15 Μαΐ 2012

ΗΠΑ Η «JP Morgan» και πάλι στο προσκήνιο ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--



ΗΠΑ
Η «JP Morgan» και πάλι στο προσκήνιο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Μνήμες αντίστοιχες με την κατάρρευση της Lehman Brothers, με ίσως πιο σφοδρές συνέπειες για το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, ξύπνησαν με την είδηση των ζημιών ύψους δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η τράπεζα JP Morgan Chase. Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες για το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημίες στους τίτλους χρηματοπιστωτικών ομίλων ειδικότερα δε μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου (CEO) της JP Morgan, Τζέιμι Ντέιμον, ότι δεν αποκλείεται η επιδείνωση των στοιχείων και η ζημιά να αυξηθεί κατά 1 δισ., στα 3 δισ. δολάρια.
Οι «δονήσεις» συνεχίζονται παρά τις πληροφορίες που φέρουν την άμεση απομάκρυνση τριών ανώτατων στελεχών της JP Morgan Chase - της Ινα Ντριου, επικεφαλής του επενδυτικού τομέα από το 2005, και των Χαβιέρ Μάρτιν Αρτάχο και Μπρούνο Μισέλ Ικσίλ, στελεχών που εργάζονταν στο Λονδίνο, όπου έγιναν οι τοποθετήσεις - της μεγαλύτερης τράπεζας βάσει ενεργητικού των ΗΠΑ και μιας από τις δύο κύριες τράπεζες (μαζί με την Bank of New York Mellon) για το χειρισμό οικονομικών συναλλαγών όλων των τραπεζών.
Ο λόγος του σάλου απλός: Οι τεράστιες ζημίες που καταγράφηκαν αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το κραχ του 2008, παρά τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου Dodd-Frank, (νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο το 2010 και υπογράφηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα). Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «χαδάκι« προς το κεφάλαιο και τον τραπεζικό τομέα που για τη διάσωσή του κατασπάραξε τα ομοσπονδιακά ταμεία και τα χρήματα του αμερικανικού λαού.
Στο φόντο λοιπόν των νέων εφιαλτών μία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε δίνει πιο αναλυτική και ακριβή εικόνα του πλιάτσικου του κεφαλαίου: Η διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα κόστισε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) το ποσό των 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με κοινή μελέτη του Ιδρύματος Φορντ και του «Levy Economics Institute», βασισμένη σε λεπτομερή εξέταση των επίσημων στοιχείων που αποσπάστηκαν από τη FED μέσω της δικαστικής οδού και κατ' εντολή του Κογκρέσου.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία συνολική αποτίμηση του κόστους της διάσωσης του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου, διάσωση στην οποία είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο η FED και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ