25 Ιουλ 2012

Στήνουν προσχήματα και στη Συρία


Στήνουν προσχήματα και στη Συρία


Καθώς η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία ήδη κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τους ένοπλους που έχουν εξοπλίσει οι ευρωαντλαντικές δυνάμεις και διάφοροι σύμμαχοί τους από αυταρχικά αραβικά καθεστώτα, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, που δήθεν νοιάζονται για τα «δημοκρατικά δικαιώματα του συριακού λαού», βγήκε στην επιφάνεια και ένα ακόμα πρόσχημα. Αυτό της απειλής «χρήσης χημικών όπλων». Το ίδιο «παραμύθι», που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση στο Ιράκ ή στη Λιβύη, αναπαράγεται πλέον μαζικά από τα αστικά ΜΜΕ των μεγαλοκαπιταλιστών ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα. Σύσσωμοι οι ηγέτες ιμπεριαλιστές το προβάλλουν καλλιεργώντας το έδαφος της επέμβασης για τη δήθεν «σωτηρία του λαού». «Σωτηρία» που θα σημάνει μεγαλύτερο αιματοκύλισμα όπως συνέβη και στις δύο προαναφερόμενες χώρες ή παλιότερα στα Βαλκάνια με την υποδαύλιση εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Εδώ και ένα χρόνο που στήθηκε η ένοπλη «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση Ασαντ, με χρήμα που ρέει από το εξωτερικό και την είσοδο «μαχητών Μουτζαχεντίν» από άλλες χώρες, έχει γίνει φανερό ότι η Συρία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διαπάλης των ιμπεριαλιστών γιατί η κυβέρνησή της έχει στενές σχέσεις με άλλες ανερχόμενες δυνάμεις, τη Ρωσία, το Ιράν, που έχουν σχέσεις με την Κίνα. Η Ρωσία διαθέτει τη μοναδική της στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο στο συριακό λιμάνι στην Ταρτούς και το Ιράν βρίσκεται στο στόχαστρο με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η αλήθεια, πέρα από τους μύθους που κατασκευάζουν οι αστοί, είναι ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αστικά κράτη και αντίστοιχους μονοπωλιακούς ομίλους αφορά στην εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων - πετρέλαιο, φυσικό αέριο - της ευρύτερης περιοχής, των δρόμων μεταφοράς τους και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της. Τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τούς φέρνει ο ίδιος ο καπιταλισμός. Ιδιαίτερα σήμερα, που είναι σε βαθιά κρίση, γίνεται πιο επιθετικός και φουντώνει ο λυκοκαυγάς ανάμεσα σε ανταγωνιστές.
Οι λαοί και ο δικός μας έχουν πείρα. Μπορούν να ξεχωρίζουν ότι πίσω από τα βαρύγδουπα περί «Αραβικής Ανοιξης» ή περί «μαχητών της ελευθερίας» κρύβονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ξαναμοιράσματος σφαιρών επιρροής. Σήμερα γίνεται ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα η απόκρουση και ματαίωση αυτών των σχεδίων, η υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει αυτός για την τύχη του. Το ΟΧΙ στις ξένες επεμβάσεις δε χωράει μισόλογα και ερμηνείες. Δεν μπορεί να πατάς σε δύο βάρκες, να διαλέγεις ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, όπως κάνουν οπορτουνιστικές δυνάμεις σαν το ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, που μιλάει για «τυραννικά καθεστώτα» και «εξεγερμένους» ή μιλάει για το «ρόλο της ΕΕ ως αντίβαρο στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», λες και τα αστικά κράτη που συμμετέχουν στην ΕΕ δεν είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ προειδοποιεί για τις επικίνδυνες εξελίξεις και καλεί το λαό μας να είναι σε επαγρύπνηση. Να αποτρέψει τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που η αστική τάξη θέλει να την μπλέξει. Να μη χρησιμοποιηθεί η αμερικανική βάση της Σούδας και να μη δοθούν οποιεσδήποτε άλλες διευκολύνσεις στους μακελάρηδες. Πρέπει να επιστρέψουν τώρα όλοι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν ΝΑΤΟικά συμφέροντα σε άλλες χώρες. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να σταματήσει τα «τύμπανα του πολέμου». Δυναμώνοντας τον αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό αγώνα συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην πάλη όλων των λαών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ