9 Δεκ 2011

ΗΠΑ Τα χωράφια φαντάζουν παιδικοί σταθμοί...


Απάνθρωπη εκμετάλλευση σε βάρος μικρών παιδιών γίνεται "στη χώρα της ελευθερίας". Με όλα κι όλα τέσσερα δολάρια (!) και τσακισμένα τα τρυφερά τους κορμάκια επιστρέφουν στα καταλύματά τους μικρά παιδιά Λατινοαμερικανών μεταναστών, μετά από σκληρή δουλιά στα χωράφια από τα χαράματα μέχρι τη μαύρη νύχτα, και ενώ στις ΗΠΑ απαγορεύεται με νόμο από το 1938 η παιδική εργασία
Διακόσια πενήντα εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι υποχρεωμένα να εργάζονται, από αυτά τα 70.000.000 μόνο στην Ινδία, όμως και στη "χώρα της ελευθερίας" δε σπανίζει το είδος.
Η εκμετάλλευση παιδιών Λατινοαμερικανών μεταναστών, εργατών της γης, είναι πια, σύμφωνα με καταγγελίες των συνδικάτων, σύνηθες φαινόμενο σε φάρμες πολλών πολιτειών των ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι η παιδική εργασία απαγορεύεται στις ΗΠΑ με νόμο από το 1938, ωστόσο την εποχή της συγκομιδής, τα χωράφια του Ορεγκον είναι γεμάτα από μικρά κοριτσάκια και αγοράκια που δουλεύουν ολόκληρη τη μέρα.
Ο Ερικ Νίκολσον από τη συνδικαλιστική οργάνωση "Northwest Three - Planters and Farmworkers Unided" (PCUN), μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων "Inter Press Service", τόνισε ότι οι εργάτριες που προέρχονται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική έχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τα παιδιά τους. Θα προτιμούσαν να είχαν τη δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι ενώ εκείνες δουλεύουν. Ομως, λόγω των πολύ χαμηλών μισθών που οι ίδιες λαμβάνουν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για μπέιμπι σίτερ και φυσικά κάθε επιπλέον εισόδημα, όσο μικρό και αν είναι αυτό, είναι καλοδεχούμενο.
Οι εργάτες στα χωράφια της πολιτείας του Ορεγκον έτυχε πολλές φορές να πάρουν πολύ λιγότερα από το κατώτατο μισθό (6 δολάρια την ώρα) που έχει ορίσει το κράτος, αφού η αμοιβή εξαρτάται από το βάρος της παραδοθείσας συγκομιδής.
Η PCUN καταγγέλλει ότι οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα των γαιοκτημόνων, κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 40.000.000 δολάρια (!).
Επειδή, όμως, οι γαιοκτήμονες πληρώνουν κατά μέσο όρο 10 - 12 σεντ το μισό κιλό, οι εργάτες αναγκάζονται να μένουν πάνω από 10 ώρες στα χωράφια για να βγάλουν τουλάχιστον 60 δολάρια. Ομως, ενώ οι ενήλικες καταφέρνουν να μαζέψουν γύρω στα 250 κιλά, τα μικρά παιδιά με το ζόρι φτάνουν τα 15 κιλά, οπότε και η αμοιβή τους είναι ανάλογη, δηλαδή ούτε τέσσερα δολάρια...
Ομως και στη Φλόριδα παρατηρείται παιδική εργασία αν και σε μικρότερη έκταση απ' ό,τι στο Ορεγκον. Οι εποχιακοί εργάτες, που κατά 80% προέρχονται από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα, αμείβονται τόσο λίγο για τη συγκομιδή οπωροκηπευτικών ώστε οι περισσότεροι να μην έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ, αναφέρει ο Γκρεγκ Ασμπεντ από την "Coalition of Immokalee Workers". Οσοι, όμως, έχουν φέρει και τις οικογένειές τους, αναγκάζονται, δυστυχώς, να παίρνουν και τα παιδιά τους για δουλιά στα χωράφια. Ωστόσο, αυτά τα παιδάκια, με τα λίγα ψίχουλα που θα βγάλουν από την πολύ σκληρή - για τα εύθραυστα κορμάκια τους - δουλιά, θα μπορέσουν να ξεγελάσουν κάπως την πείνα τους.
Σε μερικές φάρμες έχει κανείς την εντύπωση ότι βρίσκεται σε παιδικό σταθμό, αναφέρεται στην έκθεση "Testimonies from the Fields" που δημοσίευσε πρόσφατα η PCUN. Οι περισσότεροι γαιοκτήμονες αρνούνται βέβαια ότι μικρά παιδία εργάζονται στα χωράφια τους. "Ποτέ δεν έχω δει σε χωράφι έναν βοηθό κάτω των 18 χρόνων", ισχυρίζεται ο Μπράιαν Λιτλ από την Ενωση των γαιοκτημόνων "American Farm Bureau Federation".
Εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στη Φλόριδα όπως η "Pacific Land Company", για υποκριτική συμπεριφορά. Οι επιχειρηματίες κόπτονται δημόσια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατιούνται στο Μεξικό και εμφανίζονται ριζικά αντίθετοι στην παιδική εργασία, με στόχο να αποτραπεί η εισαγωγή τομάτας από τη γειτονική χώρα. Ομως, στην πράξη συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο.
Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η συνεχής επαφή των ανηλίκων εργατών στα χωράφια με τα ζιζανιοκτόνα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Μάλιστα, ο συνδικαλιστής Νίκολσον τόνισε ότι αυτό αφορά και τους ενήλικες, ωστόσο, τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, καθώς διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο σε 10 ή 20 χρόνια. Εδώ να πούμε ότι οι επιχειρηματίες δεν παρέχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση ούτε στους γονείς και, φυσικά, ούτε στα παιδιά.
Στο μεταξύ, παρά τη διά νόμου απαγόρευση της παιδικής εργασίας, οι επιχειρηματίες που επιδίδονται σ' αυτό "το χόμπι" τη γλιτώνουν σχετικά φθηνά. Το ανώτερο, προβλεπόμενο από το νόμο, πρόστιμο, ύψους 10.000 δολάρια δεν έχει επιβληθεί, ακόμα, σε κανέναν παραβάτη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον περασμένο χρόνο ανέρχονται κατά μέσω όρο σε 887 δολάρια (!). Το υπουργείο, όμως, έχει στη διάθεσή του μόνο 942 επιθεωρητές για εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καταγγέλλουν ειδικοί, οπότε η παράνομη παιδική εργασία δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί σε όλη της την έκταση.
Οσο, όμως, δε θα υπάρχουν εγγυήσεις για βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως κατώτατος μισθός, πληρωμένες υπερωρίες και διαλείμματα, τόσο θα συνεχίζεται η εκμετάλλευση σε βάρος των ανηλίκων. Και καθώς βρισκόμαστε στη "χώρα της ελευθερίας" υπάρχει ελευθερία για όλους: Για τα μεν παιδιά να εργάζονται μέχρι τελικής πτώσης, για τους δε επιχειρηματίες να τα εκμεταλλεύονται μέχρι εκεί που τους παίρνει, όμως, καθώς η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια - δεν τίθεται κανένα όριο.
Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ