12 Μαρ 2012

Προκλητικοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού



Προκλητικοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού
Συκοφαντούν το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα και απαιτούν υποταγή στα συμφέροντά τους. Λάθος πόρτα χτύπησαν. Είναι εχθροί των εργαζομένων και θα μας έχουν απέναντι.
«Φαρμάκι» απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα στάζουν τα τελευταία χρόνια οι εκπρόσωποι του«Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων» (HATTA), που με διάφορες παρεμβάσεις τους επιχειρούν να συνδέσουν κάθε εργατική κινητοποίηση με την καταστροφή του τουρισμού. Η τυφλή προσήλωσή τους στην κατασυκοφάντηση του κινήματος αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική έφτασε στο σημείο να απευθυνθούν στο ΚΚΕ ζητώντας να συμβάλει στην προβολή της Ελλάδας και να στηρίξει την προσπάθεια των τουριστικών φορέων για ένα «Συμβόλαιο με την κοινωνία», την ώρα που το κατηγορούν διεθνώς ότι είναι παράγοντας που φέρνει καταστροφή στον τουρισμό και στη χώρα! Τέτοιο θράσος!
Η ουσία αυτού του συμβολαίου είναι ότι πρέπει να σταματήσει η ταξική πάλη, γιατί δίνει διεθνώς εικόνα αποκρουστική και επηρεάζει αρνητικά την είσοδο τουριστών από άλλες χώρες, γενικά τον τουρισμό. Ετσι επηρεάζει αρνητικά τα κέρδη των επιχειρηματιών! Τα μεγάλα αφεντικά του τουρισμού, αυτοί που στήνουν στο «εκτελεστικό απόσπασμα» τα οικονομικά - κοινωνικά δικαιώματα κάθε εργαζόμενου, αλλά και κάθε εργαζόμενου στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, έχουν περίσσιο θράσος αφού επικαλούνται τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, για να ισχυριστούν ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, απαιτώντας να σταματήσουν οι διεκδικήσεις και να υπάρχουν εργαζόμενοι - σκλάβοι.
Εχει τη σημασία του ότι το υλικό υποστήριξης των θέσεών του, που παρέδωσε ο ΗΑΤΤΑ στο ΚΚΕ, περιελάμβανε ...κατατοπιστικό φάκελο με δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων ΜΜΕ με αναφορές σε εργατικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων και την κρατική καταστολή τους. Συνοδευόταν, μάλιστα, από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, τα πανό στην Ακρόπολη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, που καλούν σε ένταση της ταξικής πάλης, όχι μόνο το λαό της Ελλάδας αλλά και τους λαούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και κινητοποιήσεις σε διόδια για την κατάργησή τους, των ταξί, κινητοποιήσεις στα λιμάνια, για να περιγράψουν με σαφήνεια το «έγκλημα» και τον «ένοχο»!!!
«Θέλουμε τη συμβολή του ΚΚΕ για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού», γράφουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Ζητούν δηλαδή από το ΚΚΕ να σταματήσει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, να σταματήσει το ίδιο να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ταξικής πάλης και να καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των καπιταλιστών. Η προκλητική τους αυτή στάση ξεπερνά τα όρια του θράσους.
«Ο τουρισμός έχει μία μόνο ιδεολογία και απαιτεί τη συναίνεση όλων», λένε. Πράγματι, όλοι οι επιχειρηματίες έχουν μια μόνο ιδεολογία, αυτή των κερδών τους, που απαιτεί τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, τσάκισμα των εργατικών κινητοποιήσεων, υποταγή των εργαζομένων στην αύξηση των κερδών τους. Γι' αυτό είναι προκλητικοί που απευθύνονται στο ΚΚΕ να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Τους απαντάμε, λοιπόν, ότι εντείνουμε τη δράση μας για την οργάνωση των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για τα δικά τους συμφέροντα κόντρα στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλωστε, χωρίς εργαζόμενους οι καπιταλιστές τίποτα δεν μπορούν να κάνουν. Χωρίς τη νόμιμη κλοπή της δουλειάς τους φράγκο δεν μπορούν να βγάλουν.
Λένε σε άλλο σημείο ότι οι δουλειές τους «συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους». Αλλά γι' αυτό δεν τους φταίει η ταξική πάλη και οι εργατικοί, λαϊκοί αγώνες κόντρα στον πόλεμό τους για να τσακίσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, οι διεκδικήσεις για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, για να ζουν αξιοπρεπώς οι οικογένειές τους. Τους χτυπά η οικονομική κρίση. Μειώνουν προσωπικό, εντατικοποιώντας τη δουλειά του, δημιουργώντας δηλαδή συνθήκες δουλειάς - κόλαση. Επίσης, δεν νοιάζονται για τον τουρισμό των λαϊκών ανθρώπων. Δε λένε πουθενά να υπάρξουν δυνατότητες να κάνει τουρισμό ο Ελληνας εργάτης. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια ότι δίνουν δουλειά σε εργαζόμενους που την χάνουν επειδή γίνονται εργατικές κινητοποιήσεις. Είναι αδίστακτοι. Και το έχουν δείξει διαχρονικά.
Κυρίως από το 2004 και έπειτα, ένα τμήμα των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων, αλλά και άλλων επαγγελματιών του τουρισμού, το πλέον εύρωστο αλλά με πρόθυμους συνεργάτες και σε χαμηλότερα επίπεδα της επιχειρηματικής πυραμίδας, επιδίδεται συστηματικά στη συκοφάντηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα για την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια τακτική που συνδυάστηκε με ένα διαρκώς αυξανόμενο «πληθωρισμό» απαιτήσεων για προνομιακή μεταχείριση σε πολλούς τομείς. Μια τακτική που φαίνεται να πέτυχε, καθώς το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο έχει γίνει αποδέκτης σημαντικών ωφελειών επί κυβερνήσεων και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις προσδοκούν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από τις αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» του μνημονίου.
Μέσα από τους τουριστικούς φορείς το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο εμφανίζεται με το πραγματικό του πρόσωπο: Αδιάφορο απέναντι στα οικονομικά δεινά της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Εχθρικό απέναντι σε όποιους οργανωμένα κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική εξαθλίωσης των μνημονίων, της τρόικας, των πρόθυμων συγκυβερνήσεων.Αντίπαλός του και «εχθρός του λαού» αναγορεύεται οποιοσδήποτε «τολμάει» να διεκδικήσει το δίκιο του, στο κέντρο της Αθήνας, στα λιμάνια, στα τελωνεία, στο αεροδρόμιο, στους αρχαιολογικούς χώρους κ.ο.κ.
Ο ΗΑΤΤΑ και η ...δημοκρατία
Ο ΗΑΤΤΑ έχει πρωτοστατήσει σε αυτή την κατεύθυνση, παρότι, όπως και ο ίδιος αναγνωρίζει, έχει 4.000 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρές επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο και αποκλειστικά από την οικονομική κρίση και την ασκούμενη πολιτική, που οι οικογένειες των ιδιοκτητών τους υφίστανται τις συνέπειες της μείωσης των μισθών, της ανεργίας, της περικοπής των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών.
Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική η παρέμβαση του HATTA στις 13 του περασμένου Φλεβάρη, αναφερόμενος σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, στην οποία γράφει ότι«κατακλυζόμαστε με μηνύματα από τη διεθνή τουριστική αγορά για τα έκτροπα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου». Δίνοντας έμφαση στην Ακρόπολη παραθέτει τα εξής ερωτήματα: «Ποια μέτρα είχαν ληφθεί ώστε να προφυλαχθεί ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης; Ποιες οδηγίες είχαν δοθεί στο φυλακτικό προσωπικό της Ακρόπολης; Εγινε έρευνα για τον τρόπο που έγινε η "είσοδος" στον Ιερό Βράχο για τυχόν ευθύνες που προκύπτουν για το προσωπικό φύλαξης; Υπήρξαν και αν ναι πόσες συλλήψεις όσων εισέβαλαν;».
Δύο μήνες νωρίτερα, στις 7 του Δεκέμβρη του 2011, ο ΗΑΤΤΑ συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του. Συμμετείχαν σ' αυτή εκπρόσωποι «του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Δήμου Αθηναίων, της Αστυνομίας και των φορέων του τουρισμού, ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, HAPCO, ΕΞΑ-Α, και των παραγωγικών τάξεων, του ΕΒΕΑ, ΣΕΛΠΕ, καθώς και μέλη του ΗΑΤΤΑ». Συζητήθηκαν μια σειρά από προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στην καταγραφή των προτάσεων της σύσκεψης, η πρότασή τους για«νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην παρεμποδίζεται η διέλευση οχημάτων και πεζών, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες». Δηλαδή για απαγόρευση ουσιαστικά των κινητοποιήσεων.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ενδεικτικές, καθώς η έντονη και ακραία πολιτική δράση του HATTA είναι αρκετά πλούσια. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε κινητοποίηση, από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τα ταξί, τους ναυτεργάτες και όποιον άλλο είχε σχέση με τον τουρισμό, άμεση ή έμμεση, έως και τις μεγάλες, κεντρικές διαδηλώσεις του λαού, που να μην καταγγελθεί, ευθέως ή περιγραφικά. Η έγκληση των αρχών, με ύφος στρατοδίκη του '50 για συλλήψεις και τιμωρία στο ζήτημα της Ακρόπολης, είναι η κατάληξη ενός ιδεολογικοπολιτικού εκτροχιασμού, που φτάνει να λειτουργεί ακόμη και ακυρωτικά με την υπερβολή που τον διακρίνει.
«Οικονομία» του τουρισμού και κινητοποιήσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που φορείς του κλάδου δείχνουν να έχουν ένα ιδιόμορφο μένος με τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ ο ΗΑΤΤΑ υπονοεί ότι οι αγώνες ευθύνονται που τα τελευταία 2 χρόνια σημειώνεται πτώση του τζίρου των τουριστικών γραφείων κατά 25% και σε κάποιες περιπτώσεις έως 50%. Οι οικονομικές επιπτώσεις στους Ελληνες εργαζόμενους, που περιορίζουν όλο και περισσότερο τις διακοπές τους, η γενικότερη οικονομική ύφεση παγκοσμίως, αλλά και σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, ο σκληρός ανταγωνισμός των μεγάλων τουριστικών γραφείων, κάποια από τα οποία ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές, που μεγαλώνουν διαρκώς τα μερίδιά τους σε βάρος των μικρότερων του κλάδου, δεν αγγίζονται από τον ΗΑΤΤΑ, που του φταίνε οι κινητοποιήσεις.
Επιπρόσθετα, κουβέντα δε λένε για το σημαντικό κομμάτι που διεκπεραιώνεται πλέον με κρατήσεις μέσω ίντερνετ. Κι όμως, υπολογίζεται ότι το 2013 η μέθοδος αυτή θα καλύπτει το 41% της συνολικής αγοράς στην Ευρώπη, όπου το 2009 ο τζίρος έφθασε τα 25 δισ. ευρώ.
Ο ΗΑΤΤΑ μιλά για συνεχή πτώση του τζίρου. Ναι, αλλά μόνο οι διαδηλώσεις δε φταίνε γι' αυτό. Τα στοιχεία δείχνουν ανοδικές τάσεις, αλλά σε περιβάλλον έντονης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο, αφού το 2010 τα 25 πιο κερδοφόρα ταξιδιωτικά γραφεία εμφάνισαν κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ, αλλά οι 216 μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφάνισαν συνολικά κέρδη 10,6 εκατ. ευρώ.
Η αναξιοπιστία των τουριστικών μεγαλοεπιχειρηματιών έχει άμεση σχέση και με τα επίσημα στοιχεία για τον τουρισμό. Κάθε κινητοποίηση που στοχοποιούν, υποτίθεται ότι προκαλεί «ανήκεστο βλάβη» στον τουρισμό. Γι' αυτό όποτε υπάρχει εργατική κινητοποίηση, ακολουθεί και η σχετική επίθεση. Το 2011 που ήταν μια χρονιά με τις περισσότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, με ιδιαίτερα μαζικά χαρακτηριστικά, αλλά και με τη συμμετοχή εργαζομένων πολλών διαφορετικών κλάδων. Την ίδια χρονιά, σημειώθηκε ρεκόρ διεθνών τουριστικών αφίξεων, στα 16,4 εκατ. με αύξηση κοντά στο 10%. Ανάλογη αύξηση, 9,45%, σημειώθηκε στις τουριστικές εισπράξεις, που έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ. Για το 2012 οι επιχειρηματίες είναι ...απαισιόδοξοι και ελπίζουν σε περίπου διατήρηση των παραπάνω μεγεθών.
Είναι φανερό ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού δεν εξαρτούν την προκλητική τους επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό από την πραγματική πορεία του τουρισμού, ο οποίος έχει παρουσιάσει αυξομειώσεις στο παρελθόν ανεξάρτητα από το «απεργιακό βαρόμετρο». Αποτελούν κι αυτοί τμήμα του ευρύτερου μαύρου, πολιτικού - οικονομικού - ιδεολογικού μετώπου που θέλει εργαζόμενους - είλωτες χωρίς κανένα δικαίωμα, να δουλεύουν τζάμπα, να μη διεκδικούν. «Ανάπτυξη» γι' αυτούς είναι ό,τι μπαίνει στην τσέπη τους και πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα ό,τι κατορθώνουν να αποσπούν οι εργαζόμενοι.

Γ. Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ