13 Αυγ 2012

«Ελλάδα και Ελληνες»


«Ελλάδα και Ελληνες»

Ελλάδα και Ελληνες. Αυτός είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή στην Πρέβεζα, η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 24 Μάρτη 2007, ώρα 12.00 μ. στην αίθουσα «Θωμάς Μποντίνας», Λεωφόρος Ειρήνης 80. Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν προέρχονται από το Αρχείο Σπύρου Μελετζή.
Υστερα από πολλά χρόνια ο μεγάλος και ακούραστος φωτογράφος ξαναγυρίζει στην Ηπειρο για να παρουσιάσει το σύνολο της φωτογραφικής του δουλιάς, που ο φακός του με πάθος κυνήγησε μια ολόκληρη ζωή από της νιότης τα πρώτα βήματα ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του (πέθανε το Νοέμβρη του 2003).
Η έκθεση, που τη φροντίδα της οργάνωσης και παρουσίασης έχει το Ιδρυμα «Ακτία Νικόπολις», θα παραμείνει στην Πρέβεζα μέχρι τις 27 του Μάη και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου.
Με την Ηπειρο έχει παλιούς δεσμούς ο φωτογράφος. Σ' αυτήν νεαρός καλλιτέχνης με πολλές αγωνίες βρέθηκε με το φακό του πριν 70 κοντά χρόνια σε μια πολύμηνη φωτογραφική εξόρμηση που δοκίμασε τις καλλιτεχνικές του προσδοκίες. Ο φακός του γύρεψε να δώσει μια αλλιώτικη γεύση από τον ξεχασμένο κόσμο της ελληνικής υπαίθρου. Και η Ηπειρος βαστούσε και τότε τα πρωτεία της εγκατάλειψης.
Η έκθεση δεν περιορίζεται μόνο στα ηπειρωτικά θέματα. Εχει επίσης μια σειρά φωτογραφίες και απ' άλλες περιοχές της χώρας, όπου έδωσε πάντα με τη φωτογραφική του μηχανή τον ξωμάχο της ελληνικής γης, αλλά και τους εργάτες στα εργοστάσια, που σε αρκετές πόλεις τότε ακόμη λειτουργούσαν. Καπνεργοστάσια, συσκευαστήρια κλπ.
Στις φωτογραφίες αυτές μια μακρινή καταγραφή ενός κόσμου, που έφυγε και βεβαιώνει πια μόνο μουσειακά, κάποτε, την ύπαρξή του. Στην καλλιτεχνική αυτή αναδρομή «Ελλάδα και Ελληνες», ένας κόσμος, που διάβηκε κι έσβησε. Πολλά έχουν να πουν στον επισκέπτη οι φωτογραφίες αυτές, που δούλεψε σε κάθε σημείο της ελληνικής γης ο φωτογράφος, που μας έδωσε της ΕΑΜικής Αντίστασης τα αθάνατα εκείνα φωτογραφικά ντοκουμέντα.





Νίκος ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ