3 Απρ 2012

Εξουσία του λαού σημαίνει να έχει δική του την οικονομία



ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εξουσία του λαού σημαίνει να έχει δική του την οικονομία
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ»
Συνέντευξη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» έδωσε το Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου, μεταξύ άλλων, απάντησε και στις παρακάτω ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
-- Τα δύο μεγάλα κόμματα, κυρίως, θα βάλουν σκληρά διλήμματα, ωμά, εκβιαστικά. Διλήμματα του στυλ «κυβέρνηση ή ακυβερνησία», «Ευρώπη ή εθνική μοναξιά», «ευρώ ή δραχμή», «καθόλου φαγητό ή μισό πιάτο φαγητό», τέτοια σκληρά διλήμματα, πώς θα τα αντεπεξέλθετε;
-- Νομίζω ότι ο λαός έχει τώρα μια πείρα. Και θα έλεγα ότι η πείρα των τελευταίων 20 χρόνων είναι πολύ σημαντική. Είναι πείρα που διαμορφώνεται στα χρόνια που η Ελλάδα είχε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, τότε που έλεγαν ότι η Ελλάδα πάει για τον σκληρό πυρήνα, όταν μίλαγαν για τη σύγκλιση μισθών και ότι με το ευρώ θα μπορούμε να συγκλίνουμε. Και τώρα την περίοδο της κρίσης.
Το χάος είναι όταν κόβουν μισθούς και συντάξεις, όταν μεγαλώνει η ανεργία, όταν δουλεύεις μία μέρα τη βδομάδα, όταν δεν ξέρεις πώς θα είναι ο επόμενος μήνας, όχι τα επόμενα χρόνια. Το χάος το ζει σήμερα ο λαός. Τι έχει να φοβηθεί δηλαδή παραπάνω, ποιο είναι το χειρότερο; Το χειρότερο θα υπάρξει αν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ριζική αλλαγή. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα, γιατί στην Ευρώπη η κρίση θα βαθύνει, αυτές είναι οι εκτιμήσεις των αρμόδιων οικονομικών κύκλων, δεν είναι πρωτότυπες δικές μας. Σημάδια κρίσης υπάρχουν στη μακρινή, αλλά πολύ κοντινή από μια άλλη άποψη, Κίνα.
Στην Ολλανδία πέφτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης, έτσι γίνεται η κρίση. Πέφτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ύφεση κ.τ.λ. Επομένως, κι αν ακόμα η Ελλάδα μπει σε ρυθμό ανάκαμψης θα είναι πάρα πολύ χαμηλός και δε θα προλάβει να εξελιχθεί αυτή η πορεία ανάκαμψης, θα επέλθει νέο κύμα κρίσης. Αυτό πρέπει να ξέρει ο λαός, άρα αυτό που πρέπει να βάλει στο νου του είναι ότι στην Ελλάδα απαιτείται ουσιαστική ριζική αλλαγή και όχι εναλλαγή κυβερνήσεων και κυβερνητικών σχημάτων».
-- Λέτε για αλλαγή και ο κόσμος σκέφτεται την αλλαγή αυτή, τη ριζοσπαστική που λέτε εσείς, το ΚΚΕ επιδιώκει να κυβερνήσει; Θέλει να κυβερνήσει; Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς δώστε μου αυτοδυναμία για να κυβερνήσω, εσείς θέλετε;
-- Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε μαζοχιστές, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω... Δεν υπάρχει κόμμα μικρό ή μεγάλο που ο πυρήνας της πολιτικής του πρότασης να μην έχει σχέση με την εξουσία. Αρα και με τη διακυβέρνηση. Αυτή, αν θέλετε, είναι και η διαφορά του κόμματος, του κάθε πολιτικού κόμματος, από μία απλή μαζική οργάνωση, από ένα σωματείο, από ένα συνδικάτο, από μια οποιαδήποτε αγωνιστική κοινωνική οργάνωση. Το κίνημα είναι κάτι διαφορετικό, συγκεντρώνει μέσα του όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να έχει δική του πρόταση. Μπορεί να διεκδικήσει εξουσία, αλλά δεν μπορεί να έχει τη δική του πρόταση.
Επομένως, έχουμε πρόταση εξουσίας. Ξέρετε όμως ποια είναι η διαφορά με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Βενιζέλο και με όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Οτι μιλάνε για την εναλλαγή του πολιτικού προσωπικού της εξουσίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Εμείς μιλάμε για αλλαγή εξουσίας. Και γι' αυτό δεν λέμε κυβέρνηση ΚΚΕ, λέμε εργατική - λαϊκή εξουσία, που βεβαίως στη διακυβέρνηση, στην άσκηση εξουσίας, βεβαίως θα συμμετέχει το ΚΚΕ.
Ας πούμε ότι στις εκλογές τώρα παίρνει την πλειοψηφία το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα έχει απλώς τη διακυβέρνηση. Η εξουσία δεν θα είναι ακόμα ούτε του ΚΚΕ και κυρίως δε θα είναι του λαού. Για να υπάρχει εξουσία του λαού, ο λαός πρέπει να έχει τα κλειδιά της οικονομίας. Πρέπει να έχει δική του την οικονομία, δηλαδή τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, τις παραγωγικές της δυνατότητες και να μπορεί να καθορίζει τι και πώς θα αναπτυχθεί και ποιος θα κερδίζει από αυτή την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ