22 Ιαν 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Εργατική αντίσταση στον αντιλαϊκό «οδοστρωτήρα»


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εργατική αντίσταση στον αντιλαϊκό «οδοστρωτήρα»
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας καταγγέλλει τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και οργανώνει κινητοποιήσεις
Ο αγώνας συνεχίζεται στα εργοστάσια και τους δρόμους, διατράνωσαν οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι με την CGTP στις 18/1 ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου
«Το μεγαλύτερο βήμα πίσω στις εργασιακές σχέσεις στην Πορτογαλία» αποτελούν τα σχέδια που προωθούνται στις συζητήσεις του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN)Καρβάλιο ντα Σίλβα,ανακοινώνοντας παράλληλα την άρνηση να συμμετάσχει σ' αυτόν. Η CGTP-IN κατήγγειλε ως επίθεση στους εργαζόμενους τη στάση της άλλης συνομοσπονδίας, Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT) που συμμετέχει στο «διάλογο» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Την απόφαση της CGTP-IN να απέχει από τον «κοινωνικό διάλογο» χαιρέτισε το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους και το λαό να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια σ' αυτήν την επίθεση και να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει κηρύξει το CGTP-IN για τις 11 Φλεβάρη.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι», που αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την περικοπή των ημερών αδείας για τους εργαζόμενους από 25 σε 22 ημέρες, την κατάργηση τουλάχιστον τριών επίσημων αργιών, μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, περικοπές των αποδοχών στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές όποτε αυτοί το επιθυμούν.
Κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας
Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν στις 9 του Γενάρη οι λιμενεργάτες στην Πορτογαλία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια να κλείσει η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι στη βόρεια πόλη Αβέιρου, με αποτέλεσμα την απόλυση εργαζομένων. Η απεργία περιλαμβάνει τα περισσότερα λιμάνια στη χώρα, και της Λισαβόνας, όπου παρέχονται μόνο βασικές υπηρεσίες. Η απεργία έγινε γιατί η κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας μετά τη συμφωνία που υπέγραψε το Μάη με τη γνωστή πια τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου για μικρότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση.
Σε αυτά τα πλαίσια, από τον Αύγουστο του 2011 εφαρμόζεται στη χώρα το πρόγραμμα για την πώληση κρατικής ιδιοκτησίας προς ξένα κεφάλαια, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας. Πρώτη προς σφαγήν ήταν η τράπεζα «Banco Portugues de Negocios» (BPN), της οποίας τα χρέη στοίχισαν στους Πορτογάλους φορολογούμενους δισεκατομμύρια, μετά την κρατικοποίησή της το 2008. Παραχωρήθηκε, τελικά, για 40 εκατομμύρια ευρώ στην «BIC» της Αγκόλα. Τέλη Δεκεμβρίου πέρασαν τα κρατικά μερίσματα ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας, «EDF», γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ, στην κινεζική «Tree Gorges Corporation». Πριν την τελική απόφαση, η Αγκελα Μέρκελ παρενέβη δυναμικά στον πρωθυπουργό Πάσος Κοέλιο για την προσφορά του γερμανικού ενεργειακού γίγαντα «E.on», όμως τελικά οι Γερμανοί αποχώρησαν από την κούρσα της διεκδίκησης.
Στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται επίσης οι εξής εταιρείες: Αεροπορική εταιρεία «TAP», το τηλεοπτικό δίκτυο «RTP», η εταιρεία σιδηροδρόμων «CP», καθώς και ο μικρότερος προμηθευτής ενέργειας «REN».
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση γνωστοποίησε νέα μέτρα που συμφώνησε με την τρόικα, τα οποία θα έχουν ως συνέπεια περαιτέρω περικοπές, κυρίως στον τομέα της Υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών.
Διαρκής η αντίσταση του λαού
Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή λαίλαπα στέκεται η διαρκής αντίσταση του πορτογαλικού λαού, που συνεχίζεται και μετά την πετυχημένη γενική απεργία της 24ης του Νοέμβρη. Τις μέρες των Χριστουγέννων, λόγω της απεργίας των κρατικών σιδηροδρόμων, 2.700 τρένα δεν κινήθηκαν. Και από τις αρχές του Γενάρη έχουν εξαγγελθεί πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι υπάλληλοι των κρατικών σιδηροδρόμων έκαναν την αρχή με την έλευση του 2012, καταγγέλλοντας τις περικοπές των μισθών και του προσωπικού, την κομμάτι - κομμάτι ιδιωτικοποίηση του τομέα των μεταφορών, καθώς και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και την κατάργηση δρομολογίων.
«Πρέπει να αντιδράσουμε. Οχι στο φόβο και την παραίτηση!», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων, εξαγγέλλοντας σειρά κινητοποιήσεων, με τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών και δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στη βιομηχανία. Στις 18 Γενάρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών μπροστά στο κοινοβούλιο, ενώ χτες έγινε πορεία 7 χλμ από νεολαίους που διαμαρτύρονταν ενάντια στην επισφάλεια, στο Βάλε ντου Αβε/ Γκιμαράες. Στις 11 Φλεβάρη είναι ο νέος αγωνιστικός σταθμός, με μεγάλη πανεθνική συγκέντρωση στη Λισαβόνα.

Γ. Κ. - Κ. Χ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ