29 Φεβ 2012

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ «Κούρεμα» με μποναμά 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες



ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
«Κούρεμα» με μποναμά 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Πλήρης θα είναι η κατάρρευση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων σε βάρος των εργαζομένων
Στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια οι αποφάσεις για την ελεγχόμενη πτώχευση και το λεγόμενο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθούν στο Παρίσι οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες), προκειμένου να εγκρίνουν τους όρους του PSI. Το σχέδιο στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα, προβλέπει «κούρεμα» κατά 50%, το οποίο αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος από τα τρελά υπερκέρδη δεκαετιών που εξασφάλισαν οι τραπεζικοί όμιλοι, χάρη και στα παιχνίδια με το κρατικό χρέος της χώρας.
Ο μεγάλος χαμένος από το «κούρεμα» θα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οχι μόνο με τα μέτρα που συνοδεύουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά και από το «κούρεμα» της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα έχει σαν συνέπεια να χαθούν περί τα 12,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα ομόλογα που έχουν σήμερα στα χέρια τους, υπολογίζονται στα 24 - 25 δισ. ευρώ.
Εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση επιφυλάσσουν για τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, οι οποίες, σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, κινδύνευαν με πλήρη κατάρρευση. Τώρα, αποφασίστηκε να πάρουν μέρος στην αναδιάρθρωση του χρέους, συμμετέχοντας με ποσοστό 50% στα ομόλογα ονομαστικής αξίας 200 δισ. ευρώ, που έχουν στην κατοχή τους. Θα «κουρευτούν», δηλαδή, τα 100 δισ. ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. θα αποτελέσουν ένα νέο δάνειο που θα αποπληρωθεί σε 30 χρόνια.
Επιπλέον, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» θα ενισχυθούν, σύμφωνα με τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας με κονδύλια ύψους 30 δισ. ευρώ, για την τόνωση της ρευστότητάς τους (ανακεφαλαιοποίηση), με κονδύλια που θα δανειστεί η χώρα και θα χορηγηθούν άμεσα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χορήγησης αυτών των 30 δισ., σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τράπεζες θα εκδώσουν κατά κύριο λόγο κοινές μετοχές, χωρίς δικαίωμα ψήφου για 3 χρόνια, ενώ μια μικρότερη έκδοση θα αφορά κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τις οποίες και θα αγοράσει το ΤΧΣ. Στη διαδικασία του «κουρέματος» θα μπουν τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, και δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ, που έχουν δοθεί με κρατική εγγύηση προς επιχειρήσεις του δημοσίου, όπως ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ και ΕΑΒ.
Τέλος, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ θα λάβει την τελική της απόφαση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μόλις οριστικοποιηθούν άλλα βασικά σημεία της συμφωνίας, πιθανώς όχι πριν από το Σαββατοκύριακο. Μέχρι χτες, η ΕΚΤ αρνούνταν να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα ανταλλάξει ελληνικά κρατικά ομόλογα που απέκτησε στη δευτερογενή αγορά το περασμένο έτος, έναντι ομολόγων του EFSF, σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, με την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες για το PSI θα έχουν επιτυχή έκβαση και η έκθεση της τρόικας που θα ακολουθήσει θα δείχνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ