5 Σεπ 2012

ΡΩΣΙΑ «Κανιβαλισμός» εργατικών δικαιωμάτων


ΡΩΣΙΑ
«Κανιβαλισμός» εργατικών δικαιωμάτων
Το σχέδιο του νέου «εργασιακού κώδικα» ενέκρινε η Ενωση Βιομηχάνων κι Επιχειρηματιών Ρωσίας, που δόθηκε για εξέταση στην κυβέρνηση της χώρας. Το σχέδιο αυτό εκπόνησε η «Επιτροπή για την αγορά εργασίας και τις στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού», πρόεδρος της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Μ. Πρόχοροφ. Οι εμπνευστές του σχεδίου προτείνουν την ανάπτυξη της «νέας οικονομίας της καινοτομίας», που στην ουσία μειώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων κι επεκτείνει τα δικαιώματα των εργοδοτών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η θέσπιση κανόνων που θα διευκολύνουν τους εργοδότες να απολύουν τους «αναποτελεσματικούς» εργαζόμενους. Στο όνομα της «προσαρμογής στην κρίση» προβλέπεται ο εργοδότης να μπορεί να μεταφέρει ή και να μεταθέσει προσωρινά εργαζόμενό του σε άλλο εργοδότη, «παγώνοντας» τη σύμβαση εργασίας του, κι αλλάζοντας το ωράριο εργασίας του.
Επιπλέον, προτείνεται μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση και μείωση των επιδομάτων αδείας. Στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών θα βρίσκονται οι χορηγήσεις της εκπαιδευτικής άδειας κι άλλων κατηγοριών αδειών.
Το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας (ΡΟΤ - ΦΡΟΝΤ) σημείωσε πως το ρωσικό κράτος, εξυπηρετώντας το ντόπιο κεφάλαιο, που από καιρό συνδέεται με το διεθνές, δε μένει πίσω από την Ευρώπη, αλλά την ξεπερνά στην εκπόνηση των αντεργατικών νόμων. Το σχέδιο του νέου εργασιακού κώδικα δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους επιχειρηματίες για την εκμετάλλευση των μισθωτών εργαζομένων και επιβάλλει ακόμα περισσότερους περιορισμούς στον αγώνα για τα στοιχειώδη δικαιώματα. Το ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ κάλεσε τους εργαζομένους «να αγωνιστούν κατά των νόμων κανιβαλισμού των εργατικών δικαιωμάτων, που προωθεί η άρχουσα τάξη» της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ