24 Απρ 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική


Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική

Αττική - Πειραιάς


Η ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Α' & Β' Αθηνών, την Α' & Β' Πειραιώς, όπως επίσης και το υπόλοιπο της Αττικής, αποτελεί την μεγαλύτερη πληθυσμιακά αστική περιοχή της χώρας, με αποτέλεσμα να καθορίζει κατα 30 % περίπου, το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Ως κύριο αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου οι ταξικές διαφορές και τα προβλήματα της ασκούμενης πολιτικής, εμφανίζονται πιο έντονα και άμεσα, ο κυβερνητικός δικομματισμός παρουσιάζει και παρουσίαζε πάντοτε το χαμηλότερο ποσοστό (68 % το 2009), μεταξύ όλων των εκλογικών περιφερειών.

Κάστρα, με την έννοια που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο μέρος για την Πελοπόννησο δεν υπάρχουν, αν και ορισμένες περιοχές εμφανίζουν σταθερές τάσεις, που σχετίζονται κυρίως με το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των κατοίκων τους.

 

Για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί παραδοσιακά στα βόρεια προάστεια (από το Μαρούσι μέχρι και τον Μαραθώνα), στα νότια προάστεια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη), σε high class περιοχές του κέντρου (Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου), σε ορισμένες περιοχές των Μεσογείων (Παιανία, Σπάτα, Ραφήνα κλπ) και στην Τροιζηνία. Το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009 καταγράφηκε στην Εκάλη με 55,06% (70% το 2007), ενώ το χαμηλότερο στην Αγία Βαρβάρα με 17,50%.

Το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως έχει ιδιατέρως μεγάλη παρέμβαση στις εργατικές συνοικίες των δυτικών προαστείων της Αθήνας και του Πειραιά (από το Αιγάλεω μέχρι και την Ελευσίνα), στις ανατολικές συνοικίες (από την Καισαριανή μέχρι την Αργυρούπολη) και στην περιοχή του Λαυρίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 εμφανίστηκε στην Αγία Βαρβάρα (53,61%) ενώ το χαμηλότερο στην Εκάλη με 18,90% (12,8% το 2007).

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και κόμμα της Αριστεράς (με την ευρεία της έννοια φυσικά), επιτυγχάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του, όχι σε εργατογειτονιές, αλλά σε περιοχές με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως τα βόρεια προάστεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό του στις εκλογές του 2009, καταγράφηκε στην Νέα Πεντέλη με 11,25%, ενώ αντιθέτως το χαμηλότερο στην Τροιζηνία με 2,29% (εαν δεν υπολογίσουμε τα Αντικύθηρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε μια ψήφο).

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 
Η παρουσία του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ όπως είναι αναμενόμενο, εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αρκετά δυναμικά, σε σχέση με το σύνολο της χώρας, λόγω των ισχυρών ταξικών αντιθέσεων που αναφέραμε και παραπάνω, με τα εκλογικά του ποσοστά όμως να δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση, από δήμο σε δήμο.

Φυσικά, η Β' Πειραιώς και η Β' Αθηνών, αποτελούν εκλογικά, 2 απο τις καλύτερες περιφέρειες του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, με 12,88 % και 10,84% αντίστοιχα στις εκλογές του 2009 (3η και 7η μεταξύ των εκλογικών περιφερειών)
Σε επίπεδο δήμων, το ΚΚΕ εμφανίζεται πιο ισχυρό σε όλες τις εργατογειτονιές του Λεκανοπεδίου, όπως τα δυτικά προάστεια, τους ανατολικούς δήμους του Υμηττού, στο Θριάσιο πεδίο και στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Τα υψηλότερα ποσοστά στις εκλογές του 2009, σημειώθηκαν στην Καισαριανή (16,97%), στην Νίκαια (16,62%) και στην Νέα Ιωνία (16,37%).

Ιδιατέρως χαμηλή σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, είναι η παρουσία του ΚΚΕ στα βόρεια προάστια, ορισμένους δήμους του κέντρου (Παπάγου, Ψυχικό, Φιλοθέη κλπ), τα Μεσόγεια, τα Μέγαρα και στον Αργοσαρωνικό. Limit down σημειώνει το ΚΚΕ στην Εκάλη (2,61%), στον Κάλαμο Ωρωπού (3,00%), τα Μέθανα (3,04%), τις Σπέτσες (3,08%) και στον δήμο Παπάγου (3,20%).
Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 
Προβλέψεις - εκτιμήσεις 
Επειδή υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις, σχετικά με αυτό το τμήμα της προηγούμενης ανάρτησης, θα πρέπει να τονίσω ξανά πως δεν πρόκειται για κάποιο επιστημονικό εύρημα ή για αποτέλεσμα δημοσκόπησης, αλλά για μια προσωπική πρόβλεψη που λαμβάνει υπόψιν της μακροχρόνια στατιστικά στοιχεία, ιστορικά γεγονότα, οικονομικούς δείκτες και ιδεολογικές τάσεις. Οι εποχές είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτες, ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό είναι δυστυχώς ακόμα αναποφάσιστος και δεν αποκλείεται το εκλογικό σώμα να μας εκπλήξει είτε θετικά, είτε αρνητικά. Για αυτό δείτε την πρόβλεψη αυτή λίγο πιο χαλαρά, χωρίς να σας κόψουμε την προεκλογική φόρα, η οποία ακόμα τρέχει. Καμία επανάπαυση μέχρι τις εκλογές.

Ακολουθεί μια απλή εκτίμηση για τα ποσοστά των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ "κόψαμε" τους Ανεξ. Έλληνες και την ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε κάποιο αξιόλογο συμπέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ