27 Απρ 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο - Ιόνια Νησιά


Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο - Ιόνια Νησιά

Ιόνια Νησιά

Και περνάμε στα Ιόνια Νησιά (όπως καταλάβατε σας πάω εναλλάξ, μια κρύο, μια ζεστό), μια περιοχή νησιωτική, με κατα κάποιον τρόπο, κλειστές κοινωνίες, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους, την ιστορία και την πολιτική παράδοση. Φυσικά σε τέτοιες κοινωνίες (όπως είναι και τα νησιά του Αιγαίου ή η Κρήτη), παίζει έναν αυξημένο ρόλο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η κοινωνικότητα των υποψήφιων βουλευτών, οι συγγένειες, οι φιλίες, οι κουμπαριές ... και φυσικά τα ρουσφέτια.

Στο Ιόνιο συναντάμε μια ασυνήθιστη εικόνα σε σχέση με τις περιοχές που ήδη έχουμε εξετάσει, καθώς, άσχετα με την αυξομείωση της επιρροής των πολιτικών κομμάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, εδώ κυριαρχεί μια σχετική σταθερότητα, με πολύ μικρές αυξομειώσεις και "δύσκολες μετατοπίσεις". Πράγμα το οποίο φαίνεται να αλλάζει μεν κάτω απο τις σημερινές συνθήκες, αλλά λίγο πιο ήπια απ'οτι θα περίμενε κανείς. Εκτός βέβαια απο την κατακρήμνιση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η οποία διαπερνά την Ελλάδα σας βέλος.


Μεταξύ των 2 κυρίαρχων αστικών κομμάτων όπως βλέπετε και στους παραπάνω πίνακες, υπάρχει μια σχετική ισορροπία όλα αυτά τα χρόνια, με μια ελαφριά υπεροχή του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα νησιά. Αν και η Ζάκυνθος είναι το μοναδικό νησί που δεν άλλαξε ποτέ (το πράσινο) χρώμα στον πολιτικό χάρτη, εντούτοις δεν μπορούμε να πούμε πως αποτελεί ακριβώς, "κάστρο" του ΠΑΣΟΚ.

Το υψηλότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ την τελευταία 16ετία, το συναντάμε στην Ζάκυνθο το 2009 με 47,55%, ενώ το χαμηλότερο το 2007 στην Κέρκυρα με 36,44%. Το υψηλότερο ποσοστό αντίστοιχα της Νέας Δημοκρατίας για την ίδια περίοδο, επιτεύχθηκε το 2004 στην Κέρκυρα με 44,10%, ενώ το χαμηλότερο το 2009 στην Ζάκυνθο με 29,73%.

Ιστορικά όμως, ο δικομματισμός στα Ιόνια σημειώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του στην ελληνική επικράτεια και βρίσκεται συνήθως κάτω απο τα επίπεδα του εθνικού μέσου όρου. Το 2009 βρέθηκε στο 76,45% (εθνικός μέσος όρος 77,39%).

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ

Η δυναμική παρουσία του ΚΚΕ στο Ιόνιο, είναι και ουσιαστικά ο λόγος για την τελευταία μας διαπίστωση περι χαμηλών ποσοστών του δικομματισμού. Ιστορικά και κατα πολιτική παράδοση, το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν εκλογικά, ιδιαιτέρως "φουσκωμένο" σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, στην Κεφαλονιά, την Λευκάδα και την Ζάκυνθο. Όχι όμως και στην Κέρκυρα στην οποία έχει όμως σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να διεκδικεί με αξιώσεις (για δεύτερη φορά μετά το 2007) την πρωτιά μεταξύ των τεσσάρων νησιών. Στις εκλογές του 2009 το ΚΚΕ ψηφίστηκε συνολικά στο Ιόνιο, από 16.658 (11,68%) ανθρώπους εμφανίζοντας αισθητή μείωση σε σχέση με τις 19.745 (13,00%) ψήφους του 2007, λόγω της έντονης τεχνητής πόλωσης των δυο κυρίαρχων αστικών κομμάτων.

Παρ'οτι το ποσοστό του ΚΚΕ, στην πλειοψηφία των (πάλαι ποτέ) καποδιστριακών δήμων της περιοχής, ξεπερνά τον εθνικό μέσο όρο, υπάρχουν αρκετά "διαμάντια", αλλά και 3 "απογοητεύσεις" μεταξύ αυτών. Οι 3 δήμοι με το σκούρο κόκκινο χρώμα, οι οποίοι δηλαδή ξεπέρασαν το όριο του 18%, είναι η Λευκίμμη της Κέρκυρας (19,25%), ο δήμος Παλίκης - δηλαδή το Ληξούρι - στην Κεφαλονιά (18,13%) και η Καρυά στην Λευκάδα (18,01%), με το απόλυτο ρεκόρ όμως των τελευταίων 20 χρόνων, να ανήκει στο δήμο Μελιτειέων στην Κέρκυρα με το 19,57% του 2007.

Κάτω από τον εθνικό μέσο όρο βρέθηκαν μονάχα 3 δήμοι και κοινότητες, οι οποίες μάλιστα είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες. Η Ερεικούσσα (4,82%) και οι Οθωνοί (5,14%), τα δυο απο τα τρια νησάκια που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας, και ο δήμος Απολλωνίων στην Λευκάδα (4,89%) αποτελούν ουσιαστικά τα "μαύρα πρόβατα" στο κόκκινο Ιόνιο.

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 

Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Για τις εκλογές της 6ης Μαϊου, αναμένω αύξηση των ποσοστών για το ΚΚΕ σε όλα τα νησιά, μεγαλύτερη όσον αναφορά τις περιπτώσεις της Κεφαλληνίας και της Κέρκυρας, και ελαφρώς μικρότερη για την Ζάκυνθο και την Λευκάδα.

Για τα υπόλοιπα κόμματα, αν και δυσκολεύτηκα ιδιατέρως να βγάλω κάποια συμπέρασμα για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σας παραθέτω τις παρακάτω εκτιμήσεις.

Σχετικά 

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ