25 Ιουν 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ-Μετωπική εργαζομένων – Aquis για συμβάσεις και μισθούς


Μετωπική εργαζομένων – Aquis για συμβάσεις και μισθούςPDFΕκτύπωση
1PAGE 1PAGE
Κείμενο: CorfuPress.com on Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 00:08   
kent pelais
Στην Κέρκυρα ο ιδιοκτήτης της Aquis Τζων Κεντ για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος των εργαζομένων Στ. Πελάης.

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με την εργοδοσία των ξενοδοχείων Ακουις.
Ο Τζων Κέντ εκ των μεγαλομετόχων της εταιρείας βρέθηκε στην Κέρκυρα σε μια προσπάθεια να πείσει ο ίδιος τους εργαζόμενους στα τρία ξενοδοχεία του, για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, με μείωση των αποδοχών.
Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος των εργαζομένων Σταμάτης Πελάης, που υποστηρίζει ότι κρατούν με νύχια και δόντια τη συλλογική σύμβαση εργασίας και δεν θα επιτρέψουν την ανατροπή της.
Όπλο του όπως υποστηρίζει οι υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων ενώ παράλληλα διαψεύδει τις περί του αντιθέτου δηλώσεις εκπροσώπων της Ακουις και κάνει λόγο για τρομοκρατία και εκβιασμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Τι ζητά ο Κεντ, τι λένε οι εργαζόμενοι
Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης τόνισε στο corfupresstv, το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου, ότι η επιχείρηση Aquis επιχείρησε να θέσει σε ισχύ μια επιχειρησιακή σύμβαση που μειώνει κατά 15% τους μισθούς των εργαζομένων, μεταφέρει την ημερομηνία επαναπρόσληψης από τις 15/5 στις 25/5 και την ημερομηνία πληρωμής από την 1η του μήνα στις 20 του επόμενου μήνα. «Αυτό ο κ. Κεντ προσπαθεί να το περάσει, ενώ η ελληνική νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι η πρώτη του μηνός είναι η ημέρα πληρωμής και η παράβασή του έχει ποινή αυτοφόρου, για να μπορεί να διπλαρώνει τους μήνες πληρωμής και γενικά με αυτή τη σύμβαση οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, αφού δεν θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις μέσω του σωματείου τους», υποστήριξε ο Στ. Πελάης.

Στ. Πελάης: Εκβίασαν τους εργαζόμενους...
Ο κ. Πελάης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι απάντησαν αρνητικά στην πρόταση αυτή, γεγονός που οδήγησε τον κ. Κεντ να μεταβεί από το Λονδίνο στην Κέρκυρα για να συναντηθεί με έναν – έναν του εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του. Είχαν προηγηθεί άκαρπες προσπάθειες από τους προϊσταμένους και στη συνέχεια από τους διευθυντές του Ομίλου.
Ο κ .Πελάης κάνει λόγο για απειλές και υφαρπαγή υπογραφών: «Απείλησε τους εργαζόμενους ότι αν δεν υπογράψουν θα κλείσουν τα ξενοδοχεία και θα είναι αυτοί υπεύθυνοι, προσπαθώντας να τους υφαρπάξει τις υπογραφές τους. Παρά ταύτα οι υπογραφές που κατάφερε να πάρει είναι μειοψηφία καθώς ο Σύνδεσμος έχει συλλέξει υπογραφές άρνησης στη συλλογική σύμβαση που είναι στο 90% στο Σάντυ, 60% στον Άγιο Γόρδιο και 90% στο Ακτή Πέλεκας. Ακόμη όμως κι αυτές που πήρε, με καθόλου ορθόδοξο τρόπο, υπάρχει επιστολή που υπογράφουν εργαζόμενοι και ζητούν από την εταιρεία να μην κάνει χρήση των υπογραφών τους, να μην γίνει καμία μείωση τους μισθούς και να σταματήσουν οποιαδήποτε νύξη για επιχειρησιακή σύμβαση. Έχουν εξουσιοδοτήσει δε, τον Σύνδεσμο να τους εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους».

...Αλλά δεν τα κατάφεραν
Οι υπογραφές που έχει στα χέρια  της η εργοδοσία της Aquis είναι μειοψηφικές, υποστηρίζει ο Στ. Πελάης «παρότι βγαίνουν σε ΜΜΕ και λένε ψευδώς ότι έχουν την πλειοψηφία των υπογραφών. Αν είχαν την πλειοψηφία γιατί αναγκάστηκε να έρθει άρον – άρον ο κ. Κεντ και γιατί δεν προχωρούν σε επιχειρησιακή σύμβαση; Πέραν του ότι ο ισχυρισμός τους για πλειοψηφία υπογραφών είναι ψευδής, προέβησαν σε αισχρές πράξεις όπως να απειλούν ανθρώπους του μεροκάματου, λίγο πριν την σύνταξη, ότι δεν θα πάρουν τα τελευταία ένσημα που χρειάζονται για τη σύνταξη γιατί το ξενοδοχείο θα κλείσει, ενώ στο ξενοδοχείο Ακτή Πέλεκας μοίραζαν στους εργαζόμενους ερωτηματολόγιο που τους καλούσαν να απαντήσουν αν είναι υπέρ της σύμβασης ή υπέρ του κλεισίματος του ξενοδοχείου».

Το επεισόδιο εργαζομένων - Κεντ
Ο κ. Πελάης τόνισε ότι η απάντηση των εργαζομένων ήρθε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου  όταν συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου και «απέτρεψαν περιφρουρώντας το χώρο εργασίας τους, αυτή την επιχείρηση του κ. Κεντ, λέγοντας όχι στις απειλές του περί κλεισίματος του ξενοδοχείου και υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης».
Ο κ. Πελάης τόνισε ότι το σημαντικότερο σε αυτή την σύμβαση δεν είναι η μείωση των μισθών όσο η προσπάθεια μέσω της επιχειρησιακής για σύσταση προσώπου που θα μπορεί να κάνει ότι θέλει με τα χρήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Aquis. «Με το πακέτο των μέτρων του κ. Κεντ χάνονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τον αφήσουμε να το κάνει», κατέληξε.

Επισημαίνεται ότι η Aquis χρωστά δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων, γεγονός που όπως δήλωσε ο κ. Πελάης θα εξεταστεί από το σωματείο άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ