15 Μαΐ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα


ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα
Χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες στις μεγάλες πόλεις της χώρας ως αντίδραση για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής, την αυξανόμενη ανεργία που φτάνει το 25%, την ανασφάλεια και τη φτώχεια. Αφορμή αποτέλεσε η επέτειος της εμφάνισης του λεγόμενου κινήματος «15 Μάη» και των «αγανακτισμένων» πέρσι, που από την αρχή έγινε φανερό πως μόνο με γενικότητες τάσσεται «ενάντια στο σύστημα», χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα θεμέλια του καπιταλισμού, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Παρά τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλισμού, το λεγόμενο «κίνημα», με συνθήματα ενάντια στη «διαφθορά των πολιτικών, στην οικονομική κρίση, στους τραπεζίτες, στην ανεργία», είχε και έχει χαρακτήρα εκτόνωσης της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας.
Οι διοργανωτές επιδίωκαν να παραμείνουν επί τέσσερις μέρες στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, της Μαδρίτης, ωστόσο η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, του Μαριάνο Ραχόι, είχε καταστήσει σαφές ότι οι διαδηλώσεις θα ολοκληρώνονταν καθημερινά στις 10 το βράδυ. Ετσι, την Κυριακή και χτες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν εκατοντάδες «διαδηλωτές» από την πλατεία, ενώ, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχαν προβεί σε 18 συλλήψεις, εκ των οποίων μέχρι χτες το πρωί οι 9 είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
Κάλεσμα σε γενική απεργία από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας σημειώνει ότι δεν αρκεί ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους αλλά χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας των εργατών για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο. Με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του, απευθύνει κάλεσμα για την προκήρυξη νέας γενικής απεργίας στις 15 Ιούνη ενάντια στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συνθήκες διαβίωσης και την προοπτική της πάλης για το σοσιαλισμό. Αναφέρεται στην εκτεταμένη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στην εργατική τάξη που προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, με επιθέσεις κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε συνθήκες σκλαβιάς, περικόπτοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες, συνεχίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις, σε αρμονία με την πολιτική της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.
Ανάμεσα στα άλλα τονίζει πως «η τελευταία γενική απεργία της 29ης Μάρτη έδειξε ότι η εργατική τάξη είναι πρόθυμη να πολεμήσει ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και υπερασπίζεται μια άλλη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Χρειάζεται μια δύναμη ικανή να οδηγήσει την οργάνωση και τον αγώνα». Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας υπογραμμίζει πως συνενώνει τη φωνή της με άλλες δυνάμεις και απαιτεί την προκήρυξη μιας γενικής απεργίας καθώς και δράσεις ενάντια στην κυβέρνηση Ραχόι, για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ευρώ, το ΝΑΤΟ, για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ