεια είναι απόλυτα δεδομένη και η παραπέρα διόγκωση του κρατικού χρέους είτε με είτε χωρίς «αναδιάρθρωση», όπως προτείνει η μια ή η άλλη μερίδα της κεφαλαιοκρατίας, ανάλογα με τα ειδικότερα συμφέροντα της καθεμιάς.
  • Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Τα ποσά που έχουν αντλήσει οι ντόπιες τράπεζες υπολογίζονται σήμερα στο αστρονομικό ύψος των 96 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για τις συνολικές δοσοληψίες της περιόδου αλλά για τα ποσά που σήμερα βρίσκονται ακόμη στη διάθεση του ντόπιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη ρευστότητα που έχουν αντλήσει με συμβολικά επιτόκια της τάξης του 1% και με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για μυθικά ποσά που αντλούνται από τις τράπεζες και στη συνέχεια διοχετεύονται και σε άλλους καπιταλιστές. Η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος τους ενισχύει και με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων, που σήμερα είναι στα αζήτητα από τις άλλες τράπεζες. Η τέτοια ενίσχυση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ. Στη σούμα τα πακέτα στήριξης του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου και μόνο από το μηχανισμό της κεντρικής τράπεζας του ευρωσυστήματος υπολογίζονται σε 136 δισ. ευρώ. Πρόκειται για υπερσυσσωρευμένα και σήμερα λιμνάζοντα κεφάλαια, τα οποία και έχουν αρπάξει από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης τα διοχετεύουν σωρηδόν στους κεφαλαιοκράτες μπας και πάρει μπροστά η «οικονομία», η παραπαίουσα σήμερα βιομηχανική παραγωγή, κ.ο.κ. Το απόλυτο όσο και χοντροκομμένο ψέμα είναι, τάχα, ότι δεν υπάρχει χρήμα (!), ότι τάχα αυτός είναι και ο λόγος για την πολιτική τους, που κάνει φτηνότερους τους εργάτες, που καρατομεί μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα. Οι χειρισμοί τους σε όφελος της πλουτοκρατίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα κράτη του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Αποκαλυπτικοί είναι οι εβδομαδιαίοι ισολογισμοί που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεργάτης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και στο επίπεδο της τρόικας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στα τέλη του Ιούνη 2010 η τζάμπα ρευστότητα, τα πλεονάζοντα κεφάλαια, που η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος είχε διοχετεύσει στο σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης έφταναν στο αστρονομικό ύψος των 750 δισ. ευρώ, ποσά δηλαδή υπερτριπλάσια από το ΑΕΠ της Ελλάδας!
  • «Εθνικές» ενισχύσεις: Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε εκ νέου και το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ (10,8% του ΑΕΠ) που τους άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΝΔ. Οι τραπεζίτες, για λογαριασμό και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας, ήδη έκαναν χρήση και της νέας ευκαιρίας που τους προσφέρθηκε, στην κυριολεξία το ξεκοκάλισαν. Ηδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε και δεύτερο εθνικό πακέτο με ακόμη 25 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 53 δισ. ευρώ, πάνω από το 23% του παραγόμενου ΑΕΠ. Επίσης δεν πρόκειται για κάποια «ελληνική ιδιομορφία» αφού ίδια και απαράλλαχτη είναι η πολιτική τους και στα άλλα κράτη. Μόλις πρόσφατα η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως και σε νέα παράταση για όλα τα «εθνικά» πακέτα, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κομμένα στο ίδιο πατρόν ήταν και όλα τα «εθνικά σχέδια διάσωσης». Ο αρχικός πακτωλός που μοιράστηκε συνολικά στην ΕΕ των 27 κρατών - μελών μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου (εθνικά πακέτα) έφτασε στα 3,46 τρισ. ευρώ ή στο 27% του ΑΕΠ. Τα πρωτεία ανήκουν στους κεφαλαιοκράτες της Ιρλανδίας (410 δισ. ευρώ ή 220% του ΑΕΠ), Βρετανίας (1,16 δισ. λίρες ή 78,7% του ΑΕΠ), Ολλανδίας (237 δισ. ευρώ με 39,1%% του ΑΕΠ), Αυστρίας (100 δισ. ευρώ ή 34,2%). Στη Γερμανία διοχέτευσαν 500 δισ. ευρώ (19,5% του ΑΕΠ) και στη Γαλλία ακόμη 360 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ). Το αρχικό σχέδιο στις ΗΠΑ ήταν στα 2,5 τρισ. δολάρια, στο 17,2% του ΑΕΠ, κ.ο.κ.
«Παραμύθια τούμπανα», κατά το κοινώς λεγόμενο, είναι οι χαρακτηρισμοί των καπιταλιστών για την κρίση (δημοσιονομική, χρέους, πιστοληπτικής αξιολόγησης, κ.ο.κ). Θέλουν να κρύψουν το γεγονός ότι πρόκειται για κρίση του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ