27 Ιουλ 2012

Η κρίση δυναμώνει τις κόντρες σε όλα τα επίπεδα



Η κρίση δυναμώνει τις κόντρες σε όλα τα επίπεδα
«Πόλεμος» ΗΠΑ - Ευρωζώνης για το «μείγμα» της διαχείρισης, ισχυρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας και στα κράτη μέλη της
Δυναμώνουν αντί να κοπάζουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, εξαιτίας των αδιεξόδων που προκαλεί η αστική διαχείριση της κρίσης
AP2012
Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί στις δυο άκρες του Ατλαντικού για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ πιέζουν μέσω και του ΔΝΤ για ταχύτερη απορρόφηση από την Ευρωζώνη των κραδασμών που προκαλεί η βαθιά κρίση, ζητώντας μεγαλύτερη συμβολή της ΕΚΤ, άρα και του συνόλου των κρατών μελών του ευρώ, στην ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, με νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Από τη σκοπιά αυτών των ανταγωνισμών ερμηνεύεται και η προχτεσινή παρέμβαση του Π. Ρουμελιώτη,αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Οπως δήλωσε στους «New York Times», το Ταμείο γνώριζε εξαρχής πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει.
«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επί της ουσίας, ο Π. Ρουμελιώτης ομολογεί ότι τα μέτρα του μνημονίου υπηρετούν στο σύνολό τους το στόχο της εσωτερικής υποτίμησης. Επιδιώκουν δηλαδή το παραπέρα φθήνεμα της εργατικής δύναμης, που θα κάνει πιο ανταγωνιστική την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, αφού δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα για να υποτιμηθεί, όπως γίνονταν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακό της στην ελληνική οικονομία» και ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας». Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Ισχυρίζεται ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι το αντίστροφο.
Βασικός, όμως, στόχος των μνημονίων, ο οποίος μάλιστα επιτεύχθηκε στο ακέραιο, δεν ήταν να συμμαζέψουν τα ελλείμματα και τα χρέη, τα οποία η αστική προπαγάνδα αντιεπιστημονικά παρουσιάζει σαν αιτίες της κρίσης, αλλά να υποτιμήσουν κι άλλο την εργατική δύναμη. Αυτό το σκοπό υπηρετεί η πλειοψηφία των μέτρων που πάρθηκαν και παίρνονται στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου δεν υπάρχουν μνημόνια.
Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν προσπάθεια συγκάλυψης των αντιλαϊκών στόχων που συνυπηρετούν πλουτοκρατία - ΕΕ - ΔΝΤ μπορεί να εκληφθεί το σχόλιο του Π. Ρουμελιώτη πως «το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα - και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη - είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ασκήσεις επί χάρτου
Αλλη αμερικανική εφημερίδα, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» επικαλείται υπηρεσιακό έγγραφο του ΔΝΤ, με το οποίο επικρίνει την απόφαση της ΕΚΤ να μη δεχθεί απώλειες στο ελληνικό χρέος που κατέχει, θέτοντας εμπόδια για τα σχέδια «διάσωσης» άλλων χωρών. Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το σημείωμα του ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που κατέχει η ΕΚΤ, μολονότι δεν το δηλώνει ξεκάθαρα.
Συντονισμένες στην ίδια ακριβώς συχνότητα είναι και οι αμερικανικές Moody's Investors Service και Goldman Sachs Asset Management. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Τζιμ Ο' Νιλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκασθεί να απομειώσει την άξια των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, «δεδομένου ότι έχει εμπλακεί ώστε να διαγραφεί χρέος από χώρες και ιδιωτικούς τομείς».
Απαντώντας έμμεσα στις αμερικανικές προκλήσεις, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκιέδωσε χτες νέες διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει το κοινό νόμισμα. Μιλώντας σε εκδήλωση επενδυτών στο Λονδίνο, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό».
Επιβεβαιώνοντας τα σχέδια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο, η εφημερίδα «Die Welt»ισχυρίζεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται «Σχέδιο Δ» (plan D) για τη «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο προβλέπει παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων, από μέρος των αξιώσεών τους. Πρόκειται για ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι κατέχουν ομόλογα υπαγόμενα σε ξένο δίκαιο και δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του περασμένου Μάρτη.
Το σχέδιο μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, χρεοκοπία, τρίτο πακέτο στήριξης και «κούρεμα» του χρέους. Σε ένα άλλο σενάριο που επεξεργάζεται το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, εκτιμάται ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν ακριβότερη για τη Γερμανία από ό,τι η έξοδός της σε περίπτωση χρεοκοπίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Neue Presse», το γερμανικό ινστιτούτο υπολογίζει - ως ελάχιστη εκτίμηση - στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει αδυναμία πληρωμών εντός Ευρωζώνης.
Αντιθέτως, εκτός Ευρωζώνης το μικρότερο κόστος υπολογίζεται στα 82 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τα δύο πακέτα στήριξης, η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος επί των ελληνικών τραπεζών, αλλά όχι οι απώλειες των γερμανικών τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων ιδιωτών πιστωτών.
Στο ίδιο μήκος, ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας διαπιστώνει ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν «η καλύτερη λύση για όλους» εάν η αξιολόγηση της τρόικας είναι αρνητική. «Αντί των συνεχών πληρωμών, η πολιτική πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι η έξοδος (της Ελλάδας) από το ευρώ αποτελεί τη μόνη και την καλύτερη λύση, και μάλιστα για όλους» δήλωσε ο Μ. Ζέντερ και πρόσθεσε ότι εάν η έκθεση της τρόικας είναι αρνητική, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει χαλάρωση των όρων, νέες διαπραγματεύσεις και, κυρίως, νέα χρήματα».
Στον αέρα ο προηγούμενος συμβιβασμός
Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι οι πολυθρύλητες αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας πρόσκαιρος συμβιβασμός στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, το περιοδικό «FORBES» υποστηρίζει ότι, λιγότερο από ένα μήνα μετά τη Σύνοδο, «είναι φανερό ότι η υλοποίηση των αποφάσεων, που πάρθηκαν, είναι μη ρεαλιστικές. Από οικονομικής άποψης, οι Σύνοδοι δεν απέτρεψαν την πορεία της ύφεσης ούτε άλλαξαν τις εκτεταμένες ανισορροπίες στον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».
Μέσα σ' αυτό το βαρύ κλίμα που δημιουργούν τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προέβλεψε χτες τη σύγκληση νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσα στον Αύγουστο, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, «αλλά και στην Κύπρο». Η ίδια εκτίμησε ότι η Ελλάδα «θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της το 2020», υπό την προϋπόθεση ότι «θα υλοποιήσει το πρόγραμμα», δηλαδή τα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του λαού.
Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ισπανία, η Ευρωζώνη φαίνεται πως εξετάζει «λύση» για τις τράπεζες με άμεση εμπλοκή της ΕΚΤ ή με εκ νέου παρέμβαση του EFSF. Με δεδομένη την κρίση που μεγαλώνει, η αμερικανική τράπεζα Citi εμφανίζεται απαισιόδοξη για την Ευρωζώνη, θεωρώντας πιθανή κατά 90% την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, όπως και πλήρη προσφυγή Ισπανίας και Ιταλίας στους μηχανισμούς στήριξης.
Σε σημείωμά τους, οι αναλυτές της εκτιμούν πως οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια «θα είναι ένα μείγμα εξόδου από το νόμισμα (Ελλάδα), σημαντικής έκτασης αναδιάρθρωσης κρατικού και τραπεζικού χρέους (Πορτογαλία, Ιρλανδία και, τελικά, ίσως Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος) με περιορισμένη μόνο κοινή ανάληψη δημοσιονομικού βάρους».
Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω, Γαλλία και Ισπανία κάλεσαν από κοινού την Τετάρτη σε άμεση ενεργοποίηση του πακέτου ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Η άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας είναι ουσιώδης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επαναδημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη» αναφέρει κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί με τον Ισπανό ομόλογό του Λούις δε Γκίνδος, ο οποίος επισκέφτηκε τη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών είχε επισκεφθεί νωρίτερα το Βερολίνο, όπου συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τα μαντάτα δεν είναι καλύτερα και για την πορτογαλικήκαπιταλιστική οικονομία, καθώς ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση κατά 3,2% ως το τέλος του 2012, ενώ οι Πορτογάλοι προβλέπουν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3%. Ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του σημειώνει ότι η ισπανική οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,9% το 2013, ενώ οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για μια ελαφριά ανάκαμψη 0,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ