31 Ιαν 2012

1917: Τα «έγγραφα Σάισον» και η τιμή τους



1917: Τα «έγγραφα Σάισον» και η τιμή τους
Η πρώτη αμερικανική επιχείρηση υπονόμευσης της Οκτωβριανής Επανάστασης. Με αγορασμένα, πλαστογραφημένα, έγγραφα κατά του Λένιν και των μπολσεβίκων. Στόχος: η επέμβαση
Από την Ανοιξη του 1917 οι υπηρεσίες πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης πληροφορούσαν τον πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον για τις εξελίξεις στη Ρωσία και τη δυναμική ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος, υπό την καθοδήγηση του κόμματος των μπολσεβίκων. Οι νίκες των δυνάμεων της Αντάντ επί των γερμανικών στρατευμάτων προδιέγραφαν την ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας. Ομως η πιθανότητα μιας νικηφόρας προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία ανησυχούσε σοβαρά τις κυβερνήσεις των «συμμάχων». Φοβόταν, όχι άδικα, ότι η επανάσταση θα ξεσπάσει και στις δικές τους χώρες.
Σχέδιο κατασυκοφάντησης
Η αμερικανική κυβέρνηση βάζει μπροστά ένα σχέδιο κατασυκοφάντησης του Λένιν και των μπολσεβίκων ως συνεργατών των Γερμανών. Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος ο Ουίλσον στέλνει το καλοκαίρι του1917 στη Ρωσία τον Εντγκαρ Σάισον, επίλεκτο στέλεχος της Επιτροπής Δημοσίων Πληροφοριών (πρόγονο της σημερινής CIA). Ο Σάισον εγκαθίσταται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πετρούπολη και αναλαμβάνει τους τομείς της προπαγάνδας, της κατασκοπίας και της λογοκρισίας των ανταποκρίσεων που έστελναν οι απεσταλμένοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι από την επαναστατημένη Ρωσία.
Ανακαλύπτουν τις «αποδείξεις»
Αύγουστος 1918, Βλαδιβοστόκ: Το 27ο Σύνταγμα Πεζικού, με τη χαρακτηριστική ονομασία «Κυνηγοί Λύκων» αποβιβάζεται για να πάρει μέρος στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ρωσίας. Επέμβαση που δικαιολογήθηκε από τα «έγγραφα Σάισον»
Στο μεταξύ, ξεσπάει ηΟκτωβριανή Επανάστασηκαι η ίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, τηςΣοβιετικής Ρωσίας, είναι πλέον γεγονός. Ο Σάισονσε συνεργασία με αντεπαναστάτες Ρώσους πράκτορες συνεχίζει να δουλεύει πυρετωδώς για το σχέδιό του. Παρακινεί τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Φράνσις να αγοράσει(!)μερικά κατά πρωτόγονο τρόπο πλαστογραφημένα έγγραφα με τα οποία «αποδεικνύεται» ότι ο Λένιν και οι ηγέτες των μπολσεβίκων είναι«πράκτορες των Γερμανών».
Να δικαιολογηθεί η επέμβαση
Τα έγγραφα αυτά, που ονομάστηκαν «έγγραφα Σάισον», παραδόθηκαν στην αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ουίλσον τα παρουσίασε με πανηγυρικό τρόπο ως επίσημα ντοκουμέντα. Ο σκοπός ήταν προφανής και διπλός: Από τη μία η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια διεθνή εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ρωσίας, ενώ από την άλλη θα εξουδετέρωνε την πλατιά απήχηση της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στην εργατική τάξη των καπιταλιστικών κρατών.
Για 17.000 ρούβλια...
Λίγες μέρες μετά την «αποκάλυψη» των «εγγράφων Σάισον» αποκαλύπτεται το μέγεθος της σκευωρίας. Αυτά τα έγγραφα δεν ήταν άγνωστα, είχαν κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του1917 και οι πλαστογράφοι, κάποιοι Λευκορώσοι αντεπαναστάτες, είχαν ομολογήσει το έγκλημά τους. Λίγο αργότερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πετρούπολη υποχρεώνεται να παραδεχτεί στο Κογκρέσο ότι μετά από παρότρυνση του Σάισον έδωσε εντολή να αγοραστούν τα συγκεκριμένα έγγραφα από κάποιους αγνώστους έναντι 17.000 ρουβλίων, παρά το γεγονός ότι άλλοι σύμβουλοι της πρεσβείας του είχαν υποδείξει την πλαστότητα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ