Πετρέλαιο και ανταγωνισμοί
Το «ντόμινο» της γεωπολιτικής κρίσης στήνεται ήδη από τις αμερικανικές πολυεθνικές και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με απώτερο στόχο να ξαναμοιράσουν τις ενεργειακές αγορές στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρ. Μόρνινγκσταρ τα είπε όλα στο ενεργειακό συνέδριο του «Εκόνομιστ» στη Βουλιαγμένη, ενώ το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Enterprise» άραζε «αμέριμνο» λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Φάληρο. Οι ΗΠΑ θα ...συμβάλουν στο θέμα της εκμετάλλευσης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, θα στηρίξουν τον «τρίτο διάδρομο», που τόσο πολύ θέλει η ελληνική πλευρά, αρκεί να πάει το αέριο στις βαλκανικές χώρες, εκεί που πουλάνε οι ρώσικες πολυεθνικές της ενέργειας. Πρόκειται για επανάληψη της ιμπεριαλιστικής πρακτικής, ένα «έργο» που το έχουμε ξαναδεί και είναι σίγουρα «δράμα».
Αυτή η πολιτική είναι σίγουρο ότι γεννά σύνθετα πεδία πολιτικής, οικονομικής αντιπαράθεσης και πολλά σημεία έντασης. Τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου έχουν βρεθεί υδρογονάνθρακες, αλλά και η Ελλάδα, που ελπίζει τόσο σε ανακάλυψη δικών της κοιτασμάτων, όσο και στη χρησιμοποίησή της ως «γέφυρας» για να περνά το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, αναμετρούν τις προοπτικές και τις ωφέλειες για τα μονοπώλια βεβαίως και όχι για τους λαούς από τη στενότερη συνεργασία τους, αλλά σημειώνονται «περιπλοκές». Το σύμφωνο συνεργασίας, που προωθούνταν ανάμεσα στις 3 χώρες, τελικά δεν υπογράφτηκε προχτές. Το Ισραήλ διατυπώνει «ρητορικά ερωτήματα» για το αν οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διοχετευτούν στην Ευρώπη ή την ...Ασία. Η Κύπρος δηλώνει ότι καθοριστικό παράγοντα θα διαδραματίσουν δύο ζητήματα: Η εξέλιξη των συμφερόντων των αμερικανικών ή άλλων εταιρειών στην περιοχή και η πορεία της συνεργασίας των τριών. Η Ελλάδα, μετά την απώλεια του αζέρικου αερίου που χρειαζόταν για τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, αγωνίζεται για επιβίωση του σχεδίου και προτείνει συμφωνία για τον «τρίτο διάδρομο» και επίσπευση.
Και πριν καλά καλά σκεφτούν τι θα κάνουν οι «3», η ιμπεριαλιστική πολιτική έρχεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της «ομπρέλας» προστασίας. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του συντονιστή του «Εκόνομιστ» Τ. Αντριους στο συνέδριο, που επέστησε την προσοχή στις «φιλοδοξίες» των γειτονικών χωρών, Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου.
Η διαπάλη για τις διαδρομές της ενέργειας, αν πρέπει να γίνει η μεταφορά με πλοία, αν χρειάζεται υποθαλάσσιος αγωγός, αν πρέπει να περιοριστεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, μόλις άρχισε να εμφανίζεται δημόσια. Θα ενταθεί. Γιατί το βασικό ζητούμενο είναι το κέρδος, η κυριαρχία, ο εξοβελισμός του αντιπάλου. Το ΚΚΕ έχει μιλήσει εδώ και πολύ καιρό για όλα αυτά. Η κυβέρνηση, ήδη από το 2010, συμμετέχει ενεργά και δίνει προτεραιότητα στην προώθηση σχεδίων μεταφοράς ενέργειας που προτάσσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή. Σχέδια που εμπλέκουν τη χώρα μας όλο και πιο πολύ στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αυτό το κουβάρι μπορούν να το λύσουν μόνο οι λαοί προς όφελός τους. Το ΚΚΕ έχει πρόταση για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου για το συμφέρον του λαού. Η λαϊκή εξουσία μπορεί να δημιουργήσει διεξόδους...
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου