18 Μαΐ 2012

Νερό στο κρασί ή κρασί στο νερό;-Ομόλογα, Πρωθυπουργοί και βυσσινάδες


Νερό στο κρασί ή κρασί στο νερό;-Ομόλογα, Πρωθυπουργοί και βυσσινάδες 









 Τελικά παρά τις αντιρρήσεις των περισσότερων, αφου ακόμη κι ο Ε.Βενιζέλος ήταν αντίθετος, το ομόλογο των 430εκ. πληρώθηκε κανονικά στο 100% της αξίας του.
 Το περίεργο μάλιστα είναι οτι ακόμη κι ο Α.Τσίπρας συμφώνησε στο να πληρωθεί δεχόμενος την πρόταση του Πρωθυπουργού κ.Παπαδήμου!
 Πιστεύω οτι πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη αφου το συγκεκριμένο ομόλογο ήταν υπό το Αγγλικό δίκαιο και η πληρωμή του αποτελεί προηγούμενο που θα χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε από τους επόμενους στην όποια διεκδίκηση προκύψει μελλοντικά από ομολογιούχους, αν το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να μην εκπληρώσει κάποια από τις "υποχρεώσεις" που μας φόρτωσε το PSI όπου ένα τεραστιο ποσοστό ομολογων πέρασε από το Ελληνικό στο Αγγλικό δίκαιο.
 Με δεδομένο οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν βεβαια εναντίον του PSI(αν έχω καταλάβει σωστά και ισχύει ακόμη) και εναντίον του περάσματος στο Αγγλικό δίκαιο, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως συμφώνησε ο Α.Τσίπρας με την άποψη Παπαδήμου στο να πληρωθεί το ομόλογο "για να μη μας υποβαθμίσουν οι αγορές". Δεν βάζει αυτό σε κίνδυνο την όποια αρνηση πληρωμής του χρεους στο μέλλον; Δεν αποτελεί αναγνώριση της παντοκρατορίας των αγορών και μάλιστα στα γρήγορα και χωρίς να γίνει συζήτηση; Ειμαι βεβαιος πως ναι.
 Δεν αποτελεί επίσης τεράστια αδικία απέναντι στους μικροομολογιούχους αλλά και τα Ταμεία που εντάχτηκαν βίαια στο "κουρεμα" και το PSI; Η απάντηση ειναι καθαρή νομίζω.
 Το ομόλογο αυτό να σημειωθεί οτι προερχοταν από ακραία κερδοσκοπικό fund και ακόμη και η συμβουλή του Eurogroup ήταν να μην πληρωθεί. Το ότι τελικά ο κ.Παπαδήμος υπέκυψε και αποφάσισε να πληρωθεί δεν μου κάνει εντύπωση. Η αποδοχή από τον Α.Τσιπρα όμως;


 Στη συνάντηση  της Τρίτης στο Προεδρικό μέγαρο, κι ενω πια είχε δρομολογηθεί η πληρωμή του ομολόγου των 430εκ. συζητήθηκαν οι προτασεις για το όνομα του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού. Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Σύριζα προτεινε τον 81χρονο κ.Αρσένη -γνωστό από το παρελθόν υπουργό και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με μια σειρά από αντιδραστικες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο λαό και μάλιστα πολύ μαχητικές (ποιος ξεχνά το "κατσε καλά Γεράσιμε" των μαθητών). Δεν θα ασχοληθώ όμως με αυτή την πρόταση που έγινε με στόχο την κ.Κατσέλη και την ενδεχόμενη συνεργασία της με τον Σύριζα που είναι μια ακόμη περίεργη ιστορία.
 Αυτό που με εξοργίζει ειναι οτι στη συνέχεια ο Α.Τσίπρας δέχτηκε την πρόταση για Πρωθυπουργό Παπαδήμο λέγοντας απλά πως δεν έχει αντίρρηση! Κι εδω είναι να απορεί κανείς πώς γίνεται να αθωωνεται έτσι εύκολα μια διαδικασία όπως η Πρωθυπουργοποίηση Παπαδήμου τον περασμένο Νοέμβριο, που όλοι όσοι αντιδρούσαν στο μνημόνιο, και μαζί κι ο Σύριζα, είχαν θεωρήσει ακραία αντιδημοκρατική, απονομιμοποιημένη από το λαό, πραξικοπηματική, συγκρότηση μαυρου μετώπου και μάλιστα με δοτό πρωθυπουργό Τραπεζίτη  κλπ. Φαίνεται πως τα λόγια και οι διακηρύξεις αποκτάνε όλο και μικρότερη αξία όσο περνάει ο καιρός και οι συσχετισμοί αλλάζουν...
 Ειναι επίσης να απορεί κανείς πως μόλις λίγες μέρες μετά την καταγγελία της κατάθεσης της γνωστής έκθεσης που είχε "θέσει υπ΄όψιν του Προέδρου της Δημοκρατίας" ο κ.Παπαδήμος για να εκβιαστεί ο λαός και οι εξελίξεις, ο κ.Τσίπρας με ελαφριά καρδιά "δεν είχε καμιά αντίρηση" σε μια τόσο κρίσιμη και πυκνη πολιτικά και οικονομικά περίοδο, να παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού ο κ.Παπαδήμος.
 Ειναι βεβαιο και το ξερω και προσωπικά, πως πολλοί στην πλευρά του Σύριζα πάγωσαν από την εξέλιξη αυτή. Μάλιστα κάποιος γνωστός δημοσιογράφος που βρίσκεται στην πλευρά του Σύριζα σχολίαζε στο τουίτερ του: "Είπαμε να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, αλλά αν είναι να το κάνουμε βυσσινάδα να μας το πείτε να πάμε πουθενά αλλού..."
 Κλείνοντας σκέφτομαι κι αναρωτιέμαι. Εστω οτι αύριο η Ελλάδα για το καλό και την επιβίωση του λαού της αρνείται να πληρώσει κάποιο ομόλογο ή υποχρέωση που βρίσκεται υπο το Αγγλικό δίκαιο. Πες οτι σπαει ο διάολος το ποδι του κι είναι Πρωθυπουργός ο Α.Τσίπρας. Τι θα πούμε άραγε στα  δικαστήρια του Λουξεμβούργου οταν λογικά μας πουν οι αντίδικοί μας ότι ο Πρωθυπουργός μας κ.Τσιπρας είχε εγκρίνει την  πληρωμή του υπο Αγγλικό δίκαιο ομολόγου ακραία κερδοσκοπικού fund που αποφάσισε ο "δοτός" τραπεζίτης τότε Πρωθυπουργός και μάλιστα αμέσως μετά είχε εγκρίνει  και το διορισμό  του στη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού; 
 Την εξέλιξη αυτή ως γνωστό σταμάτησε η παρέμβαση και αρνηση του ΚΚΕ και στη συνέχεια η άρνηση και της ΔΗΜΑΡ και του κ.Καμμένου. 
 Αναρτήθηκε από  Γιώργος Σαρρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ