27 Ιουλ 2012

ΗΠΑ Αστυνομική καταστολή και υπέρμετρη βία


ΗΠΑ
Αστυνομική καταστολή και υπέρμετρη βία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Την εκτόνωση της έντασης στην πόλη Αναχαϊμ στην Καλιφόρνια αναζητούν οι τοπικές αρχές μετά τις συνεχόμενες οργισμένες διαμαρτυρίες ενάντια στην απρόκλητη και υπέρμετρη αστυνομική βία έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Ολα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο όταν κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση από αστυνομικούς ενός ισπανόφωνου, του 25χρονου Μανουέλ Ανχελ Ντίας, «υπόπτου», και η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές με χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Ενα ακόμη φονικό περιστατικό προκάλεσε την πραγματική έκρηξη, καθώς 24 ώρες μετά η αστυνομία εκτέλεσε εν ψυχρώ έναν ακόμη «ύποπτο» κατά τη διάρκεια καταδίωξης, τον 21χρονο Χοέλ Ασεβέδο. Ο Ασεβέδο ήταν ο έκτος «ύποπτος» που δολοφονήθηκε από την αστυνομία από τις αρχές του χρόνου στο Αναχαϊμ. Το «ποτήρι που έχει γεμίσει» από την τεράστια ανεργία που πλήττει με δριμύτητα την εργατική τάξη, κατά κύριο λόγο ισπανόφωνη, και τις κοινωνικές, οικονομικές και ταξικές διακρίσεις ξεχείλισε. Αν και φαίνεται ότι επικεντρώνεται μόνο στην απρόκλητη και υπέρμετρη αστυνομική βία που πλέον έχει μεταφερθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης Αναχαϊμ, όπου έχουν μεταφερθεί και οι διαδηλώσεις που συνεχώς διογκώνονται.
Εξάλλου, για υπερβολική χρήση βίας, αδικαιολόγητες συλλήψεις και παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο αποκαλούμενο κίνημα «Occupy Wall Street», κατηγορεί τις αστυνομικές και δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης η έκθεση που υπογράφουν η Παγκόσμια Επιτροπή Δικαιοσύνης, το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η Επιτροπή Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έκθεση καταγράφει 130 περιστατικά κατάχρησης του νόμου και ζητεί τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας, ενώ ως υπεύθυνους θεωρεί τον επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και το δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Αναμένονται μελλοντικές εκθέσεις όπου θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τη συμπεριφορά της αστυνομίας σε αντίστοιχες διαδηλώσεις στη Βοστόνη, το Οκλαντ, την Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο και τη Βόρεια Καρολίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ