11 Φεβ 2012

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ Ασκηση συνεκπαίδευσης στο Μεγάλο Πεύκο



ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ασκηση συνεκπαίδευσης στο Μεγάλο Πεύκο
Επικίνδυνα και ύποπτα σενάρια εν μέσω κρίσης και της προετοιμασίας για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Από τη χτεσινή άσκηση στον κόλπο των Μεγάρων
Ασκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποιείται το διάστημα 6-16 Φλεβάρη στον κόλπο των Μεγάρων. Παίρνουν μέρος μια ελληνική μοίρα Υποβρυχίων Καταστροφών και αντίστοιχα μια αμερικανική και χρησιμοποιούν φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα, ανάμεσά τους και ένα αμερικανικό «Μπλακ Χοκ» αλλά και ελληνική φρεγάτα. Η αμερικανική δύναμη 14 «βατράχων» και προσωπικό υποστήριξης με τα αντίστοιχα μέσα κατέφθασαν στις 4 Φλεβάρη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «C-9».
Χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό Στόλου υποναύαρχο Κ. Μαζαράκη - Αινιάν, παρακολούθησαν στον κόλπο των Μεγάρων μέρος της κοινής άσκησης ελληνικών και αμερικανικών μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. Η άσκηση, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, διεξάγεται στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας «με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας».
Υπενθυμίζεται πως την ίδια περίπου περίοδο (14-26 Φλεβάρη) θα διεξαχθεί μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, με την επωνυμία«PROUD MANTA», που παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προστασία νηοπομπών, με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας που έχει διαθέσει ένα υποβρύχιο και άλλα μέσα. Αυτή η άσκηση συνδέεται με τις πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας για το 2012 έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης.
Το NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού) έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για συγκέντρωση και ναύλωση 24 εμπορικών πλοίων, που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη και Καβάλα για Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο. Οπως αναφέρεται από ΝΑΤΟικές πηγές, στόχος της άσκησης είναι να «επιδείξει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, επάρκεια και τη διαλειτουργικότητα σε συντονισμένες επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πλοίων επιφάνειας και παράκτιες δραστηριότητες επιτήρησης». Οπως, μάλιστα, σημειώνεται, η άσκηση σκοπεύει «να παράσχει επιχειρησιακή εκπαίδευση στο δυναμικό της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), τα καθήκοντα, τους ρόλους και τις αποστολές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ