7 Μαρ 2012

ΣΦ Ε Α - Δ Σ Α Οι λαοί κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους


ΣΦ Ε Α - Δ Σ Α
Οι λαοί κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους
Εκδήλωση «μνήμης και προβληματισμού, 37 χρόνια μετά» το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Λαϊκή Κυριαρχία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», διοργάνωσαν χτες, μέρα της μαύρης επετείου του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος, ο ΣΦΕΑ 1967-1974 και ο ΔΣΑ στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Οι τοποθετήσεις των ομιλητών, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κατάφεραν να συνδυάσουν την ιστορική μνήμη με την επικαιρότητα για υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και την αναγκαιότητα για νέους αγώνες που θα δικαιώσουν τις αξίες και τα όνειρα όσων μαρτύρησαν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Μιχάλη Βαρδάνη, προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-1974 ο οποίος σημείωσε ότι «στον ασφυκτικό κλοιό της σημερινής ανελευθερίας και της ανασφάλειας, πιστεύουμε ότι οι λαοί κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους». Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπενθύμισε ότι «η χούντα ήταν αυτή που με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου άνοιξε το δρόμο στον Αττίλα» και τόνισε: «Καλούμε να σταματήσει η προπαγάνδα επηρεασμού. Η Κύπρος είναι κυρίαρχος λαός και έχει αισθητήριο και γνώση».
Μια πολύ ουσιαστική τοποθέτηση έκανε ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτωρ της Νομικής και μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά δικαιώματα. Περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν πολέμους (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ) και προτεκτοράτα (Βοσνία, Κόσσοβο) για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Παραβιάζεται δηλαδή, όπως είπε, το «πρώτο δικαίωμα του κάθε λαού, να χαράζει μόνος του το δρόμο του μακριά από πιέσεις και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Αποτελεί ανάγκη για όλους μας να συμπορευτούμε μαχητικά για μια άλλης ποιότητας δημοκρατία που θα έχει στο κέντρο της τις ανάγκες των εργαζομένων όπου η λαϊκή κυριαρχία και η λαϊκή εξουσία θα έχει απόλυτη ουσία», κατέληξε ο Δ. Καλτσώνης.

Η επιδίωξη της κοινωνικής αλλαγής είναι και σήμερα όραμα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής της Νομικής και τέως υπουργός. «Η είσοδος των ανθρώπων σε μια περίοδο ιστορικής οπισθοδρόμησης, χαρακτηρίζει την τωρινή πραγματικότητα», «είναι μια πραγματικότητα όπου κυριαρχεί ο νόμος της αγοράς, δηλαδή ο νόμος της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας που μοιάζει να είναι απόλυτη», σημείωσε και πρόσθεσε: Η κομψή διατύπωση του νεοφιλελευθερισμού αποκρύπτει πως πρόκειται για τη σκληρότερη μορφή του καπιταλισμού. Ο Γ.Α. Μαγκάκης επισήμανε επίσης, πως έχουμε φτάσει σ' ένα σημείο όπου οι λαϊκές κινητοποιήσεις διεκδικούν πλέον τη διατήρηση των κεκτημένων ενώ τίθεται πλέον όχι θέμα ελευθερίας της γνώμης αλλά ελευθερία διατύπωσης δικής μας γνώμης. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι είναι ένα πρώτο βήμα για έναρξη άλλων προβλημάτων. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργιστούμε» γιατί όπως τόνισε «δεν είμαστε το βάρος του κόσμου αλλά σηκώνουμε το βάρος του κόσμου».
Ο Λευτέρης Βερυβάκης, δικηγόρος τέως υπουργός, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ανήσυχοι για αυτά που διαδραματίζονται σήμερα στον κόσμο και στην περιοχή μας». Η λαϊκή κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε, «χαρακτηρίζονται από απορύθμιση, μεταλλαγή, αποδυνάμωση». Για το Κυπριακό επισήμανε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις καλούν το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη «σωτηρία και τον παράδεισο ή την αιώνια κόλαση», όπως τα παρουσιάζουν. «Οφείλουμε σήμερα τους αναγκαίους αγώνες στους αγώνες του παρελθόντος αλλά και την προετοιμασία των αγώνων του μέλλοντος. Η ιστορία δεν πεθαίνει, όπως έλεγαν κάποιοι, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που λένε ότι μόνο ο αγώνας δικαιώνει την ιστορία», υπογράμμισε.
Απ' την πλευρά του ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, είπε ότι η δικτατορία εκτός από διώξεις, φυλακές και νεκρούς, μας χρέωσε και με το πρόβλημα της Κύπρου, με την κορύφωση του δράματος τον Ιούλη του '74 όταν έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία που ζητούσε. Οι πληγές που αφήνουν αυτοί που αποφασίζουν πριν από εμάς για μας, φαίνονται στα δεινά της Κύπρου.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, στην παρέμβασή του επισήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι πλέον αυτονόητα. Είναι δικαίωμα του κυπριακού λαού να τάσσεται υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν χωρίς εκφοβισμούς και εκβιασμούς, είναι στοιχειώδης σεβασμός σε έναν κυρίαρχο λαό να αποφασίζει μόνος του.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η Ε. Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Χ. Καρατζάς απ' τη ΝΔ, ο Χ. Ροκόφυλλος απ' το ΠΑΣΟΚ και η Α. Φιλίνη από το ΣΥΝ.

Μέρα ευθύνης και εγερτήριο για νέους αγώνες
Χτες, στις 12.00 το μεσημέρι, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), διοργανώθηκε εκδήλωση του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Η εκδήλωση περιλάμβανε την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή (που μαρτύρησε σε κείνα τα κρατητήρια) και τα εγκαίνια του μουσείου «Αντιδικτατορικής δημοκρατικής αντίστασης» στο χώρο των πρώην κολαστηρίων.
Κατά την κατάθεση στεφανιών, η τραγική επικαιρότητα του Κυπριακού δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη. Αλλωστε, όπως διάβασε και στην ανακοίνωση του ΣΦΕΑ ο πρόεδρός του,Μιχάλης Βαρδάνης, «σήμερα, οι ίδιες δυνάμεις που υπέθαλψαν, υποκίνησαν και στήριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών, εκτοξεύουν παράνομους, άδικους και ανήθικους πολέμους σε βάρος χωρών και λαών. Σήμερα, 37 χρόνια από τη βίαιη κατάλυση της λαϊκής μας κυριαρχίας και 30 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του ΑΤΤΙΛΑ, η μαρτυρική Κύπρος και ο λαός της βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της ματωμένης ιστορικής τους διαδρομής. Σ' αυτή την κρίσιμη ώρα (...) οι κυρίαρχες δυνάμεις μετέρχονται όλα τα μέσα εκβιασμών, απειλών, υποσχέσεων, διαστρεβλώσεων, προκειμένου να τον επηρεάσουν και να τον κατευθύνουν στο επιθυμητό γι' αυτούς αποτέλεσμα.
»Συμπαραστεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του. (...) Ο κυρίαρχος κυπριακός λαός έχει αίσθηση της ιστορίας του».
Εκτός από τον Μιχάλη Βαρδάνη, στεφάνι κατέθεσαν: Η σύζυγος του Σπύρου Μουστακλή, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, εκπρόσωπος της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδος και εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της ΠΣΑΕΑ, της ΠΕΚΑΜ, του Σωματείου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ΕΚΑ.
Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τους Κώστα Μαραγκουδάκη, Διονύση Γεωργάτο και Παναγιώτη Κοσιώνη. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του ΚΣ της ΚΝΕ και της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή».
Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του πλούσιου ιστορικού αρχείου του μουσείου, που περιλάμβανε αποκόμματα του Τύπου της εποχής, φωτογραφίες και άλλα σπάνια ντοκουμέντα. Μάλιστα ένα σημαντικό μέρος του αρχείου (που αφορά κυρίως τα ονόματα όσων πιάστηκαν και μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της μαύρης επταετίας και τους φακέλους τους στην Ασφάλεια) έχει ψηφιοποιηθεί και εκτίθεται σε ειδική αίθουσα του μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ