24 Απρ 2012

Ενιαία η επίθεση του κεφαλαίου


Ενιαία η επίθεση του κεφαλαίου

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Αλλη μια απόδειξη για το πόσο απάτη είναι τα όσα λένε αυτές τις προεκλογικές μέρες τα αστικά κόμματα αλλά και τα λεγόμενα αντιμνημονιακά περί δήθεν δυνατότητας άλλου «μείγματος πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ, που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση», είναι τα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ευρύτερα του καπιταλιστικού κόσμου. Τα άγρια αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται λόγω μνημονίου. Είτε με μνημόνιο, είτε χωρίς μνημόνιο, τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες με στόχο το πώς θα μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, για να αυξηθεί η κερδοφορία των καπιταλιστών. Σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα καθυστέρησαν και αυτό οφείλεται στο ταξικό εργατικό κίνημα και στο ΚΚΕ.
Μια «βόλτα» στο τι συμβαίνει σε χώρες που θεωρούνται «ατμομηχανές» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Στη Γερμανία, πάνω από μια δεκαετία με κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές, χριστιανοδημοκρατικές, ή συγκυβερνήσεις μεταξύ τους και με τη συμβολή και άλλων αστικών κομμάτων (π.χ. Οικολόγων πράσινων, Φιλελεύθερων), οι εργαζόμενοι είχαν «παγωμένους» τους μισθούς τους. Οι νόμοι των σοσιαλδημοκρατών έφεραν συρρίκνωση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, διεύρυναν τη λεγόμενη ελαστική απασχόληση. 7,3 εκατομμύρια «εργαζόμενοι» φυτοζωούν με 400 ευρώ το μήνα ή και παρακάτω με τα λεγόμενα «μίνι-τζομπς» που οδηγούν σε συντάξεις των 140 ευρώ το μήνα. Τα μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία - που βλέπουμε και στην Ελλάδα σήμερα με καθυστέρηση - έχουν προχωρήσει προ πολλού στη Γερμανία. Στη Γαλλία επίσης, με σοσιαλδηκρατική διαχείριση (πολλές φορές με τη στήριξη του ΚΚ) ή με συντηρητική διαχείριση, υπάρχουν 8 εκατομμύρια φτωχοί, αφαιρούνται κατακτήσεις, αυξάνεται η ανεργία. Στη Μεγάλη Βρετανία, που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, επίσης προωθούνται περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, αυξάνονται οι άνεργοι, μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Στην Ισπανία, βιομηχανικά πιο αναπτυγμένη από την Ελλάδα, η επίσημη ανεργία έχει φτάσει το 23%, η μερική απασχόληση «τσακίζει κόκαλα» και βρίσκεται στο 40%. Στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στη Ρουμανία, στην Εσθονία όπως και στη χώρα μας, το ντόπιο κεφάλαιο με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, συναποφάσισαν μνημόνια και τα δάνεια από ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι λαοί βιώνουν τη λυσαλέα επίθεση στα δικαιώματά; τους και φτωχοποιούνται.
Ετσι είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά, χαμένοι βγαίνουν οι λαοί και κερδισμένο το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο δήθεν μονόδρομος των αστών και των οπορτουνιστών διαχειριστών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ολοι τους και στη χώρα μας, προσπαθούν με διάφορες παραλλαγές να πείσουν το λαό να αποδεχτεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό να περιορίσει τις ανάγκες του στον «κορσέ» της καπιταλιστικής κρίσης και έντασης της εκμετάλλευσης. Αυτό προβάλλουν και στις εκλογές. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να τους μαυρίσουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν τους κοροϊδεύει, παλεύει για να γίνει ο κοινωνικός πλούτος λαϊκή περιουσία και να απαλλαγούν από τα παράσιτα τους καπιταλιστές. Τα «κόκκινα βόλια» στην κάλπη της 6ης Μάη να κατατεθούν σε αυτή την προοπτική. Θα είναι μια σημαντική συμβολή και στον κοινό αγώνα όλων των λαών και στην ΕΕ και αλλού, ενάντια στην κοινή επίθεση του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ