18 Φεβ 2012

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ Απαιτούν ... συναίνεση για μεγαλύτερα κέρδη


ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούν ... συναίνεση για μεγαλύτερα κέρδη
Eντείνουν τις προκλήσεις τους οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, αξιώνοντας την πλήρη υποταγή των εργαζομένων
Η ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών πρέπει να είναι και αυτήν την περίοδο πρωταρχικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, και, μάλιστα, με τη συναίνεση των εργαζομένων.
Αυτό είπε, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, στην εισήγησή του κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στην «εποικοδομητική συνεργασία» του ΕΒΕΑ με το υπουργείο Ανάπτυξης στη βάση του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της αγοράς», δηλαδή της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και των κερδών τους.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέτρο της τοποθέτησης αυτόματων πωλητών στα πρατήρια, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με καταστρατήγηση του ωραρίου λειτουργίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ακρίβεια την οποία εντόπισε σε συγκεκριμένα είδη, όπως σε ορισμένα προϊόντα πολυεθνικών, στο γάλα και το ψωμί, προκειμένου να υποστηρίξει την αξίωση των επιχειρηματιών για απελευθέρωση αγορών, όπως τα καύσιμα, οι μεταφορές και η διευκόλυνση των σούπερ μάρκετ να πουλάνε ψωμί. Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», ζητώντας να ανοίξει η κάνουλα για ακόμη πιο μεγάλες και εύκολες χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματιών της ενέργειας και των σχετικών προϊόντων υπό το μανδύα της «πράσινης ανάπτυξης», δήθεν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κινείται με ευλάβεια στο δρόμο των επιταγών της ΕΕ για την «ανάπτυξη» επανέλαβε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης. Οσον αφορά, δε, στην ακρίβεια, ο Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε προκλητικός, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τις ...προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση των τιμών.
Οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας
Με ένταση της αντεργατικής επίθεσης απειλούν οι βιομήχανοι που φαίνεται να μην αρκούνται στα όσα προνόμια τους παρέχουν απλόχερα τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Α. Πέντζος, παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα της παγκόσμιας επετηρίδας ανταγωνιστικότητας του IMD, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 52η θέση (έπεσε κατά 10 θέσεις στην κατάταξη), διαπίστωσε «αποκλιμάκωση» των ελαστικών μορφών απασχόλησης και προειδοποίησε πως αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των βιομηχάνων, πολλές επιχειρήσεις δε θα μπορούν να επιβιώσουν, άλλες θα προχωρήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας και, γενικότερα, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, οι βιομήχανοι προτείνουν, ανάμεσα στα άλλα, το συμψηφισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων από ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ. με τις βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς αυτές, νέα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, θεσμοθέτηση προγράμματος τύπου ΤΕΜΠΜΕ, το μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ