9 Δεκ 2011

Αυτές είναι οι ΗΠΑ...



Ενα αποκαλυπτικό βιβλίο του Μ. Μουρ
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Associated Press
«Παλιότερα οι πολιτικοί περίμεναν ωσότου καταλάβουν αξιώματα για να γίνουν απατεώνες. Αυτόν τον απατεώνα (τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους) μας τον πρόσφεραν έτοιμο». Και σε επιστολή με την προσφώνηση «Αγαπητέ Τζορτζ» ο Μουρ γράφει στον «απατεώνα: «Ησουν ένας πότης, ένας κλέφτης, ίσως εγκληματίας, ένας μη καταδικασμένος λιποτάκτης και ένα βουτυρόπαιδο. Αλλά οι φίλοι του πατέρα σου στο ανώτατο δικαστήριο σε ανέβασαν σαν προστάτη άγγελο στις κορυφές του Ολύμπου».
Ακριβώς με αυτά τα αποκαλυπτικά και θαρραλέα λόγια αποκαλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ο Μάικλ Μουρ στο βιβλίο του με τον τίτλο: «Ανόητοι λευκοί άνθρωποι και άλλες θλιβερές συγγνώμες για την κατάσταση του έθνους». Το έργο κυκλοφόρησε το 2002 και, όπως αναφέρεται στο γερμανικό Τύπο, σημείωσε ήδη 24 εκδόσεις. Εκτός από το έργο του αυτό, που κυκλοφόρησε ευρύτατα και στη Γερμανία, ο συγγραφέας και ντοκιμενταρίστας απέσπασε στην πρόσφατη απονομή των «Οσκαρ» στο Βερολίνο ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Στην ευχαριστήρια ομιλία για την απονομή «Οσκαρ» στο ντοκιμαντέρ του για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο Μουρ είχε πει: «Ντροπή σας μίστερ Μπους».
Το βιβλίο είναι διαιρεμένο σε 11 κεφάλαια και έναν επίλογο και περιγράφει τις ΗΠΑ όπως τις έχουν καταντήσει ο Μπους και το κόμμα του, αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα. Κατά τη γνώμη του, ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών ήταν ο Δημοκράτης Αλ Γκορ, αλλά τι θα είχαν να ωφεληθούν οι Αμερικανοί απ' αυτό; «Εχουν να διαλέξουν μεταξύ δύο πολιτικών κομμάτων, που ηχούν το ίδιο, αποφασίζουν το ίδιο και χρηματοδοτούνται ακριβώς από τους ίδιους πλούσιους σπόνσορες».
Αυτοκίνητο κατεστραμμένο από την ιρακινή αντίσταση
Associated Press
«Οι πλούσιοι», γράφει ο Μουρ, «κολυμπάνε μέσα στη λεία που άρπαξαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Και τώρα θέλουν να εμποδίσουν τους πολίτες που ζητάνε να πάρουν το κομμάτι τους από το γλυκό... Και για να μη συμβεί ποτέ, οι πλούσιοι τραβάνε τα μακριά μαχαίρια για να κάνουν έναν προληπτικό πόλεμο, ελπίζοντας έτσι ότι κανένας πια δε θα ρίξει πλεονεκτικό μάτι στα βουνά χρήματά τους».
Ενα από τα κεφάλαια του έργου αναφέρεται στην ανύπαρκτη ισοτιμία της γυναίκας. Από το 1920, αποκαλύπτει, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν πρόβαλε γυναίκα σαν υποψήφια στο προεδρικό αξίωμα, σε 50 Πολιτείες υπάρχουν μόνο πέντε γυναίκες κυβερνήτες, από τις 500 μεγαλύτερες φίρμες μόνο σε 5 είναι διευθύντριες γυναίκες και οι γυναίκες αμείβονται με 76 σεντς, εκεί που για την ίδια δουλιά ο άνδρας αμείβεται με ένα δολάριο.
Για τη μόρφωση των Αμερικανών ο Μουρ γράφει ότι «οι περισσότεροι Αμερικανοί πατάνε σε μια ανώτατη σχολή μόνο αν το κτίριο στο οποίο στεγάζεται τυχαίνει να είναι εκλογικό τμήμα της περιοχής τους».
Αλλά υπάρχουν και πρωτεία στις ΗΠΑ: «Είμαστε ο αριθμός 1 στους δισεκατομμυριούχους! Στους νεκρούς θύματα από αγχέμαχα όπλα!.. Στην κατανάλωση πετρελαίου... Στην εκβολή διοξειδίου του άνθρακα, στη μικρή συμμετοχή στις εκλογές... Στους καταγγελλόμενους βιασμούς!.. Στον αριθμό συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν έχουμε υπογράψει!.. Στην εκτέλεση νέων που υπέπεσαν σε αδικήματα!.. Είμαστε ο αριθμός 1 σαν πρώτη κοινωνία στην ιστορία στην οποία τα παιδιά αποτελούν τη φτωχότερη ομάδα του πληθυσμού!». Υπάρχει στις ΗΠΑ και μια «Μεγάλη ευτυχισμένη φυλακή», γράφει ο Μουρ, στην οποία το 1976 εκτελέστηκαν περί τους 200 κρατούμενους. Μόνο στο Τέξας 274 στα τελευταία 27 χρόνια. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα καταδικάστηκαν σε θάνατο 4.587 πολίτες, αλλά στις αναθεωρήσεις που έγιναν αποδείχτηκε ότι στο 70% είχαν γίνει διαδικαστικά λάθη.
Επανερχόμενος στο ζήτημα φτωχών - πλουσίων, ο Μουρ υπογραμμίζει: Από το 1979 ως σήμερα (το 2002) τα έσοδα του πιο πλούσιου ενός εκατοστού του πληθυσμού ανήλθαν κατά 157%, αλλά το φτωχότερο 20% του πληθυσμού έχει 100 δολάρια λιγότερα από την εποχή του Ρήγκαν. Τα κέρδη των πλουσιότερων κοντσέρν του κόσμου αυξήθηκαν από το 1983 κατά 362,4% και 44 από τα 82 μεγαλύτερα κοντσέρν των ΗΠΑ δεν πληρώνουν τους κανονικούς φόρους του 35%, ενώ 17% απ' αυτά δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.
Με όλα αυτά, ο Μουρ κάνει σαφές ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ έχει αποκτήσει φασιστοειδή γνωρίσματα και τονίζει: «Μας απατούν κατά πολλούς τρόπους, που αν τους απαριθμούσα όλους θα μπορούσε να κατηγορηθώ για ηθική αυτουργία σε εξέγερση!».
Και Γερμανός καθηγητής
Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Στερν» του Αμβούργου, ο Γερμανός πολιτειολόγος καθηγητής Νόρμαν Μπιρνμπάουμ, καταγγέλλει την κυβέρνηση Μπους σαν αλαζονική, επικίνδυνα επιθετική και κυνικά περιφρονητική απέναντι στους πολίτες της. Οι ΗΠΑ, γράφει, είναι «η μεγαλύτερη πνευματική επαρχία», 90 εκατομμύρια άνθρωποι μόλις μπορούν να διαβάζουν και 40 εκατομμύρια δεν έχουν ιατρική ασφάλιση.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ