24 Απρ 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπών


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπών
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Νέο πακέτο περικοπών και επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων εξήγγειλε ουφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ντάνι Αλεξάντερ, προκειμένου να μην επαναληφθεί ξανά η «εικόνα του χάους» στη βρετανική οικονομία, για την οποία την ευθύνη επέρριψε αποκλειστικά στη διαχείριση από την κυβέρνηση των Εργατικών των προηγούμενων ετών. Φυσικά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η «εικόνα του χάους» είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, είτε με κυβερνήσεις Συντηρητικών είτε Εργατικών, που τήρησαν κατά γράμμα τις επιταγές του κεφαλαίου και συνέχισαν πιστά το μακρόχρονο πρόγραμμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της λιτότητας που ξεκίνησε η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Ομως η επίθεση στους Εργατικούς επιβάλλεται εξαιτίας των επικείμενων τοπικών εκλογών της 3ης Μάη.
Οι συνολικές περικοπές στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες (χτυπάνε επιδόματα, παιδεία, υγεία) εκτιμώνται να φτάσουν τα 16 δισεκατομμύρια λίρες και το σχέδιο που παρουσίασε χτες ο Αλεξάντερ στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute of Fiscal Studies) θεσπίζει και νέους κανόνες. Θα τεθούν σε εφαρμογή από φέτος και τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κληθούν να διαθέτουν το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την κάλυψη έκτακτων και απροσδόκητων εξόδων - ώστε να μη ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση όταν ανακύπτει ανάγκη. Θα υπόκεινται σε ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα, ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν επιτύχει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες θα υπόκεινται τιμωρία και θα έχουν μειωμένη πρόσβαση στα διαθέσιμα κεφάλαια που είναι 2,8 δισ. λίρες από 4 δισ. λίρες το 2009/2010.
Τα μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον ήδη έχουν φέρει στα όρια τους εργαζόμενους που αναζητούν τρόπους αντίδρασης και πιέζουν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου καθώς οι διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό τους και δικαιώματα κατέληξαν σε αδιέξοδο. Σε αδιέξοδο οδηγούνται και οι διαπραγματεύσεις των οδηγών βυτιοφόρων με τους πρατηριούχους, με μία απεργιακή κινητοποίηση να είναι σοβαρό ενδεχόμενο, ενώ οι δάσκαλοι έχουν προειδοποιήσει για συνεχείς κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ