31 Ιαν 2012

Μαζικές συλλήψεις και καταστολή



ΗΠΑ
Μαζικές συλλήψεις και καταστολή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Οκλαντ του Σαν Φρανσίσκο, με ευρύτατες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» και της αστυνομίας. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τις 25 Οκτώβρη, ενώ στον απολογισμό πρέπει να καταγραφούν οι περισσότερες από 400 συλλήψεις διαδηλωτών και ο σοβαρός τραυματισμός μιας 19χρονης που νοσηλεύεται με εσωτερική αιμορραγία. Ο αριθμός αυτός ανεβάζει και άλλο το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων από τις 17 Σεπτέμβρη που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στη Νέα Υόρκη, καθώς μέχρι το Σαββάτο είχαν ξεπεράσει τις 6.100.
Το σκηνικό είχε αλλάξει σε σχέση με τις κινητοποιήσεις του πρόσφατου παρελθόντος, που από την πλευρά των διαδηλωτών παρά την καταστολή οι αντιδράσεις ήταν «ειρηνικές». Αυτή τη φορά όμως οι διαδηλωτές αντέδρασαν και αμύνθηκαν στην πολύ καλοσχεδιασμένη και πάλι στρατιωτικού τύπου επιχείρηση εκ μέρους της αστυνομίας. Το πρώτο πεδίο συγκρούσεων σημειώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Χένρι Κάιζερ όπου κατέληξε η πορεία των διαδηλωτών που ξεκίνησε από την πλατεία Οσκαρ Γκραντ και το δεύτερο στο δημαρχείο της πόλης. Η αστυνομία κατόρθωσε να τους απωθήσει με πλαστικές και λαστιχένιες σφαίρες, βόμβες κρότου - λάμψης και τόνους χημικών.
Ενταση και στην Ουάσιγκτον την Κυριακή, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα τέιζερ (ηλεκτρονικό όπλο) για να συλλάβει διαδηλωτή. Η αστυνομία ανακοίνωσε απαγόρευση της κατάληψης των δύο χώρων κοντά στο Λευκό Οίκο, χώρους που έχουν καταλάβει διαδηλωτές και χτες αναμενόταν νέα επιχείρηση της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ