2 Μαρ 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ Τσεκούρι και στα επιδόματα ανεργίας



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Τσεκούρι και στα επιδόματα ανεργίας
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας το επίδομα ανεργίας μειώνεται από τα 461,50 ευρώ στα 360 ευρώ
MotionTeam
Μετά την κατακρεούργηση των μισθών και την κατάργηση των συμβάσεων η κυβέρνηση προχωρά και στη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, αφαιρώντας από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και τα ελάχιστα μέσα επιβίωσης.
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, που υπογράφτηκε χτες - και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι προσωρινά τουλάχιστον δε θα μειωθεί το επίδομα των ανέργων - η κυβέρνηση επιβάλλει περικοπές στο επίδομα ανεργίας κατά 22%, όσο δηλαδή ήταν και η μείωση του κατώτερου μισθού, ενώ αντίστοιχη είναι η περικοπή και σε όλα τα βοηθήματα και επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Ετσι το επίδομα ανεργίας από τα 461,50 ευρώ σήμερα συρρικνώνεται στα 360 ευρώ το μήνα, δηλαδή στο ποσό των 12 ευρώ την ημέρα(!) και αυτό μόνο για λίγους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον περασμένο Γενάρη ήταν 269.235 άτομα. Από αυτούς 155.611 (ποσοστό 57,80%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 74.825 (ποσοστό 27,79%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 27.600 (ποσοστό 10,25%) είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 9.059 (ποσοστό 3,36%) είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, 1.250 (ποσοστό 0,46%) είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και 890 (ποσοστό 0,33%) είναι λοιποί επιδοτούμενοι. Σε όλους αυτούς, αυτόματα το επίδομα της τακτικής ανεργίας μειώνεται κατά 100 ευρώ.
Με βάση τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2012 το συνολικό ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί για τα επιδόματα ανεργίας και άλλα εποχικά βοηθήματα ανέρχεται στο ποσό των 2,370 δισεκατομμυρίων ευρώ. Που σημαίνει ότι η περικοπή τους κατά 22% στερεί από την εργατική οικογένεια, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη, εισοδήματα που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ετσι εκτός από το επίδομα της ανεργίας περικόπτονται επίσης κατά 22%, ηειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που δίνεται για έξι (6) μήνες μετά τη λοχεία, τα εποχικά βοηθήματα σε μια σειρά εργαζόμενους με λίγες ημέρες εργασίας ή εποχική απασχόληση όπως σε οικοδόμους, εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μουσικούς, ηθοποιούς, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες κλπ.
Μειώνονται επίσης:
  • το ειδικό βοήθημα ανέργων που δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης και βρίσκονται 3 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • το ειδικό βοήθημα για τους ανέργους που έλαβαν τακτική επιδότηση και βρίσκονται για έναν επιπλέον μήνα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα
  • το επίδομα στράτευσης και άλλα βοηθήματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμεσος κίνδυνος από ασφράγιστα βιβλιάρια
Υπόμνημα της ΠΑΣΕΒΕ στον ΟΑΕΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εργαζομένων, που πέφτουν καθημερινά θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, αφού αποκλείονται από την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξαιτίας της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της μαύρης εργασίας.
Τις άμεσες κυβερνητικές ευθύνες για την υγεία και την ίδια τη ζωή των ασφαλισμένων, που παραμένουν με ασφράγιστα βιβλιάρια ασθενείας, επισημαίνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ, εκπρόσωποι της οποίας παρέδωσαν χτες στη διοίκηση του ΟΑΕΕ για θεώρηση τα βιβλιάρια 10 ασφαλισμένων που έχουν άμεση ανάγκη για εισαγωγή σε νοσοκομεία.
Η πρωτοβουλία που πάρθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΕΒΕ αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει για πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να θεωρήσει τα βιβλιάριά τους.
Οι διαδηλωτές κατέθεσαν το σχετικό υπόμνημα στη διοίκηση του ΟΑΕΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ταυτόχρονα και λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, το κοινοποίησαν προς την αρμόδια εισαγγελική υπηρεσία, τη Βουλή, τα Μέσα Ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα.
Στο υπόμνημα, αναφέρονται ότι άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παρακάτω ασφαλισμένοι:
  • Κουτσουπάκη Ελένη
  • Δίκμε Αθανασία
  • Ντελόζ Σύλβι
  • Καλέμης Βλαδίμηρος
  • Αραμπατζίδης Γεώργιος
  • Τσεχερίδης Αθανάσιος
  • Τζούνης Χρήστος
  • Παπαργυρίου Λάμπρος
  • Λαζαρίδης Αντώνης
  • Κύρλα Ειρήνη
Στο σχετικό κείμενο τονίζεται:
«Σας ενημερώνουμε ότι τα βιβλιάρια των πιο πάνω ασφαλισμένων χρήζουν άμεση θεώρηση για το 2012 έτσι ώστε να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Σας ενημερώνουμε ότι έχετε την ηθική ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι με την υγεία των πιο πάνω αναφερομένων.
Θεωρούμε ηθικούς αυτουργούς τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ενημερώνουμε τον εισαγγελέα υπηρεσίας να προβεί σε όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες σε σχέση με την ηθική αυτουργία.
Δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω από το δικαίωμα όλοι οι συνάδελφοί μας να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία».
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Λουκέτο» σε ΟΕΚ - ΟΕΕ
Την οριστική κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε προχτές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παρά τα όσα καθησυχαστικά διέρρεε η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να φρενάρει τις γενικευμένες αντιδράσεις των εργαζομένων, έβαλε την οριστική ταφόπλακα στο δικαίωμα στη στέγη, στην αναψυχή, στην ψυχαγωγία για χιλιάδες εργατικές οικογένειες.
Παράλληλα, η περιουσία των δυο Οργανισμών, κινητή και ακίνητη, δηλαδή αυτά που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους (η εισφορά των εργοδοτών είναι μέρος της απλήρωτης δουλειάς των εργαζομένων), περνά εξ ολοκλήρου στον ΟΑΕΔ και με βέβαιο τον κίνδυνο να «αξιοποιηθούν» για άλλους σκοπούς και στόχους. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα αποθεματικά των δυο Οργανισμών υπολογίζονται περίπου στα 650 εκατομμύρια ευρώ και είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΕ υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΕΚ κατέχει 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του, 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας. Επιπλέον, οριστικά κινδυνεύουν να χαθούν τα 4 περίπου δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατεί το ΙΚΑ από τους δυο Οργανισμούς, τις εισφορές δηλαδή που εισέπραττε για λογαριασμό τους και δεν απέδιδε.
Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται προσωρινή επιτροπή που θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δυο καταργούμενων Οργανισμών κατά το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας τους, η διάρκεια του οποίου δε θα ξεπερνά τους 6 μήνες. Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Οργανισμών μεταφέρονται και ασκούνται από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το άρθρο 3 οι πόροι, τα ήδη ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δυο Οργανισμών μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής» με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια που συστήνεται με την παρούσα στον ΟΑΕΔ και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο ίδιο άρθρο αποσαφηνίζεται ότι «νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τη συντήρησή τους και των εν εξελίξει υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων ή παροχών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ή σκοπών των δύο καταργούμενων οργανισμών».
Η κυβέρνηση βάζει τέλος: Στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από εδώ και στο εξής. Στην χορήγηση άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οπως επίσης και τα δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής κατοικιών που ήταν άτοκα από κεφάλαια του ΟΕΚ. Στα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού. Πάνω από 500.000 δικαιούχοι δε θα μπορέσουν να κάνουν έστω και το 7ήμερο διακοπών που χορηγούσε η Εργατική Εστία. Καταργούνται επίσης τα δελτία αγοράς βιβλίων και θεάτρου. Οπως και τα χειμερινά και θερινά εκδρομικά προγράμματα.
Στην τηλεόραση του «902»
Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Παρασκευή, στις 7.55 μ.μ., τη συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή ενημέρωση» και στους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ