25 Ιουλ 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ-Αγωγή εργαζομένων Aquis κατά των επιχειρησιακών σωματείων


Αγωγή εργαζομένων Aquis κατά των επιχειρησιακών σωματείων







Η προσφυγή των εργαζομένων στη δικαιοσύνη κατατέθηκε σήμερα και αναμένεται να εκδικαστεί αύριο. Υπογράψαμε σε λευκή σελίδα και υπό πίεση λένε.




Η διένεξη καλά κρατεί. Οι εργαζόμενοι στις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που δεν δέχθηκαν να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με το ξενοδοχείο στρέφονται τώρα εναντίον των ενώσεων προσώπων (δηλαδή των σωματείων εργαζομένων ανά ξενοδοχειακή μονάδα που συστάθηκαν πρόσφατα) ζητώντας από τη δικαιοσύνη να κάνει δεκτή την αγωγή που καταθέτουν για ακύρωση της ισχύος των καταστατικών και των ιδρυτικών πράξεων των επιχειρησιακών σωματείων.


Δεχθήκαμε πιέσεις λένε οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι η Aquis στην προσπάθειά της να πετύχει μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού κατά 15%, άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στο προσωπικό των ξενοδοχείων της να συστήσουν επιχειρησιακά σωματεία (Ενώσεις Προσώπων), με στόχο την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης που θα προβλέπει μειώσεις των αποδοχών και καταστρατήγηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας που ισχύει ακόμη και σήμερα. 
Αφού η Aquis είναι μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας δεν δεσμεύεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; ρωτούν οι εργαζόμενοι και καταγγέλλουν ότι η πίεση της εργοδοσίας εκφράστηκε μέσα από την έλευση στην Κέρκυρα του ίδιου του ιδιοκτήτη Τζων Κεντ, ο οποίος ήρθε σε επαφή με το προσωπικό και έθεσε το δίλημμα “ή μειώνονται οι αποδοχές του προσωπικού ή τα ξενοδοχεία θα κλείσουν” με υπαινιγμούς για απολύσεις. 


Υπογράψαμε σε λευκή σελίδα...
Μάλιστα οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι αποσπάστηκαν τρεις υπογραφές από κάθε εργαζόμενο, οι δύο από αυτές σε λευκή σελίδα(!) με άγνωστο κείμενο και εν γνώσει των εργαζομένων ότι μεθοδεύεται μείωση αποδοχών, ενώ από το καταστατικό των επιχειρησιακών σωματείων που δημιουργήθηκαν προκύπτει ότι αποκλειστικό αντικείμενό τους είναι η σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης με την εργοδοσία. 


Όταν καταλάβαμε, πήραμε πίσω τις υπογραφές
Οι εργαζόμενοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα καταστατικά των νέων σωματείων είναι άκυρα διότι δεν προηγήθηκε συνέλευση των μελών, ανάγνωση του καταστατικού και συζήτηση. Οι δε υπογραφές των εργαζομένων αποσπάστηκαν όχι στις 19 Ιουνίου, όπως αναγράφεται στο καταστατικό αλλά στις 23 – 25 Ιουνίου υπό την πίεση και επιτήρηση της εργοδοσίας της Aquis. Επιπρόσθετα όταν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι ότι η σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης υπονομεύει τα συμφέροντά τους, μεγάλος αριθμός αυτών ανακάλεσαν τις υπογραφές τους με έγγραφες δηλώσεις που κατέθεσαν στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.


Καταγγέλλουν μη τήρηση των διαδικασιών
Όπως υποστηρίζουν στην αγωγή τους οι εργαζόμενοι, αυτοί  που έχουν απομείνει να στηρίζουν τα επιχειρησιακά σωματεία και στα τρία ξενοδοχεία είναι λιγότεροι από το όριο των 3/5 που απαιτείται ενώ υπέγραψαν και νεοπροσληφθέντες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, καθώς δεν είχαν συμπληρώσει δίμηνη υπηρεσία. 
Τέλος δεν εκλέχθηκε εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια των διαδικασιών, ενώ δεν ακολουθήθηκε και η μυστική ψηφοφορία με κάλπες, ψηφοδέλτια κλπ. και δεν ορίστηκε δικαστικός αντιπρόσωπος για την εποπτεία των εκλογών. Οι εργαζόμενοι τονίζουν επίσης ότι υπάρχουν διπλοεγγραφές στα ιδρυτικά μέλη ενώ τονίζουν ότι πληρώθηκαν προ ολίγων ημερών το μισθό Μαϊου από την Aquis (παρότι τέλος Ιουλίου) με σημαντικές περικοπές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ