5 Σεπ 2012

Νταλαβέρι των αστών στις πλάτες των λαών


Νταλαβέρι των αστών στις πλάτες των λαών
Κλιμακώνονται τα παζάρια ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ
Οι αρνητικές προοπτικές των καπιταλιστικών «οίκων» για την ΕΕ δείχνουν ότι καμιά χώρα δεν πρόκειται να μείνει έξω από το χορό της βαθιάς κρίσης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια ανάμεσα στα ισχυρά κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά χρέους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κερδίσουν θέσεις ενόψει γενικότερων διευθετήσεων που αφορούν στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, επικεντρώνοντας στις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, αύριο, Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν τις διαβουλεύσεις τους στο παρασκήνιο για την προετοιμασία του σχεδίου της ΕΚΤ, που προβλέπει την παρέμβασή της στις λεγόμενες «αγορές», με στόχο την «εξομάλυνση» του κόστους δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που επικαλούνται ευρωενωσιακές πηγές, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρέμβει στην αγορά βραχυχρόνιων ομολόγων. Ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, φέρεται να είπε σε συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ με διάρκεια ωρίμανσης ως και 3 έτη δεν ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος και δε συνιστά χρηματοδότηση κρατών, γιατί τα συγκεκριμένα χρέη θα αποπληρωθούν σε σύντομο διάστημα.
Οι δηλώσεις αυτές του Ντράγκι θεωρείται ότι αποτελούν προάγγελο ανακοινώσεων που ενδεχομένως να γίνουν αύριο, Πέμπτη, από τη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η αρνητική στάση, κυρίως της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Bundesbank, ίσως καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του Ντράγκι για το πρόγραμμα, έως τις 12 Σεπτέμβρη, μέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να αποφανθεί για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
Αναζητούν συμβιβασμούς
Παρεμβαίνοντας στη διαμάχη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να ανακουφιστούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ που υπόσχονται οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία. Μιλώντας σε διπλωμάτες της ΕΕ, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι ξεκάθαρες υποσχέσεις από κυβερνήσεις της ΕΕ για πειθαρχημένες οικονομικές πολιτικές είναι βασικό ζήτημα για την ΕΚΤ, η οποία δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα, και σωστά το πράττει. Η ΕΚΤ δεν μπορεί ασφαλώς να χρηματοδοτήσει τις οικονομίες των κρατών - μελών μας. Αλλά εάν τα κράτη - μέλη μπορούν να δώσουν επαρκείς διαβεβαιώσεις για την πειθαρχία και τη σύγκλιση, τότε η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να δράσει», πρόσθεσε. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως είναι πεισμένος ότι μια αναθεώρηση της συνθήκης θα είναι απαραίτητη, αλλά όχι αμέσως.
Χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο Ιταλός πρωθυπουργός,Μάριο Μόντι, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στη Ρώμη. Αύριο, Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πάει στη Μαδρίτη για επαφές με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μ. Ραχόι, και την Παρασκευή στη Βιέννη για συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό της.
Σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Μ. Μόντι στη Ρώμη, ο Φρ. Ολάντ είπε ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του Οκτώβρη πρέπει να καταλήξει σε οριστικές λύσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία. Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, σημείωσε πως πρέπει να της επιτραπεί η παραμονή στην Ευρωζώνη, καθώς και να της δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα των «μεταρρυθμίσεων» εάν είναι θετική η έκθεση της τρόικας.
Εκφράζοντας τους μύχιους πόθους και της γαλλικής αστικής τάξης, ο Ολάντ σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα παρέμβει στις αγορές ομολόγων, συμπληρώνοντας πως και οι περιφερειακές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το ίδιο μέσω του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM). Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είπε πως στη συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων και πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων.
Κανείς δε μένει ανέγγιχτος
Ενδεικτική εξάλλου της κρίσης που δεν αφήνει ανέγγιχτη καμιά καπιταλιστική χώρα της Ευρωζώνης είναι η αξιολόγηση των προοπτικών της ΕΕ από τον «Moody's». Ο «οίκος» υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προοπτικές της Ευρωένωσης, εξηγώντας ότι βασίζεται στα αρνητικά προγνωστικά για μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία και η Ολλανδία, που αντιπροσωπεύουν το 45% της οικονομικής δραστηριότητας της Ενωσης.
Ο «οίκος» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεσοπρόθεσμα, αν και προς το παρόν διατηρεί το Aaa. Ο «Moody's» υποβάθμισε στις 23 Ιούλη σε «αρνητική» την προοπτική αξιολόγησης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, των χωρών που βαθμολογούνται με Aaa, εξαιτίας της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» για την έκβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Οπως είχε ανακοινώσει τότε, θα επανεξετάσει «στο τέλος του τρίτου τριμήνου» το Αaa της Γαλλίας και της Αυστρίας, δύο χωρών που έχουν τεθεί σε αρνητική προοπτική από το Φλεβάρη. Το Aaa της Βρετανίας τελεί υπό αρνητική προοπτική από το Δεκέμβρη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δανείζεται από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ για να δανείζει με τη σειρά της κράτη - μέλη της Ενωσης, κυρίως στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Η ΕΕ είναι επίσης ο εγγυητής ορισμένων δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ