13 Δεκ 2011

Η Εθνική Αντίσταση μέσα από τα μνημεία των ηρώων της


Ενα σημαντικό ΛΕΥΚΩΜΑ που εξέδωσε το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης με τα μνημεία και τα ηρώα της Αντίστασης
Τα μνημεία στη Σάμο (πάνω) και στον Καρακόλιθο Βοιωτίας (αριστερά) (από το Λεύκωμα)
Ξένε οπου πας και παρπατάς/ τη γη μας να πατάς σεμνά/ και ν' αλαφροδιαβαίνεις./ Τι είν' ο τόπος μας αιματοποτισμένος./ Κάθε δρασκελιά κι από 'νας σκοτωμένος./ Ενας σύντροφος πούπεσε πολεμώντας/ για το δίκιο μας και για τη Λευτεριά μας.
Αυτή, όπως ακριβώς γράφει ο μεγάλος Βασίλης Ρώτας, είναι η Ελλάδα μας, η Ελλάδα τηςΕθνικήςΑντίστασης και των λαϊκών αγώνων, της θυσίας για λευτεριά και ανεξαρτησία. Ελλάδα σπαρμένη με τα κόκαλα χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους και πότισαν με το άλικο αίμα τους τη γη της, αγωνιζόμενοι για μεγάλα και ωραία ιδανικά, για να δει ο λαός μας προκοπή. Αυτή την Ελλάδα της Αντίστασης στην τριπλή Γερμανο-ιταλο-βουλγαρική κατοχή, η επίσημη πολιτεία, 60 χρόνια, μετά, αρνείται να την τιμήσει όπως πρέπει. Γιατί, παρ' όλο που αναγνωρίστηκε η ΕθνικήΑντίσταση επίσημα -έστω μετά πολλές δεκαετίες, λόγω του μετεμφυλιοπολεμικού καθεστώτος που επικράτησε- οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αρνούνται, στην πραγματικότητα, να αναγνωρίσουν τη μεγάλη ιστορική σημασία της, ανάλογη με του αθάνατου '21.
Αρνούνται λοιπόν, να αξιοποιήσουν τα διδάγματα και να προβάλλουν τα μεγάλα ιδανικά και τα οράματα της ΕθνικήςΑντίστασης του λαού μας, σαν πηγή φρονηματισμού, έμπνευσης και διαπαιδαγώγησης της νεολαίας μας. Κι αυτό το ρόλο, προσπαθούν να βγάλουν πέρα μόνοι τους οι Αντιστασιακοί αγωνιστές με τις πλείστες όσες επετειακές και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στους ηρωικούς αγωνιστές της ΕθνικήςΑντίστασης και στο μεγαλείο του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα. Ετσι, με πολύ μόχθο και υπομονή οι Αντιστασιακές οργανώσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών ΕθνικήςΑντίστασης, οι άλλες οργανώσεις αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, με ανύπαρκτο το κυβερνητικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων, κατάφεραν να στήσουν σ' όλη τη χώρα - από την Αθήνα, τη Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο, την Κρήτη και τα άλλα νησιά μας, μνημεία της Αντίστασης. Μνημεία που σκοπό δεν έχουν, απλώς, να τιμηθούν οι ηρωικοί αγωνιστές της ΕθνικήςΑντίστασης, αλλά και να μείνουν στις νεότερες γενιές της πατρίδας μας για να μαθαίνουν, να θυμούνται και να εμπνέονται οι νέοι μας.

Αυτά τα μνημεία, στους τόπους των μεγάλων αγώνων και των θυσιών του λαού μας, έρχεται, τώρα, το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας τηςΕθνικήςΑντίστασης - ΚΜΙΕΑ να παρουσιάσει σε μια καλαίσθητη έκδοση του 2000 με τίτλο: «ΗΕΘΝΙΚΗΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μέσα από τα Ηρώα και τα Μνημεία», που επιμελήθηκε ο ιστορικός Δημήτρης Κάιλας ο οποίος έχει γράψει και τα προλογικά και εισαγωγικά σημειώματα που περιέχονται στο βιβλίο.
Πρόκειται για μια πολυτελή, ιδιαίτερα προσεγμένη, έκδοση, που μας δίνει, συνοπτικά, και στοιχεία από την ηρωική δράση του λαού μας την περίοδο τηςΕθνικήςΑντίστασης. Θυμίζει ηρωικές μάχες των αντιστασιακών οργανώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας ενάντια στα στρατεύματα κατοχής. Ενώ παραθέτει, σε αρκετές περιπτώσεις, και ονόματα των πεσόντων σε πολλές μάχες. Είναι ένα ΛΕΥΚΩΜΑ με τα μνημεία και ηρώα τηςΕθνικής μας Αντίστασης που αξίζει να έχει ο καθένας μας στη βιβλιοθήκη του, γιατί πολλά έχουμε και μπορούμε να μάθουμε, είτε να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι. Το ΛΕΥΚΩΜΑ, που διατίθεται από τα γραφεία του ΚΜΙΕΑ, προσφέρεται ακόμα και για ξενόγλωσσους αναγνώστες που θα ήθελαν να αντλήσουν στοιχεία για την εθνική μαςαντίσταση, αφού τα κείμενα είναι γραμμένα και στα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ