ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μεγαλώνουν τα ζόρια σε Ιταλία και Ισπανία
Βασικό θέμα στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συνέρχεται στην Ουάσιγκτον
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, προκειμένου να στείλει το μήνυμα στα μονοπώλια, που στηρίζουν και υπηρετούν, σε χτεσινές δηλώσεις της έδωσε έμφαση στην κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «πρέπει να δείξει μεγάλη προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης», δηλαδή για τα επόμενα μέτρα που έχουν σχεδιάσει. Για λογαριασμό του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού δήλωσε ικανοποιημένη για την«αποτελεσματικότητα» του Λ. Παπαδήμου και προχωρώντας στο «διά ταύτα» τόνισε ότι«έχουν να γίνουν πολλά ακόμα», με ειδική αναφορά στην «αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας» δηλαδή για την ικανότητα να μαζεύουν νέα και παλιά αντιλαϊκά χαράτσια.
Απόλυτα ορατές είναι και οι αγωνίες τους για την εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Για«μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία» έκανε λόγο η Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η «Ευρωζώνη αποτελεί το επίκεντρο αυτών των κινδύνων» και προειδοποιώντας ακόμη πως το «τείχος προστασίας» που έχουν χτίσει, ο πακτωλός των κεφαλαίων που έχουν ετοιμάσει για τους τραπεζίτες και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, «δεν είναι τόσο ισχυρό όσο θα έπρεπε». Πρότεινε επίσης στην ΕΕ την απευθείας διάσωση των κοιναγορίτικων τραπεζών, χωρίς τη διαμεσολάβηση των κυβερνήσεων.
Δείγμα της κλιμακούμενης ανησυχίας της πλουτοκρατίας για την κρίση στις χώρες της Ευρωζώνης είναι και το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια συνολικού ύψους 320 δισ. δολαρίων από χώρες - μέλη του, προκειμένου «να αντιμετωπίζει κρίσεις και να προωθεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», όπως ανακοίνωσε η Λαγκάρντ.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα προσφέρουν 200 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ και η Ιαπωνία δεσμεύτηκε για άλλα 60 δισ. δολάρια. Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει 10 δισ. δολάρια και στη συνέχεια αύξησε το ποσό σε 14,7 δισ. δολάρια, ενώ η Δανία ανακοίνωσε ότι θα δώσει 7 δισ. δολάρια και η Νορβηγία δεσμεύθηκε να διαθέσει 9,3 δισ. δολάρια. Ενδεικτικό ωστόσο των αντιθέσεων που μαίνονται στο παρασκήνιο είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν επιπλέον πόρους στο ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι συνέβαλαν με τη διασφάλιση της ρευστότητας δολαρίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το ζήτημα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ έγινε ακόμα πιο επιτακτικό λόγω της κατάστασης που επιδεινώνεται στην καπιταλιστική οικονομία της Ιταλίας και της Ισπανίας, εξαιτίας της βαθιάς κρίσης. Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και τραπεζιτών της G20, στις συναντήσεις τους σήμερα, καθώς και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ αύριο Σάββατο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου