19 Μαΐ 2012

Ο άλλος δρόμος


Ο άλλος δρόμος
Είναι γεγονός ότι οι αστοί είναι στριμωγμένοι λόγω κρίσης. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μιλούν για αναδιαπραγμάτευση στην ΕΕ ώστε να χαλαρώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συνολική αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών και ανάπτυξη. Ετσι εντείνεται η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, αυταπατών, ότι μπορεί να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων με μια κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, αποπροσανατολίζοντας τα λαϊκά στρώματα. Επιδιώκουν να μπολιάσουν τους εργαζόμενους με τον εφησυχασμό, να σπείρουν την ιδέα ότι ...εδώ που φτάσαμε, αρκούν κάποιες επιμέρους προσαρμογές. Τέτοιες πρακτικές ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να εγκλωβίσει κάθε τάση ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων στις επιλογές που εξακολουθούν να θεωρούν την ΕΕ μονόδρομο και το ευρώ σύμβολο σωτηρίας για τους λαούς. Αλλά η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ανάπτυξη των καπιταλιστών. Η κρίση που φέρνει φτώχεια, ανεργία καταστρέφει την παραγωγή, είναι αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης.
Η πρόταση που διατυπώνει το ΚΚΕ για την ουσιαστική αντιμετώπιση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δεν είναι μια πρόταση δίπλα σε άλλες, που προτείνονται από πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αλίευση ψήφων για ένα καλύτερο ποσοστό. Είναι πρόταση σύγκρουσης με τις δυνάμεις που προκαλούν τις κρίσεις. Πρόταση αναμέτρησης με την πλουτοκρατία, που θρέφεται από το καθημερινό λιντσάρισμα των εργαζομένων. Πρόταση για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου υποτάσσουν τα πάντα -και μαζί τη ζωή τη δική μας και το μέλλον των παιδιών μας- στο επιχειρηματικό κέρδος. Πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας προς όφελος ολόκληρου του λαού, που μπορεί να εξασφαλιστεί από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Σ' αυτό το δρόμο θα μπαίνουν εμπόδια, θα υπάρχουν και επιμέρους κατακτήσεις.
Οι κομμουνιστές αναγνωρίζουν ότι το επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, οι ανθρώπινες παραγωγικές δυνάμεις και μαζί τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές που έχει στη διάθεσή της, είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής για όλους τους εργαζόμενους. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας τις υπάρχουσες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις άλλες εφεδρείες ή τη σωρεία των γεωφυσικών πλεονεκτημάτων που μπορούν να στηρίξουν ακόμα υψηλότερους ρυθμούς παραγωγής - ανάπτυξης, είναι φανερό ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών όλων των εργαζομένων. Γιατί δε γίνεται αυτό; Μα επειδή τόσο ο υπάρχων όσο και ο παραγόμενος πλούτος δεν ανήκει στους εργαζόμενους και το λαό. Ναι, οι εργαζόμενοι παράγουν το σύνολο του κοινωνικού πλούτου, ωστόσο στο σύστημα που ζούμε ο πλούτος αυτός περιέρχεται στους κατόχους των μέσων παραγωγής. Αυτό λένε, αναλύουν και εξηγούν οι κομμουνιστές. Σ' αυτό πρέπει να στραφεί και η προσοχή των εργαζομένων: Πλούτος υπάρχει και ανήκει στο λαό, μόνο που μας τον έχουν αρπάξει άλλοι. Αρα στόχος μας είναι να γυρίσει ο πλούτος αυτός σε εκείνους που τους ανήκει πραγματικά.
Η πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, της ανάπτυξης σε όφελος του λαού, είναι η μόνη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό ακριβώς το Κόμμα πρέπει να βγει ενισχυμένο και δυνατό από την κάλπη. Αυξημένη δύναμη του ΚΚΕ, σημαίνει ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων, σημαίνει αποτελεσματικότεροι αγώνες, σημαίνει νίκες σε βάρος της άρχουσας τάξης, μέχρι την οριστική απαλλαγή μας από αυτή.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ