14 Οκτ 2012

ΣΕΓΑΣ «Ανάγκη ο δρόμος της δυναμικής διεκδίκησης»



ΣΕΓΑΣ
«Ανάγκη ο δρόμος της δυναμικής διεκδίκησης»
Για τις πρόσφατες εκλογές στην Ομοσπονδία, αλλά και την επόμενη μέρα στο χώρο του κλασικού αθλητισμού μιλάει στο «Ριζοσπάστη» ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και διεθνής κριτής Γ. Πετρίδης
Η λύση των χορηγών θα τελειώσει τα περισσότερα σωματεία τονίζει στο «Ριζοσπάστη» ο Γ. Πετρίδης

Sportidea
Υπό τη βαριά σκιά των πρόσφατων κυβερνητικών σχεδίων για ουσιαστική κατάργηση των τακτικών επιχορηγήσεων στις αθλητικές Ομοσπονδίες διεξάγονται αυτόν τον καιρό οι εκλογές στις τελευταίες, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της καθεμιάς (κάθε τέσσερα χρόνια με βάση τις Ολυμπιάδες). Ωστόσο, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό είναι τραγική και αναμένεται πλέον (ελέω κυβέρνησης) να γίνει ακόμα χειρότερη. Κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να λύσει η εκλογική διαδικασία, αλλά, αντίθετα, μόνο η δημιουργία ενός πλαισίου που θα θέτει τις διεκδικήσεις, αλλά και τα ζητήματα του αθλητισμού σε μια άλλη βάση. Ο χώρος του κλασικού αθλητισμού δεν ξεφεύγει από τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού αθλητισμού. Πρόσφατα, έγιναν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Στίβου, με το αποτέλεσμα να μην κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά αυτές να ακολουθούν την επομένη των εκλογών (αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία). Τι αλλάζει, όμως, στο χώρο μετά από τις εκλογές; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ομοσπονδίας; Και ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Για όλα αυτά τα ερωτήματα ο«Ριζοσπάστης» συνομιλεί σήμερα με τον Γιάννη Πετρίδη, πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ και διεθνή κριτή στίβου, που μας περιγράφει την κατάσταση ως άνθρωπος του χώρου.
-- Πώς θεωρείτε το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΕΓΑΣ;
-- Το αποτέλεσμα θα το θεωρούσα αναμενόμενο. Βλέπεις, ήδη από το καλοκαίρι είχαν δημιουργηθεί οι συσχετισμοί δυνάμεων, προκειμένου να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά, μιλάμε για συμμαχίες κυρίως μεταξύ ανθρώπων που υπάγονται στα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και κάπως έτσι ήρθε το αποτέλεσμα με μόνη διαφορά την παρουσία και ενός μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αλλαγή προσώπων και όχι συσχετισμών. Στο να δημιουργηθεί αυτό το σκηνικό βέβαια βοήθησε και το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών του ΣΕΓΑΣ που είναι η ενισχυμένη αναλογική. Οπως και το γεγονός ότι πολλά σωματεία που είχαν δικαίωμα ψήφου την προηγούμενη τετραετία, πλέον εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης (οικονομικά προβλήματα) δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν. Παράλληλα, υπήρξαν και σωματεία από τα 193 που συμμετείχαν στη διαδικασία που δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα, για το τελευταίο ζήτημα έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα εκδικαστούν το Φλεβάρη.
-- Ωστόσο, μετά την εκλογική διαδικασία υπήρξε μια έκπληξη με τον νικητή των εκλογών Β. Σεβαστή να παραδίδει ουσιαστικά τη σκυτάλη της προεδρίας στον Κ. Παναγόπουλο. Γιατί μπορεί να συνέβη αυτό;
-- Νομίζω ότι η αλλαγή αφορά κυρίως πολιτικούς λόγους. Ο κ. Παναγόπουλος ως άνθρωπος της ΝΔ σίγουρα θα έχει πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από τους κυβερνητικούς παράγοντες απ' ό,τι ο Σεβαστής. Είναι προφανές το σκεπτικό κάτω απ' το οποίο έγινε η αλλαγή σκυτάλης με τον Σεβαστή πρώην πρόεδρο και νικητή των εκλογών να καταλαμβάνει τη θέση του γραμματέα, προκειμένου να μην είναι τελείως έξω από τα πράγματα.
-- Πριν τις εκλογές είχατε πει πως το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας που θα προκύψει πάνω απ' όλα θα πρέπει να είναι διεκδικητικό καθώς οι σημερινές δύσκολες συνθήκες στον αθλητισμό δεν επιτρέπουν επανάπαυση. Ισχύει ακόμα αυτό το σκεπτικό;
-- Ναι και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να αλλάξει. Είναι προφανές ότι οι σημερινές δυσκολίες που περνάει ο αθλητισμός σε συνδυασμό με τη στάση της Πολιτείας επιβάλλουν μια ομοσπονδία π.χ. όπως ο ΣΕΓΑΣ να επιλέξει το δρόμο της δυναμικής διεκδίκησης των όσων του αναλογούν. Ωστόσο, αυτό δεν πραγματοποιείται μόνο μέσα από μια εκλογική διαδικασία. Αντίθετα, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας. Για παράδειγμα, οι δύσκολες συνθήκες του κλασικού αθλητισμού δεν άλλαξαν τη Δευτέρα των εκλογών. Αρα οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις ούτε αλλάζουν μορφή ούτε σταματούν ούτε γίνονται με δόσεις. Εγώ είχα προτείνει πριν τις εκλογές σε μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ να κατεβάσουν τα ρολά αμέσως μετά τις εκλογές, αφού το πρόβλημα παραμένει, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα με την καταβολή των επιχορηγήσεων. Χρειάζονται δυναμικές κινήσεις που θα ξεκινάνε από τα σωματεία, τα οποία πρώτα αυτά θα πιέσουν την Ομοσπονδία για να γίνει διεκδικητική.
-- Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει μπροστά είναι η πρόθεση της Πολιτείας να αλλάξει το καθεστώς χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών. Κάτι που εάν ισχύσει θα ισοδυναμεί με την κατάργηση της ουσιαστικής χρηματοδότησης. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
-- Νομίζω ότι εάν τελικά ισχύσει, μιλάμε για καταστροφή του αθλητισμού. Και από την άλλη, τη μετατροπή των ομοσπονδιών σε μαγαζιά που θα βγουν στο κυνήγι των χορηγών. Και πάλι όμως πιστεύω ότι ακόμα και με τους χορηγούς όσο και εάν κάποιοι το διαφημίζουν σαν πανάκεια τα προβλήματα δε θα λυθούν. Στο τέλος, θα καταντήσουμε οι ίδιοι οι χορηγοί να πραγματοποιούν τις διοργανώσεις και η ομοσπονδία απλά να βάζει τον τίτλο. Το σενάριο αυτό είναι και η ταφόπλακα για πολλά σωματεία καθώς είναι φυσικό όλοι να μην μπορούν να βρουν χορηγούς να τους στηρίξουν.
-- Ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα στο χώρο του κλασικού αθλητισμού;
-- Η κατάσταση είναι τραγική. Τα περισσότερα σωματεία, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο όσα δηλαδή δεν το έχουν βάλει ακόμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν ενεργά σωματεία γύρω στα 400. Πλέον, ο αριθμός των ενεργών σωματείων έχει μειωθεί στα 250. Την ίδια ώρα, ο αριθμός σωματειακών προπονητών μειώθηκε από τους 200 σε 150 για οικονομικούς λόγους, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα. Παράλληλα, υπήρξε και μείωση των μισθών των σωματειακών προπονητών της τάξης του 20%, συν το γεγονός ότι υπάρχει και η καθυστέρηση στα οφειλόμενά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αυτοί που έχουν μείνει αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους (π.χ. πρόβλημα στις μετακινήσεις τους κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι κοντά στο σύλλογο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες. Τα οδοιπορικά των συλλόγων έχουν να καταβληθούν μεγάλο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν. Η οικονομική ενίσχυση των σωματείων έχει να καταβληθεί εδώ και μια τετραετία. Υπάρχει, επίσης, συρρίκνωση των περιφερειακών αθλητικών εκδηλώσεων - π.χ. παύση περιφερειακού ανώμαλου δρόμου, οι αγώνες παμπαίδων - παγκορασίδων που γινόντουσαν 4 φορές το χρόνο γίνονται δύο κ.τ.λ. Ακόμα και στο λεγόμενο υψηλό επίπεδο (π.χ. πρωταθλητισμός) υπάρχουν προβλήματα. Είδαμε τι έγινε με τις προετοιμασίες των αθλητών πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το να ταξιδεύουν οι αθλητές στο Λονδίνο χωρίς τους προπονητές τους. Εάν συνεχιστούν τα πράγματα, τότε το μέλλον δεν είναι μόνο ότι δε θα υπάρχει, αλλά θα είναι και πολύ σύντομο. Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού εκεί πρέπει να εστιάσουν την πάλη τους. Να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες.

ΜΠ. ΤΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ