14 Οκτ 2012

Το αυτό σου και την υπογραφή σου


Το αυτό σου και την υπογραφή σου 
Αν οι υπογραφές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες.
Αυτή είναι η πρώτη αυθόρμητη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό, όταν βλέπεις πχ ένα σεκίτη να σε πλησιάζει με το χαρτί στο χέρι υψωμένο για να υπογράψεις ένα σωρό πράγματα: να σταματήσει ο πόλεμος, ο καπιταλισμός, η κυβέρνηση, να υπάρχει το σεκ, κτλ. Κι εκεί είναι που σκέφτεσαι. Εδώ δε σταμάτησαν τόσες διεθνείς προσωπικότητες που έκαναν έκκληση για αυτό το θέμα, την εκτέλεση του μπελογιάννη. Θα καταφέρουμε εμείς να ρίξουμε το μνημόνιο;


Κλικ ΕΔΩ στη λεζάντα και.. υπογράψτε  παρακαλώ!

Κι όμως, οι υπογραφές μπορούν να γίνουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πίεσης, αρκεί να προσέχει κανείς που το βάζει και πού όχι –πχ σε δηλώσεις μετανοίας, υποταγής και νομιμοφροσύνης- όπως λέει η γνωστή φράση που υπονοείται στον τίτλο της ανάρτησης. Κι αρκεί να μην παίρνουν κάποιοι τοις μετρητοίς τον παραλληλισμό και φοβούνται μην τυχόν κολλήσουν ερυθρά, κουκουεδισμό και άλλα πολιτικά, μεταδοτικά νοσήματα, υψηλής επικινδυνότητας για το σύστημα, επειδή θα βάλουνε την υπογραφή τους για να στηρίξουν μια πρόταση νόμου των κομμουνιστών.

Εν πάση περιπτώσει η κίνηση του κόμματος για συλλογή υπογραφών στήριξης της πρότασης νόμου που κάνει για την κατάργηση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων έχει τη δική της σημασία. Ακόμα κι αν αυτή εξαντλούταν στην αποκάλυψη του ρόλου των άλλων πολιτικών δυνάμεων –που δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Κι έχει ενδιαφέρον να ρίξει κανείς, με αθώα κινηματική περιέργεια, μια ματιά στη σύνθεση της λίστας με τα ονόματα και τις υπογραφές.

Θα είναι σίγουρα μια ευχάριστη αλλαγή από τις ατέρμονες συζητήσεις και τα ρεπορτάζ για τη λίστα λαγκάρντ, όπου κάποιοι κάνουν σα να ανακαλύπτουν σήμερα την αμερική –η οποία ανακαλύφτηκε από τον κολόμβο σαν... προχτές, πεντακόσια τόσα χρόνια πριν, την ίδια μέρα (12 οκτώβρη) με την απελευθέρωση της αθήνας, το 44’. Τότε που νομίζαμε ότι είχαμε μπροστά μας ένα Νέο Κόσμο (σοσιαλιστικό), αλλά τελικά την πατήσαμε σαν τους ομόχρωμούς μας, τους ερυθρόδερμους, και μείναμε με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μας έταξαν στη βάρκιζα οι κονκισταδόρες. 

Πρώτη απ’ όλες δεσπόζει η υπογραφή του προέδρου του τεε, που ξένισε αρκετούς συντρόφους μηχανικούς, αλλά εξηγείται από την αμέσως επόμενη υπογραφή, ενός δικού μας από τη διοικούσα επιτροπή του τεε, που προφανώς δούλεψε στοχευμένα για να αποσπάσει την πρώτη.
Κι αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα που αποδεικνύει τη διευρυμένη σύνθεση της λίστας. Υπάρχει η υπογραφή του παπασπύρου, που ήταν παλιά στην αδεδύ (η οποία υπερψήφισε και στηρίζει την πρόταση νόμου του κόμματος). Και πολλές υπογραφές από το μαζικό κίνημα συνδικαλιστών που δραστηριοποιούνται στο συντονισμό πρωτοβάθμιων και πρόσκεινται πολιτικά στην ανταρσύα.

Κάτι που καθιστά εντελώς ακατανόητη τη στάση κάποιων σχημάτων στα δσ και τις συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων, όπου ψηφίζουν λευκό, γιατί λέει δεν προκρίνουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έναντι των κινηματικών –κάτι που ισχύει προφανώς για όσους συντρόφους τους το έχουν υπογράψει. Κι αυτό ενώ η ανταρσύα προεκλογικά πρόβαλλε τη στήριξή της ως την πιο συνεπή αντι-μνημονιακή ψήφο –άλλο αν κάποιοι στα σχήματα παρασύρθηκαν και στήριξαν εκλογικά σύριζα τον περασμένο μαϊούνη.

Τι άλλες διευρύνσεις περιέχει η λίστα των υπογραφών;
Αρκετούς ναρίτες, ένα μέλος της ανταρσύα (που υπογράφει με αυτήν την πολιτική ιδιότητα), ένα μέλος των λαϊκών συνελεύσεων (που προφανώς είναι κάτι διαφορετικό από τις «δικές μας» λαϊκές επιτροπές) και κάποια μέλη του επιμορφωτικού συλλόγου γιάννης κορδάτος (διάβαζε εργατικός αγώνας). Περιέχει ακόμα ένα μέλος της κοε, ένα της αρεν, δυο-τρία μέλη του σύριζα κι έναν που υπογράφει ως μέλος του συνασπισμού (και όχι γενικά του σύριζα). Υπάρχει επίσης η υπογραφή κάποιου τσίπρα, αλλά πρόκειται μάλλον για απλή συν(επ)ωνυμία και το ίδιο ισχύει για τις υπογραφές του νίκου ζαχαριάδη και του γιώργου ρούσση (το επίθετο του γνωστού –και μη εξαιρετέου- ρούση γράφεται με ένα σίγμα).

Δύσκολα δηλ θα μπορούσε κανείς να πει ότι το κκε δίνει στη φόρα και στα νύχια της ασφάλειας μια λίστα οπαδών κι υποστηρικτών του που θα τους φακελώσουν οι αρχές, καθώς η σύνθεση της λίστας είναι πολύ ευρύτερη από ένα στενό κύκλο μελών και κοντινών επιρροών –κι αυτό ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις και προβληματισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στη λίστα συναντάμε επίσης:
Δημοτικούς συμβούλους, προέδρους εργατικών κέντρων, εκπαιδευτικούς, και λοιπούς συνδικαλιστές από το μαζικό κίνημα.
Πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες: καζάκος, λεοντής, έρη ρίτσου, θαλασσινός, τσακνής, πασχαλίδης, 38ο φεστιβάλ κνε οδηγητή, εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Αρκετούς πανεπιστημιακούς, όπως ο μαργαρίτης και ο αντώνης από το lenin reloaded, όπου μεταξύ άλλων συναντάμε το σοβιετικό κυριούλη κι έναν καθηγητή από τη συσπείρωση πανεπιστημιακών, του μαΐστρου και του απέκη.
Και μερικούς blogger, όπως αυτόν που υπέγραψε με την ιδιότητα sintaxiouhos.blogspot.gr.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και οι υπόλοιπες ιδιότητες που δηλώνουν οι διάφοροι υπογράφοντες. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που συμπληρώνουν, στη λίστα των υπογραφών υπάρχουν:
-ένας αντιστασιακός που ήταν όμηρος σε γερμανικό στρατόπεδο
-ένας συνεργάτης των κκε-κνε, ένας φίλος του κκε, ένας φίλος σκέτο και ένας αντιπρόεδρος, επίσης σκέτο, χωρίς περαιτέρω επεξήγηση.
-ο πρόεδρος πκς βορείου ελλάδος που δεν έχει κάποια σχέση με την πανσπουδαστική.
-ένας διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης και ο υπεύθυνος του φεστιβάλ των green theater
-ένας employee, ένας δρ (δόκτωρ) κι ένας πρώην έφηβος βουλευτής.
-ένας ποδοσφαιριστής του ιδομενέα γαλατά.
-ένας δανειολήπτης και μια που υπογράφει ως απελπισμένη.
-μια «οικονομική μετανάστης – νεομετανάστρια;»
-η αγία ελληνική οικογένεια που υπέγραψε σύσσωμη με τις ιδιότητες: παππούς, γιαγιά, μητέρα, κτλ.
-μια μητέρα, μια ελληνίδα και μια αγωνίστρια, ελληνίδα μάνα, που συνδυάζει όλες τις ιδιότητες.
-καμιά δεκαριά απλά πολίτες, ένας απλά ελεύθερος πολίτης κι ένας έλλην πολίτης.
-τρεις που υπογράφουν με τη βασική ιδιότητά τους ως άνθρωποι!
-αρκετοί προλετάριοι, που υπέγραψαν με τη βασική ταξική τους ιδιότητα.
-ένας εργάτης που υπέγραψε κατά λάθος ως συνδικαληστής, με δύο ήτα, γιατί τόσα χρόνια με τους εργατοπατέρες της γσεε έχουμε ξεχάσει την αλφάβητο της ταξικής πάλης.
-ο γιος του χριστόφια (που δεν αποτελεί ιδιότητα, αλλά το αναφέρουμε για ενημερωτικούς λόγους).
-και κάποιοι που συμπλήρωσαν στο κουτάκι με την ιδιότητα τις λέξεις: καμία, τίποτα, όχι, χωρίς αξίωμα.

Σε κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα έχουν μαζευτεί ήδη σχεδόν δέκα χιλιάδες υπογραφές, που συνεχώς αυξάνονται, ενώ πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι τις πρώτες ώρες της λειτουργίας της, η σελίδα υπερφορτώθηκε και παραλίγο να κρασάρει το σύστημα.
Ένα στατιστικό που θα είχε αρκετό ενδιαφέρον είναι να δούμε πόσοι φτάνουν σε αυτήν τη σελίδα, μέσω συνδέσμου από κάποιον red blogger ή άλλα ιστολόγια, για να υπάρχει ένα μέτρο της σημασίας των ιστολογίων και του διαδικτύου εν γένει. Κάτι που το κόμμα δείχνει πλέον να το αντιλαμβάνεται. Κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρώτη κίνηση, που θα δώσει ώθηση και στη συνέχεια με το portal που είναι στα σκαριά.

Αυτό που προέχει πάντως είναι να φτάσει παντού το κάλεσμα και να υπογράψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Και το πιο σημαντικό είναι αυτό που βάζει κι ο τίτλος της ανάρτησης. Όχι μόνο την υπογραφή μας, αλλά κάτι παραπάνω. Το «αυτό» μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Αγώνα, στράτευση, προσφορά, φαντασία. Ο καθένας ανάλογα με τις ικανότητές του και στο βαθμό των δυνατοτήτων του. Για να μπορέσουμε να πιάσουμε συλλογικά και να περάσουμε τον πήχη των απαιτήσεων που στέκει ψηλά, πάνω από τα κεφάλια μας και μας κοιτά ειρωνικά..
 Προβοκάτσια από Μπρεζνιεφικό απολίθωμα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ