31 Μαρ 2012

ΓΑΛΛΙΑ Αύξηση της φτώχειας και της κοινωνικής ανασφάλειας



ΓΑΛΛΙΑ
Αύξηση της φτώχειας και της κοινωνικής ανασφάλειας
Αστεγος στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--
Σταθερή τάση αύξησης της φτώχειας και της ανασφάλειας παρατηρείται στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του το Εθνικό Παρατηρητήριο Φτώχειας και Κοινωνικού Αποκλεισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο έντονα αισθητές στους λαούς όλων των χωρών της ΕΕ, ακόμη και σε εκείνες που θεωρούνται «ισχυρές». Στην έκθεση, που χρησιμοποιεί κυρίως στοιχεία του 2009, αναφέρεται ότι το 13,5% του γαλλικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που ορίζεται στα 950 ευρώ το μήνα.
Το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ζουν, ουσιαστικά, με το 60% των χρημάτων που θεωρούνται αρκετά για τη διασφάλιση αυτού που ορίζεται ως μέσο επίπεδο διαβίωσης και βέβαια είναι μια καταγραφή που υπολείπεται από την πραγματική κατάσταση. Αν κανείς, δε, υπολογίσει ότι τα στοιχεία αναφέρονται στο 2009, η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη.
Πάντως στην έκθεση σημειώνεται πιο αναλυτικά ότι από αυτόν τον επίσημο αριθμό των 8,2 εκατομμυρίων φτωχών, τα 2 εκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 640 ευρώ το μήνα, δηλαδή στο 40% του μέσου επιπέδου διαβίωσης. Ως πλέον ανησυχητικό καταγράφεται το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που «ζουν» σε συνθήκες σοβαρής φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 640 ευρώ το μήνα, καθώς το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 3,3%, ενώ το 2000, όταν το συνολικό ποσοστό επίσημης φτώχειας ήταν παρόμοιο με αυτό που καταγράφεται για το 2009, το ποσοστό εκείνων που ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια δεν ξεπερνούσε το 2,7%. Δηλαδή, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι.
Η φτώχεια καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας, πιο οξυμένη συναντιέται στις μονογονεϊκές οικογένειες, που είναι ένα φαινόμενο διαδεδομένο για τη χώρα, στους φτωχούς αγρότες, καθώς και σε αστικές περιοχές και το Παρίσι και τη λεγόμενη περίμετρό του όπου ζουν περίπου 12 εκατομμύρια, δηλαδή κοντά στο ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ