8 Φεβ 2012

Η εισβολή αντικουβανών μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων


Η εισβολή αντικουβανών μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων
Οι μισθοφόροι παραδίδονται στον επαναστατικό στρατό
Η προσπάθεια ανατροπής της λαϊκής εξουσίας στην Κούβα από την κυβέρνηση και τις αντιδραστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, εκτός από τη μορφή των δολιοφθορών και των εγκληματικών τρομοκρατικών οργανώσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού (σ.σ. στο πρώτο μεγάλο σαμποτάζ με την ανατίναξη του βελγικού φορτηγού πλοίου «Λα Κουμπρ» και στις επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα και κινηματογράφους αναφερθήκαμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στις 26/2), πήρε και τη μορφή της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης.
Ηδη από το 1960 είχε συγκροτηθεί στο Μαϊάμι το κέντρο επιχειρήσεων ενάντια στην Κούβα, επί κυβέρνησης Αϊζενχάουερ, ο οποίος στις 17 του Μάρτη ανέθεσε στον τότε διευθυντή της CIA, Αλαν Ντάλες, τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης από τους αντεπαναστάτες Κουβανούς ώστε να χτυπηθεί η επανάσταση.
Στις 15 του Απρίλη του 1961 αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-26, προερχόμενα από τη Γουατεμάλα, βομβάρδισαν τα αεροδρόμια της Σουιδάδ Λιμπερντάδ και Σαν Αντόνιο στα περίχωρα της Αβάνας και το Αντόνιο Μασέο στο Σαντιάγκο ντε Κούβα. Την ίδια μέρα Κουβανοί στρατιώτες συνέλαβαν στην περιοχή Πινάρ ντε Ρίο, 15 πράκτορες της CIA με 8 τόνους όπλων και εκρηκτικών, οι οποίοι είχαν διεισδύσει και ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Μεταξύ τους και δύο Βορειοαμερικάνοι, οι Χάουρντ Αντερσον και Χάρολντ Μποβ.
Πλάγια Χιρόν
Στη μεγάλη διαδήλωση της16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές είναι που ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανακηρύσσει για πρώτη φορά τοσοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.
Στις 17 του Απρίλη, μια μέρα μετά, στηχερσόνησο Ζαπάτα και συγκεκριμένα στον Κόλπο των Χοίρων, στην παραλία Χιρόν, μια δύναμη 1.500 στρατιωτών εκπαιδευμένων, εξοπλισμένων και πληρωμένων από τη CIAεισέβαλαν με σκοπό να οργανώσουν εξέγερση για την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας.
Η επέμβαση αυτή αντιμετωπίστηκε από το λαϊκό στρατό και την πολιτοφυλακή και παρά τον αιφνιδιασμό κατάφεραν μέσα σε 72 ώρες να νικήσουν τους εισβολείς, οι περισσότεροι αντεπαναστάτες Κουβανοί.
Αυτή η ήττα προκάλεσε προβληματισμό στην κοινωνία των ΗΠΑ και στους κόλπους εξουσίας ο οποίος κράτησε πολλά χρόνια και αναγκάστηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι να αναλάβει την ευθύνη.
«Ηταν πιο οργανωμένο από όσο περιμέναμε»
Ο σύμβουλος του αργότερα δολοφονηθέντος Κένεντι, Αρθουρ Σλέσιγκερ, είχε δηλώσει: «Στην πραγματικότητα, ο Φ. Κάστρο και η Κούβα αναδείχτηκαν ένας εχθρός που ήταν πιο οργανωμένος απ' όσο περιμέναμε, που επέδειξε περισσότερη αντίσταση και από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις της κατάφεραν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την επέμβαση. Η αεροπορία της αντέδρασε με ταχύτητα και αξιοπιστία. Η πολιτοφυλακή δεν άφησε κανένα περιθώριο για καμιά ανάπτυξη εξέγερσης ή σαμποτάζ στα μετόπισθεν. Οι στρατιώτες του κουβανικού στρατού πάλεψαν με γενναιότητα και αυτοπεποίθηση».
Το πρώτο ανακοινωθέν από τη μάχη
Ο Φιντέλ διηύθυνε την τριήμερη μάχη στον Κόλπο των Χοίρων
Στο πρώτο ανακοινωθέν της πρώτης μέρας της μάχης από τον τόπο της μάχης, όπου στήθηκε το επιτελείο του επαναστατικού στρατού και που το διεύθυνε ο Φιντέλ Κάστρο, σημειώνεται με τη δική του υπογραφή:
«Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και την επανάσταση ενάντια στους μισθοφόρους των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις ήδη απαντάνε στον αντίπαλο σίγουρες για τη νίκη. Μπροστά Κουβανοί με φωτιά και σίδερο απαντάμε στους βάρβαρους. Αυτοί έρχονται να μας πάρουν τη γη και τους συνεταιρισμούς που έδωσε η επανάσταση στους αγρότες. Εμείς τα υπερασπιζόμαστε. Αυτοί έρχονται να μας ξαναπάρουν τα εργοστάσια, τα ορυχεία του λαού. Εμείς παλεύουμε να τα υπερασπιστούμε. Αυτοί έρχονται να πάρουν από τα παιδιά μας τα σχολεία. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα σχολεία για όλα τα παιδιά στην πόλη και στην ύπαιθρο. Αυτοί έρχονται να πάρουν την αξιοπρέπεια που έδωσε στους μαύρους η επανάσταση. Εμείς παλεύουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Ερχονται να κλέψουν τις δουλιές από τους εργάτες. Εμείς υπερασπιζόμαστε μια Κούβα χωρίς πείνα, με δουλιά για όλους».
Και το μήνυμα του Φιντέλ κατέληγε:
«Μπροστά, Κουβανοί, όλοι στις θέσεις μάχης και στις θέσεις εργασίας. Η επανάστασή μας είναι ανίκητη και όποιος εχθρός θελήσει να τη χτυπήσει όπως και τον ηρωικό λαό μας που την υπερασπίζεται, να ξέρει ότι θα συντριβεί. Πέφτουμε στη μάχη με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη. Ζήτω η ελεύθερη Κούβα. Πατρίδα ή θάνατος. Θα νικήσουμε».
Συντριβή των εισβολέων
Και πράγματι σε 3 μέρες ο εχθρός εισβολέας είχε ηττηθεί, όχι χωρίς απώλειες σε ζωές Κουβανών μαχητών. Ενώ οι μισθοφόροι, οι περισσότεροι, σκοτώθηκαν, κι ένας μεγάλος αριθμός όπλων, προέλευσης ΗΠΑ, ήρθε στα χέρια του επαναστατικού στρατού, 5 αεροπλάνα καταρρίφθηκαν. Και είναι γεγονός ότι η ήττα αυτή των ΗΠΑ, τους έκλεισε το δρόμο για ανοιχτή επέμβαση κατά της Κούβας. Επίσης, ο μύθος της μεγάλης δύναμης που είναι ανίκητη είχε αρχίσει να καταρρέει, και μετά από αυτή, πολλά άλλαξαν στον κόσμο και εκτός Κούβας. Ταυτόχρονα, μεγάλωσε και το μίσος των αντεπαναστατικών κύκλων. 45 χρόνια περίπου μετά, οι Κουβανοί είναι υπερήφανοι γι' αυτή τη νίκη, που έγινε «φάρος» έμπνευσης για τη συνέχιση της δύσκολης πάλης που δίνουν και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ